În ultima vreme pare că sunt cel mai bun teoretician în zona de investiții. În practică, suntem pe minus. Pare că a fost de bun augur să las o bună parte din bani în titluri de stat.
Mă macină o curiozitate, am ajuns pe Youtube în bula celor care vorbesc non stop despre investiții la bursă.
La nivel de teorie mai toți zic de bine. Unii chiar îți formează un soi de idei, să ai mindset OK și pe pierdere.
Eu sunt la polul opus, îmi place să câștig mereu. Că nu este neapărat un câștig total, să zicem raportat la inflație… se mai întâmplă.
Sunt curios dacă sunt oameni mai vechi pe aici, care investesc de 3-4 ani, să zicem, doar în ETF-uri. Sigur, recomandările tuturor sunt pentru diversificare.
Pentru cei care nu știu, ETF-urile un fel de fonduri mutuale la bursă. Țineți minte că am încercat la ING să bag în fonduri mutuale și am dat fail total. La ETF-uri Niște fonduri de investiții lucrează banii pe care îi ai tu și te taxează la procent. Pe BVB suntem la 1.8%, în timp ce pe cele internaționale sunt undeva la 0.2% în funcție de ce alegi.
Sunt de 2 tipuri:
- cu acumulare – se reinvestesc
- cu distribuire – încasezi anual dividende, dar declari și la stat
Lumea discută despre ETF-uri ca fiind o alternativă la depozitele clasice. Mie mi se pare că siguranța nu este atât de mare, iar dacă nu reușești să alegi ce îți trebuie s-ar putea să fii chiar pe minus.
Pe termen mediu și lung, acestea par a fi mult mai OK. Mi-ar plăcea să știu câți sunteți acolo. Noi ne-am strâns câțiva pasionați în a pierde banii mai rapid decât pierd parul din cap, dar nu avem o raportare de la oameni care au acumulat de 4-5 ani de zile, să zicem. Poate mai mult?!
Postolachi Dumitru a zis
Cea mai bună investiție… dacă mi-ar fi spus cineva acum 20 – 25 de ani aceasta… e să te folosești de banii altora pentru a face bani…
Nu, nu te gândi la prostii… nu e despre cum să faci din caca bici… cursuri de făcut bani din mai știu eu ce… nu, e despre cum să nu-ți folosești banii tăi când poți să-i folosești pe-ai altora…
Aceasta presupune că ai bani să investești, nu contează în ce… și în loc să-ți folosești banii tăi să-i folosești pe-ai altora…
Marius Cucu a zis
Da, da, e valabil oricând, dar și aici dacă lași banii și investeșți singur ori ieși pe minus, ori pierzi prin inflație și taxe. Cum o dai nu e bine.
Bitza a zis
Blogul tau are un public ținta mare. Nu este nisat. E o mare familie de oameni deștepți, cu facultate toți, umblați prin lume, cu joburi bune dar deh.. nu au educație financiară suficientă pentru că nu au început să puna banii la treabă de la 20 de ani. Banul pe ban pruduce cu adevărat deabea după 10 ani de strategie dca.Etf-urile sunt bune , dar acțiunile individuale sunt și mai bune. Depozitele bancare sunt preferatele românilor. Daca faci ce face toată lumea o sa ai ce are toată lumea.
Marius Cucu a zis
Normal că acțiunile produc și mai mult, dar nu toți au pregătirea și timpul necesar să facă investiții. Trebuie să te informezi mult pentru a investi în acțiuni. Așa la EFT-uri dacă le-ai stabilit și te hotărăști spre anumite domenii nu trebuie decât să verifici la ceva timp. Ba chiar mă uitam la IBKR că poți automatiza complet treaba cu ETF-urile. Cumperi în ziua X a lunii, alimentezi direct din Revolut și aia e.
Știu că blogul are audiență mare, tocmai de asta încerc să merg la nivelul ierbii pe cât posibil. Oricum, pentru cine încearcă să intre în domeniu și să aleagă mai mult de un ETF are de muncă până învață ce înseamnă DCA, ce strategii are de făcut.
Andrei Bucur a zis
Eu observ ca nu prea ai rabdare. Cred ca preferi titlurile pentru ca stau inchise, nu poti umbla la ele.
Marius Cucu a zis
Nu, n-are treabă, le-am preferat pentru că sunt 100% sigure. Pentru depuneri pe termen lung rămân la ETF-uri. Doar că, de când cu ultimele taxe, eram un pic concentrat pe BVB, vreau să direcționez mult mai multe pe internațional.
Dacă am 10% anual fără să intervin foarte mult eu sunt mulțumit și îmi voi vedea de ale mele.
Postolachi Dumitru a zis
10% anual din pasive cam greu… părerea mea…
Marius Cucu a zis
Vedem, vedem în timp.
Andrei Bucur a zis
Chiar daca sunt taxe, eu tot vreau sa pun in BVB, ma gandesc ca viitorul portofoliu sa aiba 50% in BVB din care 25% in ETF-urile noastre.
Restul de 50% sa fie pe cele WW ETF-uri mari – 30% iar de 20% sa caut companii pe val din industria IT/AI
Prefer sa merg pe ale noastre pentru ca suntem piata in crestere iar apartenenta la UE ne ofera o oarecare protectie. Gen, nu prea te mai lasa UE sa faci prostii in economie.
Marius Cucu a zis
Da, o să acumulez și eu BVB pentru că suntem în creștere în următorii ani, dar vreau să îmi formez și un backup pe internațional, departe de tot ceea ce se întâmplă la noi. Eu am ales ETF cu prezență 60% în SUA, restul în celelalte țări super dezvoltate, inclusiv China și UE.
Nea Fane a zis
Palavre Mai întâi „bate cu ciocanul că să iasă gologanu” Pastreaza-i un timp,acasă sau la vreo banca până ai un mic capital.Te asociezi cu cineva (pot fi și eu acel cineva) cumpărați locuință mai modestă, o închiriați și împărțiți cheltuielile și profitul. In altfel de investiții există câștigători, dar nu cei care plătesc ci cei care se străduiesc să vă atragă spre afacerea lor.
Marius Cucu a zis
Ce randament aveți la locuința de închiriat?! 🙂
Articolul de față nu îndeamnă pe nimeni să cumpere, investească în ceva, nici măcar n-am precizat unde am investit, doar informează despre alternative.
Andrei Bucur a zis
Nu e un sfat tocmai bun. Sa presupunem ca ai 60k pentru un apartament cu 2 camere, obtii 300 euro chirie. Din 12 chirii, 2 le reinvestesti in mentenanta apartamentului.
iti raman 10 chirii/an, 3000 euro, adica un randament de 5% si chin.
Un ETF mare, sigur aduce lejer un randament de 7-10% fara sa calculam si acumularile.
Marius Cucu a zis
Asta presupunând că nu ai taxe de plătit. La un ETF cu acumulare, nu cu distribuire taxele nu se plătesc, ci răstorni până în momentul în care vrei să scoți banii.