Contrar celor care sunt pe internet de mulți ani de zile eu nu sunt un investitor care să vă facă trimitere la vreun curs, ci sper să discutăm aici despre investiții la un nivel cât se poate de decent.
Așa cum am zis-o și cu alte ocazii: învățăm împreună.
Nu am studii financiare, iar tot ce am învățat până acum a fost strict din experiență și din documentare. De aceea vreau să populez și articolul acesta atât cu informații OK, cât și voi sper să fiți alături de mine și să mă completați în secțiunea de comentarii.
- Citește și: Situația ETF-ului după ~1 an de zile de investit
Ideea mea cu investițiile a fost o nevoie de a parca banii deja făcuți. Am încercat cu titluri de stat, am încercat cu fonduri mutuale, iar acum am trecut la pasul următor, cel al realizării un portofoliu care să fie foarte OK pe termen lung. Din documentări am ajuns la ETF-uri și a trebuit să caut să pun la pușculiță un procent cât mai mare pentru a putea să mă pensionez anticipat. Nu, nu mă gândesc ca alții la libertate financiară, ci doar să acumulez suficient, cât să îmi pot asigura o pensie suplimentară decât cea la care cotizez deja.
Pentru că serviciul meu nu are legătură cu investițiile prefer să pun banii pe care îi economisesc să muncească. Între timp, cochetez și cu câteva cărți de economie ca să mă educ.
În plus, nu vreau să trageți concluzia că vă veți îmbogăți. Da, aveți o siguranță, dar nu vă dublați banii de pe o zi pe alta. Nu vorbim de tunuri. Nu există așa ceva. Ba chiar, ca începător mai pierzi pentru că doar timpul te ajută să îți dai seama de cum să alegi un ETF, de ce să îl alegi și care e strategia pe care vrei să o urmezi.
Asta pentru că pe internet unii îți vând cursuri, alții pur și simplu nu vor să se pună în pielea ta. Nici nu ai cum să o faci pentru că totul ține de tine, de cât poți economisi.
Ca să investești într-un ETF ai nevoie de un broker. Sunt mai mulți brokeri pe piață, am pus și eu câteva resurse pe blog ca să alegeți pe unul sau pe altul. Eu lucrez cu Tradeville (BVB) și IBKR (internațional). Puteți să alegeți ce broker doriți, dar înainte de toate citiți condițiile lor, dacă se potrivesc cu ale voastre. De preferat ar fi, dacă mergeți pe piața românească, să luați un broker care să aibă relație cu statul ca să plătiți mai puține impozite.
La urma urmei, un ETF este un cumul de firme în care un fond de investiții o face pentru tine pe baza unui comision. Un soi de manager de acțiuni, dacă vreți. Comisioanele pot fi de la 0.07% până la 1% la anumite ETF-uri cu risc mai mare. Cu cât este mai diversificat un ETF cu atât taxele sunt mai mici, dar și randamentul… este pe măsură.
TOP ETF-uri
Din ce m-am documentat, înainte de a investi într-un ETF ar trebui să aveți și voi un plan bine făcut. Să investiți acolo unde credeți că lucrurile merg bine în viitor. Pe măsură ce trece timpul veți învăța și direcțiile, acum am vrut să fie o prezentare de început, o inițiere dacă vreți.
Ideea este că sunt 2 tipuri de ETF-uri:
- cu acumulare
- cu distribuire
Ca să vă interesați de un ETF sau altul căutați informații la ei pe site și pe justETF. Acolo îi descoperiți simbolul, pe ce bursă se află, ce capitalizare are, ce strategie are, dar și TER-ul (cât plătiți voi că vă administrează cineva acțiunile)
Investesc, în momentul de față în următoalele:
- PatriaBET
- VWCE
- AVWS
Este OK să discutăm despre acestea, așadar, hai să ne auzim în comentarii.
Foarte interesant. Să înțeleg că așa îți faci tu pensia?
Eu mi as dori sa de întâmple asta. 🙂 Rămâne să vedem.
Am început să investesc și eu în VMCE, sunt curios de rezultate.
Este o idee, dar unele jocuri cer minim I3. Trebuie verificat înainte. 🙂
Cu cât mai devreme pe bursă, cu atât beneficiezi de dobândă compusă.
Într-adevăr. Educăm cumva internetul.