Foarte multa lume se întreabă care sunt diferențele dintre un router și un switch. Din punctul meu de vedere sunt diferențe foarte mari, primul dintre ele chiar poate avea rolul celui de-al doilea, dar invers nu. Ați ghicit: router-ul poate fi switch, dar invers nu.
Care sunt asemănările dintre un router și un switch?
Asemănările sunt foarte puține, unul dintre ele ar fi ca sunt construite pe baza de porturi. Amândouă au un număr de porturi care ne ajuta la conectarea cu cablul UTP sau comunicarea prin fibra optica, dar și afișajul acestora, digital, pe baza de LED-uri.
Care sunt diferențele dintre un router și un switch?
Diferențele dintre un router si un switch sunt multe, primul care îmi vine in cap este cel legat de interpretarea IP-urilor. Daca routerele sunt in stare sa citească un IP, fie el public sau privat, switch-ul nu poate citi așa ceva.
Router-ul, pe lângă faptul ca face conectarea intre calculatoare, „tine” loc de server. Pentru a conecta la internet doua sau mai multe calculatoare(pentru a face share de internet) putem folosi orice router, dar pentru a „împărți” internetul la mai multe calculatoare cu un switch avem nevoie de un calculator care sa fie pornit, ca server.
Mai nou, se pot adăuga NAS-uri (Network Attached Storage) fără prea multe probleme.
In ultima vreme routerele au avansat foarte mult, cele performante având chiar și protecții firewall, sa nu mai vorbim de faptul ca exista și routere wireless cu care scăpam de problema cablurilor, mai ales dacă deținem un laptop sau orice alt gadget mobil. În plus, tehnologia a avansat încât vitezele au ajuns la gigabit.
Citește aici câteva lucruri interesante despre asta.
Diferența dintre un switch și un hub
O altă întrebare care îi macină pe mulți este diferența dintre un hub și un switch. Mulți se întreabă, mulți confundă cele 2 tehnologii.
Adevărul este pe undeva la mijloc.
Hubul este un device fără inteligență, ce preia informația de pe cablul UTP și trimite copii pe celelalte cabluri din rețea.
Switch-ul este un pic mai performant: analizează informația de pe rețea, determină destinația și trimite datele doar acolo unde are nevoie. Cu alte cuvinte, un switch își formează în memorie harta dispozitivelor din rețea și transferă informația într-un mod inteligent.
În plus, poate salva MAC-ul plăcii de rețea sau poate învăța pe ce poziție se află calculatorul din rețea.
leon a zis
am gasit printre lucrurile din camara,un router tp-link.
in casa avem un calculator cu antena wi-fi,un laptop si un calculator fara wi-fi.
ne conectam la internet prin doua telefoane…pe “post” de modem (semnal super slab).
am putea uni…scuze limbaj profan…cele doua telefoane pentru a vedea macar o data la cateva zile un filmulet youtube??
si alta intrebare,am putea cu routerul face retea intre cele trei calculatoare?
siii…inca una si gata,pentru cei care se pricep: stie cineva cum am putea imbunatati semnalul orange…antena????
multumesc mult.