Acum milioane de ani, mi-am luat de Black Friday un espressor. Ceva de la TCHIBO parcă, știu că luam capsule Cafissimo. Încă e funcțional, dar eu unul am început să beau cafea la ibric.
Nici dependent de cafea nu mă consider, având în vedere că eu folosesc doar pentru digestie, în anumite cazuri. Atât.
Dar pentru casă este nevoie de mai mult. Acolo vin oameni din oră în oră și ar fi nevoie de ceva mai multă cafea, nu neapărat făcută la capsulă.
Am găsit pe la 400 de lei la Lidl o chestie retro, mișto. Soră-mea e deja luată de design, dar trebuie să fie eficient și… rapid de folosit.
Nici ea nu este un client al cafelei, dar clienții trebuie mulțumiți. A folosit cineva chestia de la Lidl? Cred că e Silvercrest.
Sau, mai bine, recomandați ceva espressor ușor de folosit, fără capsule?
Hai că m-am întors după el și nu mai era la raft.
Redoo a zis
Dacă nu esti cafegiu nu lua asa ceva…scump, folosit rar o să te trezești că cloceste apa in el. Știu că tu esti pe electro…da un Bialetti + o cafea buna face toți banii în cazul ăsta.
Marius Cucu a zis
Nu e pentru mine. Folosit la salon, să dea cafele la fete.
Redoo a zis
Pai mă scuzaț…eu am înțeles doar ca nu sunteți mari cafegii.
Marius Cucu a zis
Eu nu. Bag o cafea la ibric din când în când, în principiu pentru antioxidanți.
ice4you a zis
Iar Lidl? :))))
Marius Cucu a zis
Testele s-au terminat. Ieri am fost cu 3 articole în Google. Deja am scris articolul cu concluziile.
Horo a zis
E o porcarie, același espressor il gasesti si sub marcile Mirya si Vortex la altex..niste chinezarii slab calitative. Mai bine pentru salon e un espressor cu capsule ..e mai simplu de utilizat,nu trebuie curatat constant ca sa mearga bine
Daniel M a zis
De Longhi,problema in Romania cu espresoarele cu cafea boabe este inexistenta service ului in caz de vreo problema.Atentie.aceste espresoare necesita o mica întreținere lunara, au avertizare pt.asa ceva și instrucțiuni in manual.
Marius Cucu a zis
Pomană vreau. Costul pentru cafea sa fie cât mai mic.
Iolanda a zis
Eu folosesc un De Longhi de vreo 6 ani, iar mai nou pun paduri de cafea în sita mică și nici nu mai stau să-l curăț toată ziua de zaț. Cafea iau de pe eMag, ceva de la Melitaîn pungă roșie, aromată și foarte bună la gust. O pungă cu 100 de paduri costă vreo 55 lei. Un pad are 7g.
Louis a zis
Acolo unde?
Marius Cucu a zis
Acolo, la salon. Machiat pițipoance și trimise la măritat. Am mai scris despre casă aici.
Adrian Bolocan a zis
Fain designul!
Marius Cucu a zis
Altul care se uită după design. Zici că ești rac. ?
Adrian Bolocan a zis
Csf, n-ai csf. Și la telefoane contează, nu? Cafeaua nu o pot gusta, așa că mă leg de ce pot.
Marius Cucu a zis
Telefoanele chiar sunt identice în 95% din cazuri. Aici e ditamai piața, la espresoare. Oricum, am urmărit video cu cafea și parcă aș băga și eu deși… de când am terminat „munca aia de heirup” nu am mai pus gura pe o cafea.
Costin a zis
Da’ ia-i frate un filtru cu cana de 2 litri, e cea mai avantajoasa solutie pentru mici businessuri.
Cafea la greu mentinuta la cald, intretinere minima, cel mai mic pret / cap de vita furajata.
Marius Cucu a zis
Asta fac eu acasă, asta i-am zis și ei. Nu e timp de așa ceva. Tot ceva ușor de client trebuie făcut.
Marius Cucu a zis
Ăsta e V1 cred.
Razvan Stefan a zis
Este o pocnitoare care te va umple de draci.
Pentru rapiditate si usurinta in folosire ai trei optiuni:
-cafetiera cu filtru
-semiautomat cat mai simplu de la Philips sau Saeco. Folosesc cam aceleasi interne de cand a fost preluat Saeco de Philips. Sunt mai multi care le pot servisa. Dar si acestea au nevoie de intretinere minima: curatare si din timp in timp decalcefiere.
-Expresor cu pad-uri (niste pliculete de tipul celor pentru ceai). Singura varianta rezonabila dpvd al costurilor pentru cele cu rezerve. Aici insa costul aparatului se apropie de un semiautomat. Cafeaua insa iese cel mai aproape de un expresso adevarat.
Cele care folosesc capsule de plastic te vor duce la niste costuri foarte mari
Marius Cucu a zis
Da, știu treaba cu capsulele, de asta nu e de luat în calcul.
Ideea e că nu poți pune clientul să își facă singur cafea. Așa, dacă apasă pe un buton, e mai simplu.
Mirel a zis
Eu am și pe capsule (la serviciu) și espressor normal (acasă) și ideea este asa.
Ca sa faci o cafea în aparatul de la Lidl sau altul similar trebuie sa :
-cântărești 7-8 grame de cafea măcinata sau chiar sa rasnesti pe loc acea cafea;
-sa pui cafeaua în chestia aia cu mâner (cred ca ii zice portafiltru) și sa o prinzi bine în capul espresorului;
-apoi apeși pe un buton și curge apa prin cafea și apoi în cana;
-apoi învârti/apesi butonul de la esspresor pentru abur, aștepți sa se încălzească;
-apoi pui lapte intr-o cana de inox, introduci țeavă de abur în cana exact sub suprafață laptelui și sub un anume unghi apoi dai drumul la abur
-cand laptele s-a înfierbântat și are spuma oprești aburul și torni laptele peste cafea;
-apoi ștergi țeavă de abur (care a rămas murdara de lapte), desfaci portafiltrul și arunci restul de cafea, ștergi portafiltrul;
-apoi pui laptele în frigider, speli cana în care ai făcut spuma de lapte.
Dacă nu ai chef de făcut operațiunile astea la fiecare cafea atunci nu are rost sa îți iei espressor precum cel aratat de tine, din Lidl.
Dacă ai chef sa faci aceste operațiuni tot nu are rost sa îți iei esspresorul din Lidl și ar trebui sa îți iei unul mai scump, deoarece presiunea pentru a face cafea este mare și acel espressor este puțin probabil sa reziste.
Referitor la esspresoare cu capsule- cel mai cunoscut este Nesspreso, sunt multe firme care fac capsule compatibile, prețul mediu pe capsula este de 1,5 – 2,2 lei, sunt și promoții când ieși la 1,2 lei capsula.
Intr-o capsula sunt circa 6 gr cafea și dacă este sa compari cu prețul pentru o punga de 1 kg cafea evident ca la punga de 1 kg ieși mult mai bine, doar ca acest calcul este greșit, pentru la Nesspresso pui capsula în aparat, apeși pe un buton și ai o cafea, nu cântărești, nu speli și nici nu cureti nimic.
Adică practic la Nesspreso efortul de a face cafeaua este minim, dar cafeaua în sine este mai scumpa, pe când la un espressor clasic cafeaua este mai ieftina dar durata de preparare este mult mai mare.
Dacă vrei cafea cu lapte sunt aparate Nesspreso câte fac automat asta, dar trebuie spălat zilnic vasul de lapte.
Marius Cucu a zis
Pentru mine nu e o opțiune, dar am dat mai departe surorii. Exact în direcția asta i-am zis și eu că nu e chiar ușor de făcut treabă cu el.
I-am pasat comentariul tău, ai sintetizat mult mai bine decât ce am putut să îi zic eu.
Costin a zis
Prin mila conducerii, avem la birou un ‘mini-tonomat’ de la Lavazza. Costurile? 1200 lei / 668 cafele. Pretul include si service-ul. Cam 1,8 lei/pahar.
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2023/02/expresor-cafea1.jpg
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2023/02/expresor-cafea2.jpg
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2023/02/expresor-cafea3.jpg
Ar fi o excelenta optiune pentru un small business.
Marius Cucu a zis
Păi pe acolo ajunge și acum, dacă mă gândesc bine. Și nah, bagă capsula și apasă un buton.
Costin a zis
Pai da, dar n-ai infinite combinatii ca la tonomat.
De exemplu eu cer o cafea cu lapte iar urmatoarea (la aceeasi cana) un lapte cu cafea! 😀
Stefan a zis
Eu prefer să dau 1700-2000 lei pe un esperssor și să știu că oferă ceva calitate…și da, cele scumpe nu se compară cu cele de câteva sute de lei…nici gustul cafelei nu se compară.
Andrei a zis
Inainte rupeam cu pliculetele de Ness si cafea la tonomate. Era sa ma frig rau. Cum am renuntat, nu am mai avut niciodata dureri de cap, tensiune sau arsuri gastrice.
Acum, si acasa si la munca avem de ala de punem cafea in Sita si apa in cilindru.
Ala la munca a Costat cam 200 lei si facem peste 100 cafele (250 ml) pe zi.
Acasa am ceva noname la 50 lei si rezista de 2 ani.
Nu recomand cafea capsule, Ness, instant.
Doar in concedii beau ce gasesc.
Stefan a zis
Eu am avut probleme la stomac de la cafeaua de la aparatele de la Lidl…am umblat ceva timp pe la medici.
De atunci îmi fac cafea acasă la un esperssor Philips Latte and Go și nu am mai avut probleme…termosul văd că tine cafeaua calda și la temperaturi extreme. ?
Georgescu a zis
Bun chiar merita bani