Ca turist în nord niciodată nu a fost rău. Poate doar dacă veneai dintr-o țară caldă în care frigul nu e la el acasă. Cred că acesta e cel mai mare impediment în a locui în Suedia. Cumva, cred că Suedia este cu și despre climă rece în marea parte a anului.
Articolul de față o să fie o sinteză a ceea ce înseamnă Suedia, cu bune și cu rele, nu doar ca turist. Din punctul de vedere a turismului, e clar: că plouă, că e vânt sau că e zăpada, nu e capăt de țară. Stockholm până la urmă este senzațional.
În rândurile următoare vreau să abordăm câteva subiecte. Sper să nu fie foarte reci, tocmai de aceea vreau să vă invit să discutăm și în comentarii, poate reușim să ajungem la concluzii ceva mai blânde, să dezvoltăm un forum cu informații pentru Suedia.
- Citește și: Lucruri gratis de făcut în Stockholm
Cum e viața în Suedia
Viața în Suedia poate fi foarte plăcută, cu oameni prietenoși, o economie puternică și o societate deschisă și inclusivă. Unele dintre avantajele vieții în Suedia sunt:
- Calitatea vieții: Suedia este recunoscută pentru standardele sale ridicate de viață, cu acces la servicii de sănătate de înaltă calitate și un mediu curat și sănătos.
- Sistemul de asistență socială: Suedia are un sistem de asistență socială puternic, care oferă protecție socială pentru toți cetățenii.
- Egalitatea de gen: Suedia este recunoscută pentru egalitatea de gen și pentru angajamentul său de a promova drepturile femeilor și ale minorităților.
- Natură și spațiu verde: Suedia are multe parcuri și spații verzi, oferind oportunități excelente de recreere și activități în aer liber.
Dezavantaje:
- Costuri ridicate: Costul de viață în Suedia poate fi destul de ridicat, cu prețuri mari pentru mâncare, cazare și servicii.
- Clima rece: Clima rece din Suedia poate fi dificilă pentru unii, cu ierni lungi și friguroase.
- Integrare socială dificilă: Dacă nu vorbești suedeza, poate fi dificil să te integrezi în societate și să găsești muncă în Suedia.
- Mentalitatea rezervată: Uneori, mentalitatea rezervată a suedezilor poate face dificilă construirea de relații și integrarea socială.
Ce salarii sunt în Suedia?
Evident că salariile variază de la om la om și de la industrie la industrie. În medie, salariile în Suedia sunt destul de ridicate, comparativ cu alte țări din Europa.
Salariul minim în Suedia variază în funcție de vârstă, dar în prezent, pentru persoanele cu vârsta de 18-20 de ani, salariul minim este de aproximativ 1350 de coroane suedeze (SEK) pe lună. Pentru persoanele cu vârsta de 21 de ani sau mai mult, salariul minim este de aproximativ 1550 de coroane suedeze pe lună.
În ceea ce privește salariile medii, acestea variază între sectoare și poziții, dar pot ajunge până la aproximativ 40.000-60.000 SEK pe lună pentru profesioniști calificați și aproximativ 80.000 SEK sau mai mult pentru top manageri.
Meserii căutate în Suedia
Sunt căutate o serie de meserii în domenii precum tehnologie, inginerie, IT, sănătate și asistență medicală, servicii financiare și de asigurări, precum și în domeniul dezvoltării durabile și energiei regenerabile.
În tehnologie, sunt căutate specialiști în domeniul software și hardware, precum și programatori, analiști și specialiști în securitate cibernetică.
În sănătate și asistență medicală, sunt căutate asistente medicale, infirmiere, medici și farmaciști.
În finanțe și asigurări, sunt căutate specialiști în domeniul contabilității și al serviciilor financiare, precum și consilieri în asigurări.
În domeniul dezvoltării durabile și energiei regenerabile, sunt căutate ingineri, specialiști în energie și dezvoltare durabilă
Ce acte ai nevoie pentru a locui în Suedia?
- Acte de identitate: trebuie să ai un pasaport sau o carte de identitate valabilă și să poți dovedi că ești cetățean european sau că ai dreptul de a locui în Suedia.
- Adresă de reședință: trebuie să ai o adresă de reședință în Suedia pentru a putea înregistra schimbarea de adresă la autoritățile locale.
- Asigurare socială: trebuie să te înscrii într-un sistem de asigurări sociale din Suedia, astfel încât să poți accesa servicii medicale și alte beneficărcări sociale.
- Permis de muncă: dacă intenționezi să lucrezi în Suedia, trebuie să obții un permis de muncă valabil.
- Certificat de naștere și certificat de căsătorie.
ice4you a zis
E aiurea inversarea aia … pentru ca e bine ca unele lucruri sa ramana cum sunt oamenii obisnuiti cu ele, detaliile astea mici conteaza, lucru de care si’a dat seama pana si all mighty Microsoft ce s’a vazut nevoit sa o ia din nou de la start incolo. Acum no … ramane sa vedem ce lucruri bune aduce in rest.
Marius Cucu a zis
Nu observ decât niște schimbări minore în panoul de admin. Mai e o chestie schimbată la legăturile permanente.
În rest, sunt ceva îmbunătățiri pentru API și alte chestii pe care programatorii le pot lăuda mai mult.
Postolachi Dumitru a zis
La tine citeam sau în altă parte de faza că vor să facă partea de admin integral în JavaScript și să renunțe la PHP.
E ceva de genul acesta în noua versiune?
Marius Cucu a zis
Nu cred că la mine… e prima dată când aud asta.
Poate de la wp 5.0.
Postolachi Dumitru a zis
Despre aceasta vorbeam
Marius Cucu a zis
Acum citeste pentru prima dată. Bazat pe node.js am și eu asta. Eu zic că ar fi foarte ok. Totușî nu văd opțiunea în Jetpack.
cKy a zis
E update de când? Nu am apucat sa intru sa văd. Dacă indexarea se face mai bine le comentarii e ok, dacă secțiunea dea comment devine mai friendly iar r ok.
Dacă nimic nu se întâmplă ci doar se schimba un design, nu mai e ok pt ca unii comentatori vor renunța sa mai comenteze.
Marius Cucu a zis
Nu e vb de indexare, e vorba de platformele mari, cu multe comentarii..
Adi a zis
Eu văd că apar tot mai multe probleme când actualizez pluginuri pe unele bloguri, nu înțeleg de ce…
Marius Cucu a zis
Corect. Și eu pățesc la fel. Parcă… cu cât mai multe opțiuni, cu atât dispare mai mult opțiunea de CMS light.
VASI le R a zis
Așa se întâmplă și cu aplicațiile pentru Android. Din ce în ce mai complexe și mai inutile. De exemplu, am instalat MoreCast. Excelente informații despre vreme, dar parcă prea multe…
Marius Cucu a zis
Păi cred că a trecut perioada în care toată lumea a cerut simplu, cât mai chel și cât mai ok.
Le vor împopoțona până se va intra într-o buclă…
Cătălin Corozanu a zis
Era oricum așa ceva încă de la Jetpak.. Ai văzut, comentariile de acolo.. Sus textul, jos detaliile. Eu cred că mai bine aș trece pe Disqus. Am văzut că mulți trec la Disqus, e mult mai ok.
Marius Cucu a zis
Mie nu mi se pare atât de ok Disqus. Să vedem ce feedback va primi în momentul în care va fi public.