Continuăm seria noastră de articole despre emigrare și am ajuns în nord, la Norvegia.
Am ajuns la concluzia că este bine să sintetizăm lucrurile, dar voi trebuie să mă ajutați cu lucrurile de actualitate. Sigur că unele lucruri nu se schimbă nici în ani de zile, dar mi se pare important să avem secțiunea de comentarii activă pentru a veni cu actualizări sau chiar corectat pentru cei care vin din urmă. Procedura se schimbă întotdeauna, dar diferențele de cultură, diferențele de mentalitate nu se schimbă chiar atât de ușor.
Pe acestea le putem aborda simplu.
Am ajuns la concluzia că trebuie să vorbim despre emigrare un pic mai ordonat, așadar, facem iar structura de mai jos și încercăm să răspundem un pic criteriilor:
Cum e viața în Norvegia
Cred că putem să vorbim, înainte de toate, de integrare. Norvegienii nu sunt cei mai comunicativi, așa cum știți că se întâmplă cu tot ceea ce înseamnă nordici. Cel mai bine ar fi să aveți un prieten acolo, să aveți pe cineva care să vă ajute să vă integrați, să vă învețe cum stă treaba. Totodată, ar fi bine să încercați să aveți un minim de cunoștință de limbă, nu este suficientă doar engleza pentru a vă integra. Poate pentru început, veți avea un mic buffer, dar în practică va trebui să cunoașteți norvegiana, mai ales pentru oamenii mai în vârstă.
O bună parte de timp cred că ați putea să mergeți la biserică, să încercați să vă integrați acolo. Este o bună sursă de a învăța limba și cunoaște oameni noi.
Apoi ar trebui să luați în considerare orice ieșire de la serviciu, mă gândesc la petreceri de final de an, la aniversări și toate ocaziile care se pot face.
Există și un soi de întâlniri la bibliotecă ce o să vă ajute să învățați limba. Aveți mai multe detalii aici.
Ce salarii sunt în Norvegia?
Salariul pe care îl poți câștiga în Norvegia variază în funcție de meserie, dar și nivelul de experiență, oraș și alți factori. În general, salariile sunt mai mari în Norvegia decât în multe alte țări din Europa, datorită nivelului ridicat al costului vieții și al standardelor ridicate de viață.
Un medic începător poate câștiga între 60000 și 80000 NOK pe an, un inginer poate câștiga între 50000 și 70000 NOK pe an, iar un muncitor calificat poate câștiga între 40000 și 60000 NOK pe an.
O persoană care lucrează ca lucrător necalificat poate câștiga între 30000 și 40000 NOK pe an. Contează foarte mult dacă ești sau nu integrat, băștinașii au salarii ceva mai bune.
Taxe în Norvegia
Sistemul este progresiv. Unele taxe sunt plătite de angajat, unele de angajator. Taxele sunt de la 22% până la 47%. De exemplu:
- Impozitul pe venit: Angajații plătesc impozit pe venitul lor, care variază în funcție de nivelul venitului. Taxa este de până la 22% pentru veniturile sub 648 400 NOK și până la 47% pentru veniturile peste 1 547 400 NOK.
- Contribuția la pensie: Angajații și angajatorii plătesc o contribuție la pensie de 8,2% din salariul brut, care este plătită la Fondul de pensii public (Folketrygdfondet).
- Asigurarea de sănătate: Angajații plătesc o contribuție la asigurarea de sănătate de 2,8% din salariul brut.
- Impozitul pe venitul din achiziționarea de acțiuni: Angajații care primesc acțiuni sau opțiuni de acțiuni ca parte a pachetului lor de remunerare trebuie să plătească impozit pe venitul din achiziționarea acestor acțiuni.
- Taxa pe valoarea adăugată (TVA): Angajatorii plătesc TVA pe toate bunurile și serviciile cumpărate pentru a desfășura activitatea lor.
Meserii căutate în Norvegia
- Ingineri: ingineri mecanici, ingineri electricieni, ingineri de proiectare, ingineri de construcții
- Personal calificat în domeniul sănătății: medici, asistenți medicali, infirmieri, dentisti
- Personal calificat în domeniul IT: programatori, ingineri software, analiști de sisteme, administratori de baze de date
- Personal calificat în domeniul energiei: ingineri de energie, tehnicieni în energie, specialiști în managementul energiei
- Personal calificat în domeniul construcțiilor: muncitori calificați în construcții, zidari, electricieni, instalatori
- Personal calificat în domeniul serviciilor: manageri, vânzători, consultanți, contabili
- Personal calificat în domeniul transportului: șoferi de camion, șoferi de autobuz, conductori de tren.
Ce acte ai nevoie pentru a locui în Norvegia?
- Pașaport sau carte de identitate valabilă.
- O ofertă de angajare valabilă în Norvegia, care să conțină detalii despre locul de muncă, salariul și condițiile de muncă.
- Dovezile de suficiente fonduri financiare pentru a vă întreține pe perioada șederii în Norvegia.
- Certificatul de naștere sau actul de stare civilă.
- Certificatul de căsătorie sau actul de divorț (dacă este cazul)
Români în Norvegia
Sper să reușim să fim un punct de plecare pentru cei care sunt deja în Norvegia și au chef să iasă la o bere. Să se pună în contact unul cu altul, plecând de la ideile de aici. Ar fi interesant! Motivant!
Cum spuneam și la începutul articolului, ar fi interesant să aflăm opinii atât ale celor noi veniți în Norvegia, cât și cei mai vechi, să reușim să facem un forum de discuții cât se poate de interactiv.
Marian a zis
Să nu uităm de munca în folosul comunității. Acolo dai de oameni faini, cu limba nativă foarte bună. Ar fi un punct de plecare foarte OK.
Daniel a zis
Eu zic ca te poti angaja ca sofer oricand in Norvegia. E nebunie.
Daniel H. a zis
Toate grupurile unde eram ca sa îmi promovez canalul YouTube erau pline ee spam cu pr0n și alte măgării. Am renunțat
Marius Cucu a zis
Nu erai tu pe alea care trebuie. In plus, cred că și administrarea lor lasă de dorit, că nu sunt oameni. 🙂
ice4you a zis
Adica ce vrei sa manipulezi? Ca la Google inca exista si oameni? :))
Marius Cucu a zis
Băiatul ăsta lucrează acolo, pare că sunt și oameni.
Altfel, eu mă refeream la moderatorii de grupuri. 🙂
ice4you a zis
Chiar si moderatorii aia, oameni zici ca sunt? Incredibil.
Marius Cucu a zis
Poate-o fi Daniel. Vreun nefericit al zilelor noastre.
vasile a zis
Pacat, era de viitor, Gogu asta renunta prea usor 🙁
Marius Cucu a zis
Un fel de USR?
vasile a zis
Da, bravo! Am zis eu ca ai potential, exista speranta! 😉
Marius Cucu a zis
Când m-ai văzut tu USRist? 🙂 Cel mult, anti PSD, nu USR…
ice4you a zis
Cand ai pus stampila pe ei, ca #ciumarosie? QED
Marius Cucu a zis
Nup, nu-mi amintesc să fi pus. Îmi amintesc că mi-am anulat votul, dar am fost să-mi exercit votul.
ice4you a zis
No pai asta o fost ca si cum ai fi votat cu USR! :)))))
Marius Cucu a zis
Eu vorbesc de 2016, nu de alegerile de acum. Acum am fost TFList d-ăla. M-am dus la biserică, apoi la petrecere, apoi iar la biserică. Chestii d-astea de weekend.
Vasile R a zis
Păi dacă l-au integrat în YouTube…
Marius Cucu a zis
Se poate spune și asta 🙂