Glumeam cu niște colegi că ar fi fain să emigrăm în Portugalia. Sigur, asta dacă iese AUR pe treabă și ne ducem la balamuc. Bine, sunt toate șansele ca AUR să intre în parlament după viitoarele alegeri dacă nu mai avem opoziție deloc.
Dar nu vreau să facem politică, scârba mea e la cote maxime privind oamenii ăștia. Nici nu mai am pretenții de la anumite persoane, nu schimbăm noi mentalități, ne facem degeaba nervi.
La un moment dat, am luat în calcul o plecare în Spania. Nu i-aș zice emigrare pentru că, mai toate se leagă de România. Dar hei, editare video, editare foto, nunți pot face oriunde, nu?
Spania ar fi faină, dar la Portugalia nu m-am gândit niciodată.
Văzusem, la un moment dat, un vlog cu niște persoane care s-au mutat pentru o lună în Portugalia. Nu mai țin minte orașul, ci țin minte că ideea clipului a fost de dezamăgire: așteptări versus realitate, din perspectiva unui turist versus un localnic. Localnicul pierde din toate punctele de vedere: prețuri de turist, gălăgie, oameni mulți, poate bețivi, scandaluri.
Altfel, nu am ajuns în Portugalia. E, însă, destinația pe care o pregătesc pentru toamnă. Dar până nu iau biletele… până nu iau cazarea, nu consider că sunt acolo.
Pe de altă parte, nu îmi place limba deloc. Sigur, e melodioasă, dar eu mai degrabă m-aș orienta undeva unde este vorbită spaniola.
Și… nici n-am niciun cunoscut pe acolo. Există ceva acolo în afară de turism?
Fărcaș Gelu Dănuț a zis
Am un amic necăsătorit, pe la 40 de ani, freelancer, îl bătea gândul să se mute măcar câteva luni pe an în Portugalia.
Nu cred că Portugalia este doar zonele cu turiști, sunt și orașe mai de „pensionari”.
El a stat o perioadă scurtă (cred că 1 săptămână) în Portugalia și s-a îndrăgostit de această țară.
Mi-a dat materiale de pe net legate de chirii, nivelul salariilor, nivelul prețurilor, școli și spitale, atitudinea localnicilor față de români etc. și începeam să-i dau dreptate. Acum nu știu cât cele de pe net și reflectă realitatea din teren. Poate situația s-a mai scimbat în timp, nu știu.
Marius Cucu a zis
Amicul meu s-a speriat de chiriile de acolo. Poate al tău a căutat unde trebuie.
ANDREIA a zis
Eu nu am fost pe acolo dar știind limba am mai citit una alta, părerile oamenilor. Portugalia e un loc mișto dacă ești copil sau pensionar. Sau turist. Dacă trebuie să îți câștigi acolo banii e doar un fel de România, un pic mai lustruită. La PIB per capita PPC deja i-am egalat, e cam cum ar putea fi România peste 15-20 ani. Au infrastructuri decente, făcute pe fonduri UE, un sistem școlar și sanitar public tot așa și cam atât.
Economia e în stagnare de ani buni, salariile sunt mici pentru zona euro și inflația a explodat și la ei în ultimul an. Chiriile în zonele urbane mari, mai ales Lisabona și Porto, au explodat și ele. Ce e ieftin sunt casele abandonate pe la țară, un brazilian pe care-l urmăresc pe Youtube și-a cumpărat o casă ruinată la țară pe un teren de 3000 mp cu 45000 euro, cu credit de la bancă. Eu o văd în ideea de a te retrage la pensie, la țară, dacă dorești liniște și îți place viața rurală. Sau dacă ai posibilitatea de a fi „nomad digital” adică să faci banii în altă țară.
Limba e OK, dacă știi deja spaniola și româna e chiar simplu (seamănă cu ambele), mai greu să înțelegi omul de pe stradă (mai ales dacă vorbește repede), aici trebuie antrenament serios. Oamenii sunt de treabă, politicoși, infracționalitatea e mică, per total e fain pentru trăit dar nu pentru făcut bani.
Andrei a zis
Referitor la discutia noastra, daca ar fi sa fie, ar trebui sa stau in Lisabona…deci chirii mari, nu orasel de pensionari.
Pe de alta parte, cat m-am documentat despre Lisabona, e ultra misto si are si plaje ?
Primul lucru a fost sa citesc vreo 4 articole despre sistemul de invatamant. E relativ similar cu al nostru, au bucatarie in fiecare scoala, se mananca multe fructe iar profesorii trateaza totul cu mult calm. Asta e concluzia mea.
M-am „plimbat” prin Lisabona cu google maps putin, totul pare ok, aranjat si frumos.
Chiriile sunt mari, nu m-am uitat la case dar apartamentele cu 2 dormitoare pleaca de la 1500 euro.
Pe langa faptul ca e la ocean, e cald si iarna, imi place si ca e aproape de Spania si pot vizita usor.
Poate chiar si ideea de a da copilul la un sport…se stie ca au academii de top.
Ps: nu mi-ai furat ideea de articol, doar ca nu e acum momentul sa public ?
Marius Cucu a zis
Da, în septembrie octombrie sper să revin eu cu poze de acolo.
Lucian a zis
Salut, numele meu e Lucian, nu ne cunoastem, am ajuns la tine pe blog la recomandarea Google. Eu locuiesc in Portugalia, cu familia , din 2016 cand sotia a primit o oferta de munca aici.
In parte ce am citit in articol si comentarii e adevarat. Portugalia e Romania de la celalalt capat al continentului, sunt un pic mai spalati ca noi dar nu foarte departe. Salariile sunt mici fata de alte tari, salariul minim e pe la 6-700eur brut din care platesti impozit si siguranta sociala. Oamenii sunt ok cel putin asa iti par la inceput apoi ii vei gasi galagiosi, cu durere in fund de ceilalti (desi ei se lauda ca nu e asa), mie imi par pusi pe scandal tot timpul poate si pt ca vorbesc f mult si tare iar accentul limbii este destul de dur. Chirii mari, in Lisabona e de netrait datorita preturilor si aglomeratiei infernale, multi prefera sa stea in orasele departe de orasele mari; Porto e tot cam la fel, in restul tarii e saracie lucie.
E misto ca ai ocean si plaje frumoase, cine vrea surf aici e perfect, mancarea e buna si relativ ieftina (s-a mai scumpit acum cu inflatia), e cald si iarna dar casele si apartamentele nu au sisteme de incalzire asa ca te descurci cu electrice si te cam rupe la portofel. Sistemul de invatamant e cam praf, cel de sanatate e ok atunci cand reusesti sa ajungi la medic in rest mergi la particular cu asigurare privata preturile nu sunt mari (17 eur/consultatie.
Daca vrei sa aflii mai multe si chiar vrei sa vii aici ai emailul meu poti sa imi scrii.
Zi buna!
Andrei Bucur a zis
Salut, daca revii, poate dai niste detalii si despre invatamantul privat.
In cazul meu ar insemna sa plec si eu si sotia cu loc de munca.
Acum, nu stiu cat poate oferi angajatorul incat sa imi acopere si chiria in Lisabona.
Sau poate au si ei periurban cu transport public spre oras.
Lucian a zis
Salut Andrei, nu stiu ce sa iti zic despre invatamantul privat eu am copii la scoli publice. Stiu ca este scump cel privat, din colegii sotiei doar francezii au copii la privat sau portughezii cu functii destul de sus in management, poti sa gasesti pe net informatii mai multe despre asta. Scolile private sunt in orasele mari cred ca e dificil sa stai in periurban si sa duci copilul/copii la scoala apoi sa ai si job in alta zona.
Pentru ca preturile au crescut exponential in orasele mari multi se orienteaza spre orasele din apropiere care si ele au devenit scumpe. Spre Lisabona sunt multe autobuze si trenuri si chiar barci destul de rapide daca stai dincolo de estuar, problema sunt grevele care te lovesc cand iti e lumea mai draga si te trezesti ca stai in statie degeaba sau autobuze care nu mai vin fara sa stii de ce, la tren e cel mai ok.
Noua ne-a platit angajatorul sotiei 4 luni chirie in Lisabona apoi a trebuit sa ne mutam pe cont propriu, apartamentul platit de ei era pe la 1300E in 2016, acum e mult mult mai scump (imovirtual.com ca sa vezi preturi orientativ). Acum stam dincolo de estuar, am cumparat apt avem in jur de 500E rata, e un pic mai dificil cu transportul spre joburi care sunt in Lisabona dar ne-am obisnuit, e bine ca avem scolile copiilor la 2-3 minute de casa.
O chestie buna aici este ca se platesc 14 salarii nu conteaza unde, ce si cum lucrezi, primesti al 13-lea inainte de Craciun si al 14-lea in vara. In primavara faci IRS si mai primesti niste bani ramburs de la impozit, daca ai copii suma e consistenta.
Trebuie sa faceti foarte bine calculele inainte de face un pas in directia asta, noi am venit ca berbecii fara sa stim nimic de Portugalia, copii erau mici unul 11 luni altul 5 ani, am avut extrem de mult noroc si am reusit sa ramanem, adevarat ca si situatia in Portugalia era diferita de ce e acum.
Zi buna!
Andrei Bucur a zis
Multumesc pentru raspunsuri. Din ce am citit, acum cativa ani era cam 400 euro o scoala privata.
Din ce zici tu, cred ca e mai rentabil sa fac rata la ap, daca nu stau il vand si recuperez. Eu nu am Inca o oferta concreta, e o mica tatonare…deci nu pot sa fac prea multe calcule. Job-ul ar include masina de serviciu…deci as acoperi o parte in Caz ca m-as uita la ceva din afara zones de foc.
Al meu face 6 ani anul asta, trece in clasa 0, deci tot mic.
Sunt curios cum ti-au primit copii la scoala? Tinand cont ca nu erau vorbitori de limba si ma indoiesc ca cel mic rupea pe engleza.
Si inca ceva, ce inseamna T1, T2, T3 la case si apartamente ?
Dincolo de estuar, adica pe partea cu statuia?
Lucian a zis
Cifra inseamna numarul de dormitoare, T3 este cu 3 dormitoare, sufragerie, bucatarie si apoi trebuie sa specifice nr de bai, de obicei doua la T2, T3 dar depinde de vechimea apartamentului.
Dincolo de estuar da inseamna partea cu statuia, de la Almada pana la Alcochete (da un ochi pe google maps). Daca ai nevoie de mai multe detalii despre zona iti pot da, am locuit in vreo 3 orasele de acolo. Avem prieteni care s-au mutat mai in sus pe Tejo, e mai inghesuiala acolo si mai multa galagie dar e mai accesibil ca si transport.
Clar e mai bine cu rata decat cu chirie problema e ca nu cred ca poti cumpara pana nu ai un IRS facut, adica cel putin un an de cotizat aici si e ceva mai dificil daca esti inca in perioada de proba, nu ai contract pe perioada nedeterminata. Incearca sa negociezi sa iti inchirieze ei un apt pe care ti l-ai putea permite si tu daca nu il mai platesc ei si daca se poate intr-o zona in care ti-ai permite apoi sa cumperi, e destul de dificil sa schimbi zona in care locuiesti, scoala, transport, etc (ma refer la dificil psihic pt voi).
Cu hartogaraia e usor de rezolvat mai ales acum dupa covid, majoritatea angajatorilor ajuta cu astea.
Cel mic nu vorbea deloc, a invatat ambele limbi aici, fetita avea 5 ani vorbea romana si cam atat. Au fost sceptici cu ea la inceput, invatatoarea era tanara se vedea ca e reticenta la un copil strain dar pana la urma au integrat-o, in 3 luni intelegea cam tot si facea fraze scurte, in 6 luni deja vorbea fluent dar cu ceva greseli, dupa un an era ca nascuta aici. Pentru copii a fost cel mai simplu, nu iti face griji pt asta, e un mic soc la inceput apoi nu mai e problema, e mai greu la parinti cu adaptarea.
Gradinita unde zic ca i-am dat era cam 300eur/copil si platea 50% seguranca social deci eu plateam 150/copil, o gradinita privata era peste 300eur, asta la nivel de 2016-2018. Deci nu cred ca o scoala privata e doar 400, mai bine il dai la public, nu e chiar rau, cred ca e un pic mai bine ca in Ro dar sa nu ai asteptari f mari. Scoala e un pic mai relaxata ca in Ro dar nu e vreun mare interes din partea profesorilor. La 6 ani intra in clasa 1-a, nu exista clasa 0, pregatiroare, etc. Scoala generala este 1-9, liceu 10-12.
Ganditi-va bine inainte sa faceti pasul, e Portugalia, nu e vreo mare jmecherie, primul an e wow, al doilea incepi sa vezi chestii mai profunde apoi incepi sa iti pui intrebari. Noi am vrut sa plecam de aici in Franta dar nu s-au aliniat astrele asa ca am ramas, deocamdata.
Daca aveti un plan B ar fi super, noi ne puteam intoarce oricand la joburile din Ro pana am zis ca ramanem aici si s-au inchis portitele de acolo.
E mult de povestit, pentru noi a fost o experienta benefica din multe puncte de vedere.
O zi buna!
Andrei Bucur a zis
Sunt ok si in Tara, angajatorul daca ar fi, ar fi acelasi din tara. E ok pt Romania, ne intra cam 3k, cateodata 4k..deci e ok aici. Din acest motiv sunt putin sceptic ca o sa fie o negociere true, daca aici ne intra 3k, cat trebuie sa Sara pt Portugalia? Un minim 7k cumulat.
ANDREIA a zis
La nivelurile astea nu cred că vei obține semnificativ mai mult, poate în loc de 3-4 un 4-5 dar mai mult nu cred. Adică dpdv financiar nu ar fi absolut nicio afacere. Portugalia e, ca și România, țara salariilor minime și mici majoritatea populației de aici lucrând în HORECA, industrie (auto și textile-încălțăminte în principal), etc. Deficitul de forță de muncă e acoperit de brazilieni care emigrează în număr mare și li se pare că au apucat pe dumnezeu de un picior cu salarii de 760 euro brut (minimul pe 2023)-900 euro brut. La 1000 euro net deja ești peste medie. Așa că eu sunt extrem de sceptică pe partea financiară dar sigur că merită să încerci.Portugalia este o țară socialistă în esență fără a fi foarte prosperă și cred că am spus tot cu asta. Foarte interesant ce a spus Lucian, confirmă exact ce știam și eu.
Andrei Bucur a zis
Da, la asta ma gandesc si eu, pentru a avea un plus si pentru a suporta si o chirie, ar trebui sa incasez eu un minum 5k si sotia un 2k, asa ar fi un net de +2k fata de Romania.
Dar nu cred 🙂 Bine, angajatorul este acelasi, imi stie capacitatile, trecutul (activez de 12 ani) dar tot nu cred, probabil vor cauta un coleg cu venituri mai mici, mai putina experienta, fara familie, ar fi mai ieftin. Dar intervine un lucru, mai ieftin nu se ridica la nivelul meu de experienta.