Este o perioadă de tranziție peste tot în lume. Cred că erau de acord cei care spuneau că după pandemie lucrurile nu vor mai fi la fel. Probabil că multe persoane au conștientizat acest lucru, așadar, iată-ne vorbind despre Danemarca și despre emigrarea spre nord.
Cumva, cultura din nord este diferită de întreaga Europă. Probabil că este bine să vii din UK, probabil e bine să vii din zone cu climă ceva mai grea, dar alegerea nu este deloc simplă.
Foarte mulți aleg să plece din țările lor din cauza chiriilor. Să nu credeți că nu au crescut și în Danemarca chiriile. Departe de așa ceva.
- Citește și: Cartelă internet în Danemarca
Cum stă treaba cu limba în Danemarca?
Bariera de expat nu o vei depăși foarte ușor. Da, cei din Danemarca sunt prietenoși la nivelul lor, te acceptă, dar în multe situații ai nevoie de un pic de daneză. Limba este foarte greu de învățat sau chiar imposibil. Dacă vii din Anglia sau dintr-o țară latină o să îți fie foarte greu să te adaptezi. Nu imposibil, evident!
Da, în principiu, în multe zone te poți înțelege și în engleză, dar nu în toate domeniile.
Ca serviciu, probabil cel mai ușor vei găsi de lucru ca șofer pe TIR. Cel mai simplu ar fi să se obțină actele în România, iar apoi încercat în afară.
Chirie în Danemarca
Probabil sunt unele dintre cele mai scumpe chirii din Europa. O soluție ar fi chiria în țara vecină, în Suedia și naveta zilnică.
Costul chiriei în Danemarca variază în funcție de locație, tipul de proprietate și facilitățile oferite. În general, chiria pentru o casă sau apartament în orașe mari precum Copenhaga sau Aarhus poate fi destul de scumpă, cu chirii medii de aproximativ 8.000-12.000 DKK (1.200-1.800 de euro) pe lună. În orașe mai mici sau în zonele rurale, chiria poate fi mai mică, cu chirii medii de aproximativ 5.000-7.000 DKK (750-1.050 de euro) pe lună. Este important sa ții cont ca acestea sunt cifre medii si pot varia in funcție de locație, facilități si perioada de închiriere.
Orice plecare este grea, dar cu un pic de efort, cu multă muncă, cred că poți să ajungi să trăiești decent în Danemarca, să duci o viață liniștită.
Ce joburi sunt în Danemarca?
- Inginerie: Danemarca este cunoscută pentru industria sa de vârf în domeniul ingineriei, cu oportunități în industria aerospațială, energie și construcții.
- IT și tehnologie: Danemarca este un centru important pentru industria IT și tehnologie, cu numeroase oportunități în domeniul dezvoltării de software, cibernetică și inteligență artificială.
- Sănătate și asistență medicală: Danemarca are un sistem de sănătate puternic, cu oportunități în domenii precum medicina, asistența medicală și farmaceutice.
- Educație și cercetare: Danemarca este un centru important pentru educație și cercetare, cu oportunități în domenii precum științele sociale, științele naturale și tehnologia.
- Servicii financiare: Danemarca este un centru important pentru servicii financiare, cu oportunități în domenii precum bănci, asigurări și investiții.
- Agricultura si industria alimentara: Danemarca este un important producator de alimente si are o industrie alimentara puternica.
Mi-ar plăcea să discutăm constructiv în secțiunea de comentarii, să avem mai multe păreri de la oameni care sunt în Danemarca de ceva timp, dar și cei care abia au ajuns acolo. Să reușim să ajutăm pe cei care doresc să se informeze, să aibă puncte de plecare. Ar fi interesant să vorbim fără emoții, fără frustrări personale, nereușite, ci să redăm cât se poate din realitatea locului.
ice4you a zis
Nu stiu cum e in UK, insa pretul chiriilor mai ales in DK este foarte mare insa Suedia este mai accesibila din punctul meu de vedere. Printre atributele tarilor nordice se numara o mentalitate social-democrata cu radacini adanc infipte in toate aspectele societatii iar ca si lucru pe are il consider greu de acceptat este sistemul medical caruia ii lipseste partea de preventie si faptul ca trebuie din start sa nu te consideri „mai special” decat ceilalti. Nu sunt neaparat parti negative insa eu inca ma chinui sa ma adaptez la aspectele acestea.
Marius Cucu a zis
Până la urmă prevenția trebuie să fie oriunde. Știu că noi nu am fost învățați cu asta, nu s-a pus preț pe prevenție în țară deloc.
ice4you a zis
Nu cred ca stiti la ce ma refer de aceea voi incerca sa va ofer o explicatie.
Daca eu vreau sa ma duc sa imi fac analize(un profil lipidic, o hemoleucograma, sumar de urma etc), de capul meu, pe care sa le platesc bineinteles, fara sa am ceva nu pot sa fac asta in Suedia (sau cel putin nu am reusit eu sa gasesc unde se pot face).
De asemenea daca eu vreau sa ma duc AZI la doctor pentru ca am impresia ca parca nu ma simt bine, nu poti sa o faci foarte usor asa cum o poti face in Romania (in cazul meu cel putin in cadrul sistemului medical privat).
Daca stiti mai multe detalii despre cum as putea sa rezolv ce am mentionat mai sus, v-as fi etern recunoscator. Nu ma refeream la preventie ca si lozinca de genul „Mananca sanatos si evita excesul de grasimi, zahar si sare” (asta nu se numeste preventie in viziunea mea)
unblogcolorat a zis
Eu nu am trecut prin situațiile acestea . Medicul meu m a îndrumat de cate ori am avut nevoie (in limitele normalului ). Poate ar trebui sa va schimbați medicul ?! E doar idee …
Ma mai gândesc ca suntem obișnuiți cu multă medicație și de aici nevoia de “mai mult”. Totuși nu înțeleg de ce trebuie sa fac niște analize dacă nu sunt semne de boala (in afara de cele anuale sau necesare ) …
Îmi spun doar punctul de vedere fără a crea o polemica
Marius Cucu a zis
Deh, eu am înțeles mai multe de la tanti asta decât de la contabila mea.
ice4you a zis
SCHIMBA CONTABILA!!! ASAP!!!
Sa moara Cibilan..amu abia te inteleg de ce iti bati tu capul cu treaba de contabil! Ai doua variante: contabil serioas pe bani seriosi, sau incurcaturi fara numar! Regula nr. 1 in afaceri te invata ca:
„Pentru a iti prospera afacerea, primul lucru pe care trebuie sa il faci e sa investesti intr’un contabil! Ala te scapa sau ala te ingroapa!”
Si crede’ma ca dupa 20 se ani ..nu dupa saptisprezece sau optisprezece ani…stiu ce vorbesc!
Mi’ai dat idee de post, multam!?
Update: i’am dat link la vesnica mea contabila, tanti serioasa expert contabil spalat prin toate apele economiei balcanice ..s’a cracanat de ras cu tristetea ca …nici contabilul nu mai e ce a fost, plangandu’se amarnic ca ea nu mai are pe cine sa invete ca nici dracu nu mai vrea sa invete serios.
Marius Cucu a zis
Nu știu, eu n-o plătesc să mă învețe, ci să îmi facă actele. Detaliile astea le învăț eu că îmi place să fiu informat. 🙂
ice4you a zis
Nu le poti face bine pe toate, cand o sa intelegi? Chiar tre sa iti spargi capul inainte? ?
Marius Cucu a zis
În loc să sparg pe semințe sau pe ceva idioțenie de la TV prefer să ascult o informație utilă cât timp mănânc sau iau pauze.
Edy a zis
Veniti in Dk, dacă aveti ocazia, nu mai credeti in toate baliverne la ăștia care stau in Dk, dar ii îndeamnă pe alții sa nu vina in Dk. Nu este nici aici paradis, dar cred ca poți duce o viata liniștita cu familia ta. Loc de munca nu cunosc, dar se cauta mereu muncitori la depozite, iar in vara auzeam persoane ca ajuta și la chirie pe cei care vor sa lucreze și nu stau jn Dk. Succes!
Daniela a zis
Noi tocmai ne-am mutat din UK ( Londra) nu din cauza chiriei sau a situatie financiare. Cred ca puteti incerca sa veniti sa vedeti daca va acomodati, viata e diferita fata de orice alta locatie ?. Chiriile sunt mari / mici la fel depinde unde vrei sa locuiesti. Da taxe dai mai multe ca in UK dar e diferit sistemul ( educative, sanatate, financiar).
Actele le ai mult mai repede decat orice alta tara. In max 3 sapt daca stii unde sa mergi si ai totul organizat.
Pe baietelul meu l-au luat la scoala dupa 3 zile dupa ce am ajuns aici. Fara acte.
Dupa 2 zile de la obtinerea CPR ului baietii meu au primit prima programare la stomatologie in 3 luni.
In UK a durat 9 luni sa imi vada baiatul ( are nevoi speciale). Eu te incurajez lumea sa vina sa incerce. Loc este pentru toata lumea. Apropo cu engleza din UK noi ne-am descurcat perfect aici ?.
Vasile a zis
Viata e foarte frumoasa ,educatie ,sanatate,liniste,normalitate doar la chirii e cam scump depinde unde in DK vrei sa stai. Ca sa intelegeti: 2-3 luni garantie plus luna in curs doar ca sa intri in casa dar confortul curatenea si linistea sunt pe masura avand copii este ceea ce trebuie parerea mea si cu locul de munca e putin greu la inceput mai ales daca nu esti calificat daca ai anumite calificari “facultate ,cursuri,postliceale care sunt recunoscute european.
Va sfatuiesc la traducerea lor legal in daneza si cautat joburi pe ceea ce sunteti bazati ca puteti face fata. Se poate sa gasiti locuri de munca care accepta familie. Te ajuta cu chirii etc dar doar in unele cazuri in care pregatirea si diploma in acest sens isi spune cuvantul daca esti un serios educat si iti vezi de treaba in momentul in care ai castigat increderea danezilor ai mult de castigat pana atunci vor fii mai sceptici tot din pricina “bombardierizmelor romanilor”dar fati treaba fi educat si vei fi bine, daca stiti engleza va puteti descurca singuri la imigrari ,primarie etc posibilitate de a merge la scoala de limba dupa programul de munca
Deci este putin mai greu daca nu ai calificari educatie sau vointa si banii de inceput de chirie dar cand ai intrat la normal si vei vedea ca nu ai stresuri prea multe daca iti faci treaba si te tii de munca familia ok casa ta copil la scoala etc vei vedea ca e o viata frumoasa avand in vedere ca Danemarca e pe locul 2 si era pe locul 1 la cea mai fericita tara din europa am impresia nu mai stiu exact deci da e mai greu da se merita la final BAFTA!