În toamnă sau chiar în iarnă mă gândesc să ies din Europa. Da, știu că zic de mult timp asta, dar până acum nu am făcut-o. Nu garantez că se întâmplă, vreau să fie undeva la 4-5 ore de zburat. Să știu că pierd jumătate de zi cu drumul, nu o zi întreagă.
Ei bine, există dezbatere pentru Egipt. Eu am văzut destul de multe vloguri de acolo și nu mă atrage deloc zona. Știu că sunt unii înnebuniți după tot ceea ce înseamnă piramide, istorie. Ei bine, eu nu sunt. Și chiar dacă ar fi câteva lucruri pe care să le înveți din istoria lor, mă limitează un pic ideea că mă lupt cu toți nebunii care îmi vând orice. Nu mă văd stând pe străzi și certându-mă cu ăia pe acolo.
Și, da, printre amicii care au fost pe acolo s-au limitat la resort și activități în zonă. Ori eu nu sunt om să stea în hotel și în jurul lui. Mie îmi place să explorez, să merg în stânga în dreapta, la periferie.
Iar ce-am văzut pe acolo mă cam sperie.
Cu toate astea, am fost și în Albania. Erau destul de multe probleme la ei, însă ca experiență a fost foarte fain. A fost diferit.
Diferențe mari între Albania și Egipt.
Dacă nu vrei / nu-ți place să stai în resort la odihnă și relaxare poate fi problematic.
Am mers doar pe strada principală și la recomandarea ghidului și a celor de la hotel (golden five hotel hurghada) am căutat să nu ne apuce seara prin oraș.
Sub nicio formă resort.
Eu nu prea înțeleg de ce te mai gândești la Egipt dacă nu te interesează în mod deosebit cultura antică a lor și nici nu vrei la resort (că nu-i ca și cum ai ce să vezi în afara lor). Nici Sahara nu e un deșert frumos, pentru că e stâncos, fără dune).
Ce vreti voi sa vedeti in tigania aia eu nu voi intelege niciodata… Nu te uiti pe Youtube la Kurt si altii cum fac tiganii aia pe la piramide de nu te lasa in pace? Poate aflam de la Marius Sescu de pe blog curand mai multe detalii..
E plecat acolo?!
Da.
Eh, dar el merge cu familia, probabil nu iese din resort. Nu îmi doresc genul ăla de experiență.
Iese, a iesit. Probabil o sa puna pe blog.
În Egipt este destul de nasol dacă nu pleci cu grup organizat. Am mai citit articole cu persoane care au vizitat Egiptul, dar numai cu ghid egiptean angajat acolo. Bărbatul meu a lucrat 3 ani în Egipt și înainte de a pleca prima dată i-au transmis un document cu instrucțiuni. Dormea o noapte la dus și una la întors în Cairo, dar nu a văzut prea multe. O singură dată, firma a organizat un tur cu salariații.
In Egipt daca vrei sa ajungi la piramide din resort, sunt doua optiuni. Autocar – dureaza 8h numai drumul din Hurgarda sau Avion -2h din Hurgarda si pare cea mai buna optiune.
Daca vrei sa iesi din resort, doar cu tururi ghidate este recomandat sa iesi, noi am mers in Luxor, in desert , in hurgarda in oras, la scufundari, pe o insula.
In general lucrurile nu arata prea bine dupa ce iesi din resort, iar in zonele turistice, vei fi la propriu atacat de catre bisintarii lor sa cumperi orice, totul se negociaza si uneori poti gasi chestii la magazinul din resport, la un pret de 3 ori mai mic decat in zonele turistice.
Conteaza mult si resortul, fa o documentare buna inainte, unele dintre ele sunt jalnice pe toate ariile.
Exista cateva grupuri pe facebook de unde poti rezolva inainte cu excursiile din resort; in regeneral le vei gasi si la receptia hotelului dar la un pret mult mai ridicat. Christian Tour aveau pachete din Romania direct cu optiuni de vizitat acolo.
Mda, atunci e clar că nu e pentru mine. Nu sunt nici om de resort, dar parcă nici n-aș vrea să fiu stresat de ăștia. Așa, mai bine o ard pe la turci dacă vreau ceva mai cald.
Hai sa va zic cateva despre Egipt ca tot m-am intors de acolo. E bine sa le stii ca sa nu iti iei teapa. Oricum, nu o sa gasesti asta pe internet.
Nu cumpăra viza online – pentru Hurghada o obții direct din aeroport, iar la Sharm el Sheik nici nu ai nevoie pentru sejururi scurte. Vântul poate fi o adevărată problemă, mai ales dacă resortul este aproape de deșert: praful galben se simte peste tot și poate fi deranjant.
Țânțarii sunt peste tot, chiar dacă personalul hotelurilor încearcă să-i țină sub control cu tot felul de soluții, dar eficiența scade când bate vântul. Seara pregătește-te pentru adevărate invazii – ia cu tine creme sau spray-uri anti-țânțari ori cumpără-le de la farmaciile locale, unde sunt chiar mai ieftine decât în România.
Nu pleca la drum fără Antinal – un antidiareic local, foarte eficient împotriva bacteriilor din Egipt, la care pastilele obișnuite din Europa s-ar putea să nu funcționeze. Se găsește în toate farmaciile, inclusiv sub formă de sirop pentru copii. Pentru greață sau vărsături, Ondalenz-ul egiptean, un film subțire care se dizolvă pe limbă, este de mare ajutor (nu se găsește în UE).
Folosește doar apă îmbuteliată, inclusiv la spălat pe dinți. Nu te baza pe apa de la robinet. Un mic bacșiș pus discret în pașaport la cazare îți poate aduce o cameră mai bună, iar tips-ul zilnic la personalul de curățenie garantează servicii excelente.
Soarele arde tare, așa că folosește fără ezitare cremă de plajă cu factor de protecție 50 – găsești la prețuri bune și în farmaciile locale. Chiar dacă Sharm el Sheik este foarte lăudat, Hurghada oferă servicii mai bune, mai puțini țânțari și o atmosferă mai modernă.
Vrei prețuri bune? Programează vacanța cu cel puțin 6 luni înainte. Nu te aștepta ca Egiptul să fie la nivelul Turciei (Antalia) – serviciile și entertainment-ul sunt cu mult sub ceea ce găsești acolo.
Dacă plănuiești să vizitezi piramidele sau Alexandria, e ideal să îți rezervi un ghid privat cu șofer prin Booking – confort maxim la preț mic. Recomand să folosești dolari, pentru că raportul de schimb este foarte favorabil. Cardurile și plățile cu telefonul funcționează aproape peste tot, iar lirele egiptene nu merită.
La ieșirea din Egipt, vei fi obligat să-ți înfoliezi bagajele – este mai ieftin să faci asta la hotel decât la aeroport, unde cozile și tarifele sunt mari. Mâncarea este excelentă, însă atenție la sosuri, în special la beach-baruri, pentru că nu sunt mereu ținute la rece.
Internetul din resorturi este bun pentru social media, dar nu pentru streaming. Dacă vrei Netflix sau HBO, descarcă episoadele de acasă. Chiar și cartela e-sim locală va limita drastic viteza după 1 GB/zi.
Când te cazezi, verifică unde este camera ta, mai ales dacă ai copii cu tine – camerele apropiate de scena de spectacole pot fi foarte gălăgioase seara, cu muzică până aproape de miezul nopții. Nu îți lăsa prosopul pe șezlong ca să-l “reservezi”: personalul adună prosoapele seara și, dacă le pierzi, plătești. E o regulă corectă, de altfel.
Nu încerca să explorezi Egiptul autentic pe cont propriu; excursiile fără ghid autorizat nu sunt sigure și îți pot crea probleme.