Pornind de la ideea lui dam167 și prin faptul că a adus plus valoare într-un articol mixt despre laptopuri de editare video am zis că trebuie să fac un articol separat în care să discutăm despre eventualele probleme din editarea video în cazul în care aveți de gând să migrați pe Apple.
Dacă tot am avut la îndemână un Apple am zis să fac cât de mult conținut pot referitor la ceea ce fac eu și ce fac alții. Consider că un MacBook este pregătit destul de bine pentru editarea video. Nu aș fi zis asta înainte, dar și așa trebuie să iei în considerare mulți factori.
Am dezbătut anterior mai multe lucruri inclusiv v-am pus în temă cu faptul că trebuie să vă asumați o curbă de învățare și să dați timp să vă obișnuiți cu Apple.
Eu fac editare video, în principiu, iar pretențiile mele sunt de editare necompresată: sLOG. Am testat materiale RAW, însă nu am mers mai departe să am un proiect în Fusion sau After Effects pentru asta. Nu m-am dus nici în direcția de 3D.
Programele pe care le-am folosit au fost Davinci Resolve pentru editare video și Capture One pentru editare foto.
Apropo, poate că nu e nevoie să luați o stocare foarte, foarte mare pe Apple din moment ce există SSD-uri externe. Cu siguranță, vitezele nu sunt perfecte, dar vă faceți treaba.
Stabilitatea sistemului de operare
Nu e perfect nicăieri. Atât Windows 11, cât și Mac OS X sunt OK. Din punctul ăsta de vedere eu nu văd compromis. Da, am avut situații ciudate inclusiv pe Apple atunci când pur și simplu îngheța sistemul de operare. Mi-am asumat că am folosit un Davinci Resolve în versiune beta.
Mai mult, am descoperit că pe Windows sunt sisteme mult mai puternice decât cele propuse de Apple, dar… trebuie să fie conectate la priză pentru putere.
Display
Pentru editarea video nu contează chiar atât de mult, asta pentru că te poți raporta la un monitor extern sau poți folosi histograma. Eu mă folosesc des de ea și chiar poate suplini în multe situații. Dar să ai un OLED sau chiar un MiniLED poate face diferența.
Pe MacBook Pro nu o să ai probleme cu display-ul, o să te descurci fără probleme. Te ajută și formatul acestuia. Totuși, am văzut Air-uri cu display mai prost. Nu lua până nu îl vezi la ochi și îți place ce vezi. Și acolo, ca oriunde, sunt compromisuri.
Davinci Resolve
Nu sunt obișnuit cu Final Cut, așa că m-am orientat foarte mult spre varianta celor de la Black Magic. Poate că aș insista mai mult pe produsul celor de la Apple dacă aș rămâne pe MacOSX.
Aș puncta faptul că dacă nu ai licență o să îți fie mai greu pe Apple. Dacă ai fel de fel de pluginuri pe care le-ai luat de unde știi tu, trebuie să te aștepți ca acestea să nu fie la cea mai nouă versiune. Tot ceea ce ține de ocolirea sistemului se face, dar mai greu. Odată ce ai licență pentru tot ceea ce ai nevoie totul zbârnâie.
Final Cut și Premiere Pro
Nu am mai băgat Premiere Pro de 2-3 ani de zile, așa că e irelevant. M-am jucat, însă, cu noul Final Cut ca sa văd la ce nivel a ajuns față de ceea ce știam eu. Nu aș zice că sunt diferențe. Efectiv, nu ai probleme decât de adaptare. Nu am avut o experiență extraordinară cu Davinci Resolve, dar a fost peste așteptări. (a se citi că au mai fost blocaje), însă s-ar putea ca Premiere-ul să fie OK și el, din moment ce este hardware nou. Nu mai folosesc de ceva ani buni de zile, am uitat de crash-urile imposibile, de erorile de orice fel.
Totuși, dacă sunteți editori de Premiere Pro poate că ar fi mai bine să alegeți unul dintre celelalte două. Sunt mai stabile. Mai mult, eu aș merge chiar pe Final Cut pentru că, oricât de mult am vrea noi să credem că Davinci e wow, Apple își optimizează software-ul cu hardware-ul. Pe de altă parte, dacă veți trece înapoi pe Windows nu veți găsi decât Davinci Resolve și Premiere Pro, nu și Final Cut. Aveți grijă la migrație.
Capture One
Am amintit de el, dar e clar că nu își are locul aici. Asta pentru că efectiv zboară pe Apple. E impecabil felul în care funcționează. Era Ok și pe Windows, dar cum se prezintă pe Apple este de necrezut. Mi-a plăcut.
Autonomie
Scriu lucrurile acestea de pe un laptop performant. Pe Windows. În scoruri, față de MacBook iese cu mult peste M1, peste M2. De 3 ori mai mult. Un desktop pe roți, cum s-ar zice. Eh, dacă l-am scos din priză pe lângă faptul că dacă am întors de 2 ori capul s-a dus bateria, scade și performanța.
Dacă vă știți că plecați mult, că editați în deplasare, nu faceți compromisuri și mergeți pe Apple. Dacă veți edita de la birou și doar vreți să luați de acasă la muncă și împrejur, da, veți găsi alternative și pe Windows. Poate mai grele, poate mai puțin grele, dar performante.
Fără a avea neapărat idee cu articolul, însă am un desktop cu I9 9900K și gâfâie față de un laptop cu 13900HX. A trebuit să mut proiecte pe laptop ca să nu moară definitiv.
Cumva ideile acestea le-am mai zis, dar am vrut să fie un articol separat în care să povestesc strict de editarea video.
ionică a zis
Tu ai o parere subiectiva dupa 1 saptamana de utilizare. Ai nevoie de minim 1 luna, recomandat 3 luni de utilizare a MacBook-ului, sa te obisnuiesti cu el si sa faci proiecte. Eu as zice un numar de minim 10-20.
Ai omis un singur care e cel mai important si anume spatiul de stocare SSD.
Ca sa poti edita uncompressed cum vrei tu trebuie sa stii ca Final Cut Pro isi genereaza mai multe fisiere local in functie de setarile proiectului pentru export (full hd, 4K, 8K), poze, tranzitii, media ceea ce inseamna de multe ori dublarea lor.
Un singur proiect video + diverse media + mai multe streamuri te poate duce lejer la 200-300GB. Ulterior, daca vrei sa il exporti (de ex: 4K 60fps HDR) cum il fac eu trebuie sa te mai astepti la inca 50GB + 10/20GB videoul final. Ceea ce inseamna ca un MacBook pentru editare video trebuie sa aiba un SSD de minim 512GB, recomandat 1TB. SSD vin inglobate in cipurile M1/M2 ceea ce inseamna ca nu pot fi upgradate ulterior.
Desigur, la toate acestea exista si un workaround prin setari unde poti alege sa nu iti genereze alte fisiere local ci sa le preia pe cele originale insa acestea nu pot fi modificate/sterse in timpul proiectului pentru ca o sa iti dea eroare Missing Files sau iti cumperi un SSD extern de 1TB cu 500-1000 lei pe care sa il folosesti doar pentru proiectele video din Final Cut Pro.
Overall, la ceea ce ai scris tu in articol un MacBook cu M1/M2 iti ofera o autonomie foarte buna, iar performantele de editare foto/video sunt la fel atat pe baterie cat si conectat la priza. In schimb, orice alt laptop cu Windows cand nu mai este conectat la priza iti injumatateste performantele si iti dubleaza timpii de export al clipului. Acesta este motivul principal pentru care creatorii de continut/content pe youtube, insta, facebook, etc. folosesc Mac.
Marius Cucu a zis
Fișierele acelea sunt proxy-uri. Se fac oriunde, nu doar pe Apple. Mai mult, Davinci are un dublu proxy dacă vrei, întâi le face el nativ, plus că poți scala să lucrezi în timeline FULL HD chiar dacă ai material 4K, apoi să exporți normal. Mai are și varianta extra de care vorbești tu.
La mine un cap video de pe Youtube ca ăsta mă duce la 150 de GB. Brut, fără alte proxy-uri, în log. Cu tot cu detalii ajung la 300 de GB. Dacă aș pune și proxy aproape aș dubla.
Despre stocare nu am zis nimic pentru că nu e spectaculos față de ceea ce găsești pe Windows. Sistemul e optimizat de așa natură să nu ai nevoie de hardware wow. Scriu acum de pe un SSD care îmi ajunge în copiere la 12000 MBs/, în timp ce pe Apple m-am dus la sub 4000.
ionică a zis
Păi tocmai că e important. Îți iei un MacBook cu 256GB și nu ai ce să faci cu el. Cum ziceam, se recomandă 512-1TB dacă vrei să faci editare video.
Legat de vitezele tale, cam prea puțin se aplică la Mac datorită faptului că cipul M1/M2 conține procesor+gpu+memorie+ssd toate combinate într-un singur modul, iar hardwareul ăla de care zici tu că nu e wow, în teste e mai wow decât un windows cu ssd de 12000MB de care zici tu.
Marius Cucu a zis
Nu aș zice, experiența de utilizare zice altceva. Se simte mai rapid. Păcat că nu le-am avut în paralel să fac și timpi de randare în paralel, iar pluginul cu care fac teste sintetice există doar pe Windows.
Cât despre stocare, există hard disk-uri externe. Sunt oameni cu 10-12 TB de SSD care se cară lângă un Apple.
Claudiu a zis
Hollywood-ul editează filmele pe Mac și 95% din creatorii de conținut pe YouTube editează video-urile pe Mac.
Scuze, atât de relevant este articolul 🙂
PS: este macOS.
Marius Cucu a zis
Sunt de pe aici cu MAC-ul. Se acceptă și OSX. Probabil pe Mac Pro se fac editările, dar cu monitoare de control profesionale, nu cu display-ul de consumer.
Am fost în camere tehnice care lucrează pentru Hollywood. 🙂
dam167 a zis
Aș zice că sunt 2 motive principale pentru care media e pe mac: a început pe mac în SUA și datorită ease of use. Contează și faptul că hardware-ul e de calitate, dar alelalte 2 motive primează. Pe mac n-ai avut Setup Wizard, n-a trebuit să cauți drivere și nici nu trebuie să filezi prin Task manager să vezi de ce sistemul e imprevizibil. Pe parcurs au introdus T1 și T2 în laptopuri (cu Intel) care au mai preluat din sarcina procesorului și în ciuda controverselor cu modelele 2016-2019 a crescut eficiența și stabilitatea.
Mai e și obișnuința, dacă ai început după 2000 pe mac și ce faci încă merge pe mac, de ce ai schimba platforma? doar pentru că dau bine benchmark-urile de pe YT?
dam167 a zis
Aș adăuga faptul că stocarea și memoria RAM sunt importante pe macOS pentru swap și GPU, de asta de multe ori macOS se mișcă mai bine. În general macOS e mai fluid datorită optimizării, cred că Windows încă nu are un sleep care să funcționeze pe laptopuri. Nici Linux, na.
Toate MacBook-urile (din ultimii ani cel puțin) au aceeași performanță pe baterie, de asta n-o să rupă gura târgului în viitorul apropiat. Datorită eficienței stă bine, dar tot nu bate ceva ce consumă peste 200W, de asta orice legat la priză bate MacBook-urile. De asta era clar că pe x86 NVIDIA nu mai avea ce căuta într-un mac.
Marius Cucu a zis
Nu sunt convins că vorbim de același lucru, dar nu cumva treaba cu swap-ul e cam ca asta pusă recent și pe Windows? https://devblogs.microsoft.com/directx/directstorage-1-2-available-now/
Daniel a zis
Dupa 2 ani jumate de Macbook pro 13 M1 (baza 8GB, 256GB – si inca aveam loc disponibil ca activitatea mea nu necesita lucrul cu fisiere mari) am cumparat azi un Macbook pro 14 M1 cu 16GB si 1TB stocare. Ala vechi functioneaza perfect si va trece la nevasta-mea (sa o scap de un lenovo thinkpad). Diferenta intre M1 si M2 este mica, dar diferenta de pret este mare.