Știu, sunt idealist. Într-un mediu perfect ar trebui ca toți să plătim taxe la același nivel. Că sunt 20% ca acum, că sunt 70%… ideea e să nu fie dezavantaje. Că sunt optimizări, pot să înțeleg, am învățat anii ăștia că fiscalitatea e un domeniu vast și… nu există perfecțiune.
Dar amendă de 200 000 de lei pentru 190 de oameni este puțin. Am văzut materialul de mai jos și cumva mi-a scăpat știrea zilele astea.
Niște firme care lucrează la autostradă nu aveau contracte pentru angajați, așa că i-a prins ITM-ul și a amendat cu 200 000 de lei. Păi dacă un om câștigă 5000 de lei înseamnă că e vorba de taxele pentru 20-25 de angajați. Ar fi o marjă asumată. Ei merg pe blat până când sunt prinși. Poate că închid și SRL-ul la un moment dat.
OK, nu știu care e procedura 100%, am înțeles că e firmă din 2024 poate că e făcută fix pentru angajați ideea a fost de la început ca taxele să fie băgate sub preș. Habar n-am.
Dar dacă nu te pune să plătești din urmă taxele pe salarii ale oamenilor păi atunci înțeleg economia neagră și pe cea gri a țării.
Despre ce-a zis covrigarul nu am nicio pretenție. Dar da, controalele astea fac diferența, nu eFactura. OK, e foarte bună digitalizarea pentru că se standardizează lucrurile și, într-un final, toți vom fi mai OK, însă când văd că economia neagră dispare cu eFactură… mă amuz. Singur, într-un viitor, ei gândesc să unească totul și să îți urmărească extravaganțele, așa cum vedeam aici.
Daniel a zis
Daca nu venea covrigaru nu se intampla asa ceva. Eu nu cred ca tu esti asa de naiv sa crezi ca cei de la itm nu stiu cine are angajati la negru. Dar atunci cand esti uns sau primesti telefoane ca sa nu controlezi e clar ca nu gasesti probleme.
Marius Cucu a zis
Nu am zis asta, dar nu poți controla toată țara. Doar nu pui ITM in fiecare sat, nu?
Daniel a zis
Sunt gramezi de date pe care le comunicam la stat si la care fiecare agentie a statului are acces.
La fel si la anaf – are posibilitatea sa vada cine face evaziune, cine nu achita taxele, tot!!!
Si raman stocate pentru ca nimeni nu are chef sa le prelucreze si sa scoata rapoarte relevante.
Nu se vrea maica…
Marius Cucu a zis
Nu se vrea încă, da.
Mihai Stanila a zis
As zice eu si mai mult decat s-a spus. Avem o Agentie Nationala de Integritate care ar trebui sa verifice discrepantele intre declaratiile de avere si venituri plus modul de trai al functionarilor publici. Intrebare de 1000 de puncte, credeti ca investigheaza de la un anumit nivel in sus, spre varful piramidei conducerii de stat? Nu fiti naivi! Pana si softul de detectare folosit de ei are gauri cunoscute din faza de proiectare insa a fost acceptat si se foloseste „cu succes”. Cu foarte mult „succes”, a se vedea cazul de la Prahova cu Iulian Dumitrescu, sau la Neamt cu Ionel Arsene sau la Suceava cu Gheorghe Flutur samd. Nu vreti sa stiti si cat ne costa profesionalismul de acolo…
Marius Cucu a zis
Păi ANI e pentru politicieni, dacă nu mă înșel. Aici cred că e vorba de oameni fără funcții publice.