Aseara am avut un pic de timp liber si am zis ca trebuie sa stric ceva. Poate ca n-as fi cautat sa stric daca update-ul de la Windows nu era atat de „bun”.
Citind cateva informatii de pe internet legate de aparitia noului Ubuntu am decis sa descarc si eu versiunea release candidate direct de pe site-ul oficial. Aparitia oficiala a Ubuntu va fi saptamana viitoare asa ca prea multe lucruri nu mai sunt de îmbunătățit, practic putem spune ca aceasta este varianta finala.
Cu riscul de a busi din nou sistemul de operare am luat un stick de 16 GB si am pus Ubuntu pe el. In prima faza am incercat cu Unetbootin. L-am folosit o perioada lunga de timp, atunci cand aveam instalat Ubuntu ca sistem principal si am zis ca funcționează ok.
S-a dovedit ca da rateuri, asa ca am folosit Rufus, un program asemanator celor cu care se face stick bootabil cu Windows.
Cu acesta n-am mai avut probleme, in schimb dupa bootare problemele au inceput sa apara.
Citisem de curand ca Nvidia a scos un driver pentru linux care face minuni. Nici vorba.
Am bootat de pe stick in prima faza, dar Ubuntu nu vroia sa porneasca. Imi cerea niste date de login pe care nu le-am pus niciodata, pe care nu aveam de unde sa le stiu.
Am tras concluzia ca este din cauza faptului ca am placa de baza dual UEFI sau ca am doua monitoare legate la calculator.
Era ciudat faptul ca rezolutia mea era 2500×1600, si eu vedeam doar jumatate din monitor, iar click stanga nu functiona, nu aveam acces la terminal, ma miscam doar cu alt+tab, nicio scurtatura nu functiona.
Am căutat informatii despre dual boot intre Windows 8.1 si Ubuntu, dar si probleme cu placile de baza cu UEFI. Ca sa pot instalat in dual boot Windows 8.1 si Ubuntu 14.04 a trebuit sa dezactivez Fast Boot si Intel Smart Response Technology din BIOS.
Dupa aceea am bootat stick-ul, iar problemele nu s-au rezolvat. Se pare ca, pe langa faptul ca setarile din BIOS trebuiau facute, nici Ubuntu nu stia sa lucreze cu doua monitoare legate la un calculator.
Am scos unul dintre monitoare, am dat restart iar problemele s-au rezolvat pe jumatate. Aveam un desktop care functiona prost, dar aveam acces la terminal, nu mai cerea parola de care va vorbeam mai sus si am putut sa schimb driverul video.
Pot instala Windows si Ubuntu in dual boot?
Dupa ce am schimbat, am vazut ca functioneaza totul decent, am hotarat sa instalez sistemul de operare, sa nu mai lucrez direct de pe stick.
Am vrut sa vad daca se instaleaza ok Ubuntu pe SSD-ul Intel pe care il tin pentru sistemele de operare. Cei 111 GB reali au fost suficienti atat pentru Windows, cat si pentru Ubuntu. Pentru sistemul de operare Windows am pastrat 90 de GB pentru ca mai am si pachetul Adobe instalat, iar pentru partitia ext4 am lasat restul.
Nu mai facusem procedura de ceva timp, in prima faza am crezut ca am formatat in ext4 toata partitia, insa la final am observat ca am ambele sisteme de operare si nimic nu s-a pierdut.
Imediat dupa am facut upgrade, iar totul functioneaza decent, chiar si cele doua monitoare sunt recunoscute de sistemul de operare.
In concluzie pot sa zic ca, cu ceva munca am reusit sa rulez Windows 8.1.1 si Ubuntu 14.04 fara extraordinar de multe belele.
Am scris acum ceva timp un articol referitor la open source. Ideile de acolo nu mi le schimb nici acum, mai ales ca pentru un incepator nu este deloc usor sa se obișnuiască cu un sistem de operare destul de schimbat de cel pe care l-a folosit atunci cand s-a initiat, mai ales ca nu toti au rabdarea necesara si poate nu stiu cum sa se informeze despre problemele aparute.
Vorbeam ca a incercat sa isi repare grub-ul 6 ore, iar intr-un final a ales sa reinstaleze ambele sisteme de operare ca sa rezolve problema. Asadar, Ubuntu nu este pentru toti momentan, in plus nu este chiar compatibil cu toate sistemele, cu toate componentele, nu ai cum cu un driver proprietar sa te aliniezi la driverele producătorilor pe care le scot special pentru un sistem de operare sau altul.
Alex a zis
Când deja ai rupt o mulţime de fişiere, indiferent ce sistem de operare e, după ce încerci cu ajutorul a două, trei metode să-l repari şi nu-ţi iese, nu mai încerca pentru că pierzi timpul degeaba. Reinstalarea e sfântă şi durează foarte puţin.
Fuge Ubuntu pe SSD?
Marius Cucu a zis
Sa stii ca nu sunt diferente fata de Windows 8.1. Chiar nu am sesizat viteze mai mari. Poate in teste sintetice… dar cine sta sa faca asa ceva?!:)
Experienta de utilizare este cam aceeasi.
Referitor la instalare, reinstalare da. Pot spune ca s-a facut instant.. nici n-am apucat sa ma loghez pe Facebook si deja a trebuit sa configurez utilizatorul.
Şerban Stănescu a zis
Alex, o reinstalare durează la mine 72 – 84 de ore. Chiar crezi că mi-e aşa de dragă o REINSTALARE?
Ce părere ai de Clonezilla?
OS-ul meu, are 23 GB instalaţi şi un RESTORE, durează 7 minute! 😉
Şi ţine cont, eu fac backup DOAR LA DATE! Adică, pot migra liniştit pe orice HDD pe care pot face o partiţie de 30 GB!
Pentru cine are Windoze, recomand CU CĂLDURĂ SavePartitioning al lui Damien Gibouret (savepart).
Şerban Stănescu a zis
Salut!
Principala ta problemă Marius Cucu, este că ignori o serie de cunoştinţe legate de interfaţa USB.
USB, este o EMULARE SCSI. Dacă vrei să ştii mai multe, citeşte cât mai multă documentaţie privitor la SCSI şi alocarea LUN. USB, face o chestie care se numeşte ÎN TEORIE alocare dinamică de întreruperi. Din păcate, această alocare dinamică, este valabilă doar la nivelul LOGIC. Adică, după ce îţi funcţionează sistemul de operare. Ori, la BOOT Sequence, tu ai doar o listă cu device-uri, tipuri şi driverele esenţiale, necesare procesului de PRELOAD. Astfel, alocarea de IRQ-uri (întreruperi) este gestionată STATIC şi regulile de precedenţă sunt ID0, ID1, ID2, etc. Aceste DeviceID (Stick, SSD, HDD) sunt TOATE văzute ca dispozitive SCSI, şi alocarea unui ID (LUN în SCSI) se face STATIC, iar priorităţile la BOOT sunt funcţie de ordinea în care au fost identificate de preloaderul din BIOS.
Unele BIOS, au funcţii avansate incluse în EPROM, altele, mai ales plăcile de bază consumer şi gamer, au BIOS-uri modeste. Din această cauză, alocarea şi realocarea dispozitivelor pe măsura încărcării driverelor, este imposibilă.
În principiu, ca să bootezi de pe un stick, trebuie să ai GRUB (LILO, etc.) instalatr pe PRIMUL DISPOZITIV IDENTIFICAT.
Ori tu, îl instalezi implicit pe HDD-ul intern.
O altă problemă, este structura MBR.
Linux, merge pe două modele de partiţionare pentru a crea o tabelă de partiţii. Windows (logic!) doar pe unul singur: MSDOS TYPE LAYOUT.
Caută în documentaţia PARTED şi găseşti acolo mai multe explicaţii.
Sau pur şi simplu, simulează cu un disc mic, o partiţionare DUPĂ ZERO FILL (Low Level Formatting). Un Zero Fill, ŞTERGE TOT DISCUL, deci inclusiv tabela de partiţii şi SISTEMUL DE PARTIŢIONARE FOLOSIT.
Vezi şi aici:
https://en.wikipedia.org/wiki/Disk_partitioning
Tim a zis
Problema la mine e ca daca instalez ubuntu 14.04 alaturi de windows 7 sau 8.1 – oricare varianta de ubuntu dupa aproximativ o saptamana imi refuza bootarea in ubuntu. Pornesc calculatorul si imi arata o eroare… cum ca nu gaseste calea si alte minuni. Hm, oare ce o avea?
Romulus Dorin (Albichei) a zis
DUAL BOOT WIN 10 si Android 5.1 se poate (un videotutorial undeva /candva ? ) ?
Marius Cucu a zis
Ce rost are? Mai bine emulezi direct din Windows 11 și te joci cu aplicațiile direct din Windows.