Înainte sa termin liceul era posibilitatea sa iți faci card și sa plătești alocația. Cred ca am fost prima generație care a luat alocația pe card.
Asta doar teoretic pentru ca pana s-au completat toate actele s-a terminat si semestrul.
Tot atunci mi-am facut primul card. Nu mai tin minte care a fost conjuctura, dar stiu ca am fost 3 colegi de clasa si ne-am facut carduri. La ING.
De atunci stiu ca am mai schimbat o data cardul si intr-un final am ajuns sa am card Student.
Nu aveam niciun comision, Homebank-ul deja începea sa prindă viață si… chiar îl foloseam destul de des.
Plati pe internet, servere de Counter-Strike si tot felul de bazaconii, chiar era util.
După ce m-am angajat am reușit sa mai pun si câțiva bani deoparte. Pentru ca se adunau ceva bănuți, am deschis si un cont de economii de la ei.
Mi-a plăcut ca n-a fost birocrație, am dat 2, 3 click-uri , am bifat un TOS si gata, puteam sa îmi transfer bănuții strânși. Nu aveau o dobânda mare, dar nici mica, suficient măcar sa se bata cot la cot cu inflația.
Însă, criza si-a făcut simțită prezenta si, din când in când mai primeam cate un mesaj: dobânda s-a modificat la 6,5%, dobânda s-a modificat la 5%, dobânda va fi impozitata, etc.
Recent am primit mesaj:
Dobânda pentru sumele din contul ING Economii este 0,4% pe an și se plătește în cont la sfârșitul fiecărei luni. Dacă ai nevoie de bani, îi poți retrage oricând, fără să pierzi ceea ce ai acumulat până atunci. Dobânda se aplică la sume de până la 1.000.000 lei/cont, iar tot ceea ce depăşeşte această valoare nu beneficiază de dobândă. Toate detaliile sunt în PDF-ul de aici.
Eu imi tin banii la voi, va folositi cand vreti de ei, iar voi? Imi dati dobanda 0%?
Mă gândesc serios sa mă mut la alții cu cardul si depozitul. Am auzit ca la BT ar fi loc de mai bine, cel puțin, așa am mai citit pe alte bloguri.
Așa cum bine știți, impozitul în România este de 10%, așadar, vor fi 10% taxe pentru această dobândă.
Stefan a zis
Si eu sunt clien ING de vreo 9 ani iar la faza cu dobanda zero m-au dat pe spate:) cand mi-am fauct cardul era undeva in jur de 11% iar pe urma au tot redus-o pana la 0. De renuntat la ei nu o sa renunt pentru ca inca e singura banca unde poti face ori ce ai nevoie fara sa fi nevoit sa mergi la o proasta la ghiseu.
Am si la BT cont, acolo am de student, dar sincer nu mi se par nici pe departe la fel de user friendly precum cei de la ING si oricum si la ei dobanda e nesemnificativa.
Orice ai face dar sa nu te duci spre BRD…
Nicu a zis
Din 2006 nu am platit comisioane pentru card, cu retragere de la orice bancomat. Chestia cu „salariutule” si comision zero a venit foarte tarziu la alte banci. Iar nivelul dobanzilor cam asta este. La Libra Bank, pentru economii ai 0.75% p.a, sau poti alege depozitul pe 13 luni cu donabda de 2% p.a.
In general, la banci, trebuie urmarit commisionul de administrare lunar, care in medie este de 5 lei/luna (la Libra este 0 lei) si pentru sume mici, platesti sa iti tii banii la banca ?
De ex., la o dobanda de 2% p.a (care este o dobanda maricica), pentru 5000 lei primesti dobanda aprox. 100 lei intr-un an. Din 100 lei, 16 lei iti ia statul (impozitul). Deci ramai cu aproximativ 84 lei dupa an. Daca esti clientul unei banci „profi”, daca platesti comision de administrare de 5 lei/luna, dupa un an ramai cu aproximativ 24 lei ?
Daca vrei sa „economisesti” 2500 lei, urmand exemplul de mai sus, la o dobanda de vreo 40 lei, platesti 8 lei impozit…. si, banca iti ia 60 lei ca iti „administreaza” contul. Deci, pierzi 28 lei sa tii 2500 lei intr-un cont de economii ?
raul rual a zis
Nu prea ai unde. Toate bancile functioneaza dupa acelasi sistem. Eu am avut un cont de economii la BRD, cu destul de multi bani. Dupa un an m-am trezit ca de fapt suma era mai mica decat cea pe care am depus-o la inceput. :))
Marius Cucu a zis
Eu depun constnat si chiar n-am verificat care sunt comisioanele, dar de cand am auzit de treaba cu dobanda, nu prea m-am mai dus la ATM. Ce mi-e in portofel sa tin banii, ce mi-e pe card?!
Daniela a zis
Eu am card la ING si mamamea chiar s-a transferat de la BCR la ING. Mi se par destul de buni fata de altii.
Marius Cucu a zis
Si ai mei tot ING au, tocmai de aceea mi-am facut si eu la ei, dar e nesimtire faza cu dobanda!
bogdan a zis
nu stiu cum e la bt. eu sunt la bcr si nu-ti recomand 🙂
Marius Cucu a zis
La BCR aveam comision ca achitam la ei creditul…
Perfu a zis
Si eu sunt client la ING inca de cand s-au lansat pe piata din Romania si pana acum a fost totul ok
SydowBlog a zis
Eu am card la BT la fel pentru alocatie. In aprilie imi expira insa pana acum nu am avut probleme totul a fost ok.
Am si eu o intrebare daca va pricepeti: Cum se procedeaza cand expira cardul? iar pentru cei ce au cont PayPal: Trebuie din nou sa confirm cu noul card?
Marius Cucu a zis
Nu, pentru ca IBAN-ul nu se schimba, pur si simplu iti dau alt card.
SydowBlog a zis
Si cum procedez daca in aprilie expira trebuie sa merg prin martie la banca? sau…
Marius Cucu a zis
Mie mi-a venit acasa o scrisoare de la banca. Am fost si inainte si m-au trimis acasa ca voi primi acel plic.
Dupa, te duci la ei cu cardul vechi, ti-l taie si ti-l dau pe cel nou.
Havrince Daniel a zis
Acum 3 luni mi-a expirat si mie cardul la ING si am fost sunat in la inceputul lunii de expirare sa ma prezint cu cardul vechi la sediu sa imi ridic cardul nou. S-a modificat doar acel cod de 3 sau 6 de pe spate in rest toate datele raman la fel.
Mihalcea Valentin a zis
Iti recomand BT, am card la ei de 2 ani si jumatate si totul este super.
ice4you a zis
Ma umfla rasul ca asta imi aduce aminte de ce am patit eu cu un cont de economii la o banca (celebra da ma abtin sa le fac reclama) la care teoretic avea o dobanda de 15% pe an. La exprirarea termenului m’am dus sa scot banii si doamna de la ghiseu a inceput: -16% impozit -5% comision de administrare -5% – ––– intr’un final dupa ce a terminat de „minusit” cu chiu cu vai am reusit sa scot suma depusa la ei in urma cu un an … mult mai devalorizata bineintele! Daca ma manca sa scot banii inainte de termen scoteam mult mai putini ca toate alea nu se mai scadeau din dobanda ci din sold. 😀 😀 Daca tineam banii aia acasa si ii investeam in una – alta aveam sanse bune sa ii dublez. De atunci m’am vindecat si nu mai vreau sa aud in viata mea de vreun depozit la careva.
cotos a zis
Eu nici nu vreau sa mai aud de astia de la ING exact din acest motiv…
Alin a zis
Eu sunt multumit de ing, am la ei frumosul si simpatic ul homebank, de un an nu mai am nevoie de tot felul de functionari capabili care sa efectueze transferuri sau sa-mi ofere un inteligent suport…
Vreau sa spun ca la mine in oras Brd ul pare a fi facut din incompetenti la unele faze..
Singura dezamagire o reprezinta dobanda, insa in zilele de astazi cred ca cel mai bine e sa ai mai multe carduri la diferite banci…
Cu toate astea tarile straine se obtine foarte greu un card si la noi.. se obtine asa de usor si chiar free…
Pato Basil a zis
fix problema asta o am si eu m-am certat cu ei pe twitter dar degeaba
crinutza a zis
De curand am stat sa compar dobanzile de la diversele conturi de economii. Pana la urma am decis sa imi deschid unul la banca unde am si contul de salar, pentru ca le pot urmari si manipula pe amandoua de pe Online Banking. Oricum principalul scop al contului de economii (pentru mine) este pur si simplu sa nu cheltui banii aia. Nu ma pricep la inmultitul lor :).
Cardul de ING intentionez sa il returnez si sa imi inchid conturile la ei, ca momentan nu-mi mai folosesc la nimic.
Mai putine banci – mai putina bataie de cap!
Octavian a zis
Aceeasi problema am avut-o si eu:). Imi facusem un card Student la ei si adaugam lunar anumite sume de bani iar cand am vazut ca se poate strange am deschis un cont de economii cu dobanda foarte mica. Cand m-am angajat prima data , firma respectiva avea contract cu ING si automat mi-a facut card la ei in afara de cel de student. Intr-o zi m-au sunt sa-mi zica daca sa renunt la cel de student in favoarea celui de la munca pt ca are dobanda mai mare si pot beneficia de anumite salarii compensatorii. Am fost foarte incantat de idee si am acceptat. Dupa ce mi-au pus banii acolo am inceput sa iau din ei sa-mi fac anumite chestii. Cand am vazut pe urma cat ar trebuii sa returnez m-am luat cu mainile de cap. O dobanda foarte mare si ma presau zilnic cu telefoanele:). De atunci nici nu vreau sa mai aud de ei. Cea mai buna banca din punctul meu de vedere e Banca Transilvania pentru ca isi respecta clientii foarte mult:)
Andrei a zis
Toata viata m-am ferit de carduri si de banci… Nu am prins alocatia pe card, dar mi s-a facut unul la locul de munca …obligat-fortat :p in rest, orice suna bine ca e de luat, sigur are o steluta mica in josul paginii :)) Nu mai e ce-a fost, asta e clar, la nici o banca!
danut a zis
Orice banca e o javra imputita. Chipurile iti tin banii in siguranta, dar de fapt ei ii joaca si inmultesc prin diferite forme, apoi iti mai si iau comisioane pt fel de fel de operatiuni. Iar dobanda la depozite e aproape nula peste tot desi ei scot profit de sute de miliarde la nivel global pe seama prostilor care le dau banii in administrare perfect gratis. Cred ca si mie daca mi-ati da banii v-as oferii dobanda mai mare ca bancile. Bancile fac camatarie pe seama prostilor care isi tin banii la ei si asta in cardasie cu toata sleahta politica care ii acrediteaza cu atata usurinta.
Alexandru a zis
Eu mi-am scurtat perioada unui credit (ca si durata) la ING cam cu 5% si ma asteptam ca rata sa scada un pic sau sa ramana la fel. Rezultatul a fost surprinzator. Rata a crescut extrem de mult chiar daca roborul ramasese constant.
Marius Cucu a zis
Suspect, dar chiar nu mă pricep la credite. Nu am la activ unul, ultimul a fost prin 2008 și de atunci n-am mai îndrăznit.