De ceva timp, cred că de-o luna am reușit să-mi iau un laptop. Nu am apucat să-i fac o recenzie completă pentru ca am vrut sa-l testez cum trebuie.
Pentru ca nu sunt încă 100% mulțumit de el tot nu o sa fac un review, ci o sa încerc sa îndrept discuția in alta parte și anume spre display-ul laptopului.
Când am comandat laptopul ăsta, am citit recenzii am întrebat în stânga și in dreapta, m-am documentat cum am știut despre cum sa fie display-ul, Din păcate, avem foarte puține informații pe piață despre cât de ok este un display de laptop, producătorii nu spun mare lucru.
Am mai primit sfaturi ca nu contează foarte mult dacă este FULL HD sau HD READY.
Pentru cine nu știe:
- HD Ready = 1366 x 768 pixeli
- FULL HD = 1920 x 1080 pixeli
Mare minciuna. Este diferență foarte mare intre acestea doua. Nu vorbesc de jocuri, unde nu ma interesează foarte mult, chit ca, dacă as fi fost gamer probabil l-as fi aruncat, vorbesc de filme, de culori, de luminozitate, contrast. Ok, treaba asta se referă la calitatea display-ului, pe ansamblu.
Dar pe un display FULL HD ai mai mulți pixeli, ai mai mult spațiu de lucru, e altceva, mai ales când avem diagonale mari.
Azi, de exemplu, am așteptat pe o banca lângă un MC si am butonat pe internet cât mi-a permis WIFI-ul lor. Cea mai proasta idee, soarele îmi bătea din spate, nu aveam nicio șansă sa vad ceva pe laptop, chiar dacă dădusem totul la maxim.
Sigur, treaba asta este din cauza că panoul modelului meu de laptop este de proastă calitate. Între timp știu că a mai avansat tehnologia, iar cele cu panou IPS sunt mai ok, nu sunt glossy, nu te supără atât de mult lumina exterioară.
Sunt curios, totuși, de prețuri. Modelele premium vor avea prioritate, dar și… financiar…
Când trec de pe monitoare FULL HD, pe display-ul de la laptop ce este HD Ready, nu-mi vine sa cred cât de prost se vede. E posibil sa fiu eu mai pretențios, dar…cred ca nu sunt singurul.
Apropo de rezoluție FULL HD trebuie să știți faptul că, pe Windows 10 de exemplu, sunt ceva probleme cu DPI-ul. Microsoft se chinuiește să rezolve asta de ani de zile.
Culorile nu sunt deloc reale, e clar, nu am ales un laptop bun pentru editare, ci unul pentru utilizare office si un pic de gaming, dar doar jocuri care nu pun probleme când vine vorba de rezoluție.
Din păcate, nu prea mai am ce sa fac, am depășit cele 30 de zile de retur si oricum, in bugetul pe care l-am avut alta oferta mai buna nu am găsit. Am ales componente mai puternice, display mai prost.
Ideea este să analizați bine oferta și să alegeți modelul potrivit. Mai mult ca sigur veți găsi și la rezoluții ok, dar care să se vadă și bine. Evitați, însă HD Ready. Pe FULL HD veți avea cu totul alt spațiu de lucru, altă mâncare de pește.
Sigur, citind articolul ăsta după ceva ani de zile nu pot să nu remarc faptul că discuția a evoluat și că trebuie să ne raportăm la ecrane cu display 4k sau la ecrane cu rezoluție 8k. Rezoluția, pixelii și tot ce ține de ecrane evoluează.
raluca a zis
nu stiu de la cine ai primit sfaturi dar este f mare diferenta dintre full hd si hd ready (rezolutie mai mare este si automat mai buna), plus daca vroia filme poze office etc.. puteai sa mai stai un pic si sa iti cumperi ceva filingos, cum spui si tu nu il cumperi odata la 2 luni…
TreadeR a zis
Nu pot sa.mi dau seama cum tocmai tu nu ai stiut ca este diferenta intre cele doua.. Daca tot spui ca monitorul tau este Full HD, nu il poti folosi ca si display pentru laptop, adica doar atunci cand ai nevoie pentru editarile tale, sau tu te referi si la componetele placii video ? Sper sa nu gresesc faza cu monitorul pentru laptop, dar stiu ca se poate sa.l conectezi, cel putin asa mi.au spus cativa colegi de munca de pe departamentul de „electrocasnice”.
Marius Cucu a zis
As putea sa folosesc unul din monitoare, dar n-are sens. Calculatorul e foarte bun si el. Eu am luat laptopul ca sa editez la munca…
Ideea e ca, daca aveti bani de FULL HD, luati. Nu faceti prostia sa luati HD Ready ca mine.
Costica a zis
Marius te salut.
Eu vreau să iau un monitor pt un sistem de supraveghere, dar dacă e cazul sa-l pot folosi și ca televizor. ?
Ce părere ai?
Ionel a zis
E clar ca este o diferenta notabila intre hd ready si full hd. Banuiesc ca l-ai luat dintr-un magazin online si astfel ti-ar fi fost mai greu sa-ti faci o prima idee despre el. Eu daca vreau sa-mi cumpar ceva din online ma duc mai intai intr-un magazin fizic sa vad produsul ca sa stiu p ece dau banii.
Marius Cucu a zis
Numai online comand 🙂
Ano a zis
E o singura diferenta care conteaza, inaltimea, Full HD = 1080, HD = 768, daca vrei sa si lucrezi pe calc. din 768 scadem inaltimea taskbar-ului, scadem toolbarul de la browser si altele, si iti raman cam 450-500 de pixeli in care sa te incapi, deci varza … mai bine full hd oricand.
Marius Cucu a zis
Cam da, mai ales cand montezi emisiuni. E foarte greu cu un astfel de monitor, ai 500px pe laptop si cand te duci acasa si vezi ca ai 3800×1920 rezolutie…hmmm.
anon a zis
Full HD este un nume dat rezolutiei 1920×1080.
HD Ready este un nume dat rezolutiilor mai mici: de ex 1280*720, 1366×768
Faptul ca ti se reflecta soarele in ecran si nu vezi, este legat de tipul ecranului. Tu ai display glossy. Daca era matte (anti-glare), nu ti se mai reflecta. Un ecran poate fi foarte bine fullHD si sa ti se reflecte lumina in el daca e glossy.
Luminozitatea si culorile sunt alte lucruri. Daca vrei si rezolutie si contrast si culori trebuie se iei ceva peste 2000$
Marius Cucu a zis
Nu e doar ecranul vinovat, ci și faptul că display-ul nu poate asigura suficientă luminozitate ca să compenseze lumina naturală.
Marian a zis
Singurul care a punctat exact acolo unde trebuie este Anon. Restul sunt doar vorbe. E clar ca Full HD inseamna 1920|1080 .
HD Ready se refera la rezolutiile mai mici de 1440|1080 I sau P nu conteaza (chiar daca si ele sunt formate HD). Chiar si 720P.
Ce este sub 720 vorbim deja de rezolutiile SD (Standard Definition) cele pe care le gasiti pe celebrele DVD-uri sau pe televizoarele cu TUB.
Ca si monitor, personal folosesc un DELL U2311H.