Azi am căutat să îmi fac de cap cu PC-ul de pe balcon. Gata, a venit căldura, ne-am mutat la răcoare. E mai mult verde p-aici, e mai bine.
Am vrut să văd ce am pe Insider și ce update-uri mai sunt. Am ajuns la versiunea 21390 și nici vorbă de Windows 11. Da, știu că mai durează un pic, dar voiam să văd și cât de stabil e totul. Momentan e OK, dar cum ziceam, pe PC-ul ăsta nu fac mare lucru. Citesc un reader, editez o poză și scriu un text. Mai nou, testez și ideea de NAS controlat pe WIFI. Cam atât.
Apoi dacă tot a fost nebunia cu incompatibilitatea pentru Windows 11 am început să citesc și eu una alta.
Cum verifici compatibilitatea cu Windows 11?
Păi avem varianta clasică cu tool-ul de pe site-ul lor, de care am vorbit anterior.
Momentan, pare a fi un bug la acea aplicație. Probabil că o să fie rezolvat cât de curând. Acel program ne verifică, de fapt, dacă avem TPM compatibil.
Ce este TPM?
Prescurtarea înseamnă Trusted Platform Module. Un articol care explică foarte bine la ce ajută TPM găsiți aici.
Am făcut și eu verificarea pentru sistemul meu de pe PC-ul de pe balcon și n-a fost să fie. Este incompatibil cu Windows 11. Eu sper ca până la versiunea finală să fie variante pentru a testa Windows 11 și pe PC-ul ăsta. Aparent, va veni prin Insider o primă versiune oficială, dar va fi trist dacă n-o să pot să o instalez.
Apropo, pentru a ajunge să verificați dacă aveți TPM minim 1.2 puteți să mergeți la Start->Run-> tpm.msc
Dacă nu este activă se poate activa din BIOS. Aici sunt mai multe variante, în funcție de ce tip de placă de bază și procesor aveți(AMD, INTEL). La mine, pe Intel, cu placă de bază Gigabyte am Intel Platform Trust Technology(PTT) de activat. La alții probabil e diferit și eu cred că vor veni și ceva update-uri de BIOS pe viitor.
Trebuie verificat și dacă Secure Boot există. Tot la Start->Run -> msinfo32 căutăm Secure Boot State.
Pe lângă opțiunea aceasta o să fie și cerințe de sistem ceva mai mari, dar și limitări pentru procesoare. Practic, avem limitări pentru seria 2 de la AMD și de la seria 8 de la Intel.
Ca de exemplu, lista oficială de procesoare AMD este disponibilă aici, iar cea pentru Intel este disponibilă aici.
Dacă țineți bine minte nici măcar Haswell nu era compatibil pe Windows 10. Totuși, eu tastez acum de pe versiunea Refresh. Probabil vom avea ceva warning.
Pe Youtube văd deja că apar instalări pe variante mai vechi. N-am testat încă.
Cerințe de sistem pentru Windows 11
Mi se par de bun simț și-o să fie mișto că vom renunța complet la 32 biți.
- procesor de 1 GHz pe 64 de biți
- minim 64 GB de stocare
- display de minim 720p si 9 inchi. Era mișto să scăpăm de display-urile cu rezoluție HD Ready.
- placă de bază cu minim TRP 1.2
- placă video compatibilă cu DirectX 12 sau WDDM 2.0
Se discută chiar și de o conexiune la internet la instalare. A mai fost bârfa asta și la instalarea pentru Windows 10, dar până la final s-a rezolvat cu un Skip.
În plus, din 2023 va obliga producătorii să pună webcam pe laptopuri și minim Bluetooth 4.0. Să fie webcam-ul folosit pentru autentificare?
Direct Storage și Auto HDR
De Auto HDR am povestit anterior. Mă așteptam să vină pe un upgrade de Windows 10, nu pe Windows 11.
Interesantă mi se pare și opțiunea pentru Direct Storage. O să ridice ștacheta pentru cei care au SSD-uri rapide. Probabil că așa se pregătesc ei pentru SSD-urile pe PCIe 5.0.
Practic, opțiunea va scoate din schemă procesorul și va elimina un pas din circuitul de performanță, din jocuri.
Am testat asta pe Asus-ul de aici.
Au apărut și câteva comparații video între Windows 10 și Windows 11. Le puteți urmări pe link-ul de mai jos:
Cea mai mare diferență o să fie la aplicațiile preinstalate. Scăpăm de Skype și Paint 3D. Le vom avea în Store, totuși.
Teste sintetice
Au apărut câteva teste sintetice care nu fac chiar multă cinste Windows 11. Asta pentru că se referă la AMD și la faptul că nu sunt tocmai bine optimizate. Așadar, e normal ca în anumite teste să nu fie ok, cel puțin, pentru moment. E o chestiune de timp până când vom observa că lucrurile se schimbă. E normal, Microsoft va lucra și mai mult să optimizeze platforma, atât pe Intel, cât și pe AMD.
Teste în jocuri
Momentan, Windows 11 nu se descurcă atât de bine nici în jocuri, așa cum vedem mai jos:
Teste editare video
Cei de la Microsoft au anunțat că abia în 2023 se vor ocupa să optimizeze sistemul de operare, din punctul de vedere al performanței. Așadar, e posibil ca testele de mai jos să fie irelevante la anul.
Diferențele sunt foarte mici între sistemele de operare. Dar nici probleme foarte mari nu sunt pe Windows 11. Dacă aveți hardware compatibil puteți trece pe Windows 11, dacă nu, chiar nu are sens să faceți trecerea.
Dacă aveți o generație nouă de procesoare merită fără doar și poate. Dacă aveți hardware mai vechi e posibil să faceți un compromis între performanță și interfață. Interfața e mai prietenoasă, dar performanțele mai mici, mai ales pe generațiile de procesoare ce nu sunt suportate oficial.
ice4you a zis
10 rula fara nici sa sughite pe Core 2 Quad de la Intel/Buldozer Quad de la AMD in ciuda „limitarilor”. Deocamdata nu’s deloc interesat, vedem peste minim 2 ani, sa mai dospeasca.
P.S. Indianul ala l’a testat pe un Pentium E5700, aka platforma Core2DUO. 😀
Marius Cucu a zis
Într-un fel, e normal să o ia de la 0. Cred că e mai mult o recomandare ce au făcut ei acolo, niște indieni au reușit să instaleze.
Pe server de test eu o să mă joc un pic cu el. Doar să vină versiune oficială. Oricum, faza cu: testezi Windows 11 acum, dar când o să fie final trebuie să revii la Windows 10 mă amuză! 😀