A întrebat cineva, la un moment dat, despre costurile pe care le ai atunci când ești la început de drum cu o firmă. Din 2016 încoace, dacă țin bine minte, lucrurile au fost mai predictibile. Mă uitam la englezi, ei anunță acum ce impozite se vor mări în 2024.
În România ai un ANAF care nu știe de capul lui, pe platforme online învechite, dar cu care trebuie să lucrezi. Sunt avantaje și dezavantaje pe un sistem vechi, fără o centralizare perfectă. Cu faptul că se vor lega casele de marcat la internet eu zic că lucrurile vor fi din ce în ce mai controlabile și taxate echitabil.
Mai nou sunt prezenți online, dar dacă acestea sunt materiale de 2024 atunci…
Revenind la firme.
Eu aș recomanda oricui să testeze înainte de a face demersurile pentru o entitate juridică de orice fel. Mai bine încerci la nivel mic, vezi dacă va funcționa, iar apoi faci acte.
PFA, II sau SRL, ce aleg?
Avem 2 forme mari de fiscalizare pentru început, cu avantaje și dezavantaje. Întreprindere Individuală(II) înseamnă fix PFA cu mai mulți angajați și mai multe coduri CAEN și SRL. Dacă vreți să nu vă bateți capul cu actele puteți să vă aruncați un ochi aici.
Taxe PFA
- 10% impozit
- 10% sănătate
- 25% pensie / dacă depășești plafonul de 12 salarii minime pe economie
- contabilitate primară(în funcție de volum poți scoate și mai puțin de 100 de lei, dacă nu vrei să o faci tu)
Taxe SRL
- 3% impozit pe cifră de afaceri
- 8% dividende
- contabilitate obligatorie(minim 300 de lei lunar)
Astea sunt costurile pe care le vei găsi oriunde. Pe lângă aceste praguri s-au introdus, în 2023, anumite plafoane pentru CAS și CASS. Astfel trebuie să știi că:
- 0 (nu vei fi obligat la plata CASS), dacă venitul va fi sub 6 salarii minime
- nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 6 și 12 salarii minime brute pe țară
- nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 12 și 24 salarii minime brute pe țară
- nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile pe care le realizezi în 2023 depășesc 24 salarii minime brute pe țară.
Apoi trebuie luat în calcul că:
- la SRL ai costuri bancare mult mai mari. Unele bănci pun egal între PFA/SRL și costurile sunt cam la fel de mari, altele fac diferențiere și ai avantaj dacă ești PFA.
- la PFA ai acces instant la bani, declari doar o singură dată pe an ce-ai făcut și, în general, ai acces la bani fără prea multă justificare
- la SRL ai acces la bani doar prin artificii făcute de contabil și declarații și plăți trimestriale către stat.
Din punctul meu de vedere, avantaje sunt și de-o parte și de alta. Nu există o rețetă perfectă și nici soluția general valabilă.
Pentru anumite coduri CAEN ai nevoie de specializare. Acolo trebuie să vă interesați punctual, aveți nevoie să dovediți cu diplomă de studii.
Au apărut proiecte precum ăsta și ăsta pentru realizarea firmei. Poate vă ajută dacă vă gândiți să deschideți o formă juridică.
Un dosar îl faci în 2-3 zile și cu 2-3 drumuri poți să-ți faci actele, să fii legal. Totul este să reușești să înveți de la început ce ai de făcut. Cine se plânge că e birocrație este că n-a avut niciodată contact cu lucrurile astea. Mai nou, foarte multe lucruri se fac de la distanță.
Cosmin a zis
Mi-am deschis firmă în UK în 15 minute, online, totul a fost pregătit în mai puțin de 24 de ore. S-a ocupat o firmă de specialitate iar costul a fost exagerat de mare: 20£ ?
Mai are rost să spun că a fost acum 5 ani?
Marius Cucu a zis
Pe aici cred că undeva la 300-400 de lei costă și ai nevoie și de un pic de prezenta fizică. Momentan. Înțeleg că vor scoate din birocrație și pe aici.
Pato Basil a zis
Și tot așa ai costuri cu contabil? De la început?
Marius Cucu a zis
Cred că depinde de tipul firmei. Ei au LLC-ul ăla, parcă, și mai au ceva self employed. La ăsta pe self parcă era ca la noi, făceai bilanțul o dată pe an, cu ajutor, eventual…
Pato Basil a zis
Momentan ăla pare un cost mai considerabil pentru un start up.
Marius Cucu a zis
Păi cred că avem și noi SRL-D, dar ajungi la final să plătești ca la un SRL.
George a zis
Cateva adaugiri pt SRL:
– impozitul scade la 1% daca ai unul sau mai multi angajati.
– poti repartiza profitul din trimestrul anterior fara niciun fel artificiu. Nu este chiar acces real-time la bani, dar pentru unii (including me) este mai mult decat ok. Poti dormi linistit noaptea.
– ai uitat sa specifici ca atunci cand incasezi dividende (tu, ca si persoana fizica) peste plafonul de 12 salarii minime, trebuie sa platesti CASS in valoare de 10% din acel plafon. Uneori mai sunt si bonificatii.
ice4you a zis
Pe scurt: PFA iti faci pentru o afacere mica in care iti autorizeazi o activitate in care esti calificat fara prea mari batai de cap dpdv al birocratiei; SRL iti faci daca vrei sa dezvolti o afacere de tip IMM, unde nu mai ai limitarile PFA, dar ai ceva mai multe batai de cap cu birocratia, care da, fata de acum cativa ani parca incepe sa fie ceva, ceva mai lejera si probabil ca va fi tot mai mult odata cu digitalizarea.
Marius Cucu a zis
Ne mai trebuie vreo 2-3 ani de pandemie ca să se mai schimbe lucrurile, dar oricum… e mult mai bine!
Eu sper ca PFA-ul/ II-ul să ajungă să fie făcut total de la distanță și fără intervenția unui contabil.
ice4you a zis
Au mai scos anul asta deja niste rahaturi de alea birocratice, condica de prezenta gen, vrand nevrand trebuie sa faca reforma si digitalizare, nu prea mai e dupa ei, iar faptul ca deja poti plati online la ANAF e deja un urias pas inainte pe care nu’l vedeam fezabil vreodata. :)))
Marius Cucu a zis
Când nu vom mai poza hârtiile fizice atunci o să vorbim de digitalizare adevărată. 🙂 Ușor, ușor…