Am ajuns în punctul în care AMD și Intel au ajuns la o competiție directă. Îmi place asta, cred că e tot ceea ce trebuie. Din păcate, cred că inflația și tot contextul a făcut ca, din concurența pentru tehnologie și buget să fie și una bazată pe tot ceea ce înseamnă și performanță. În felul ăsta am ajuns să avem vânzări tot mai slabe pentru hardware nou.
Cred că putem discuta despre diferența între AMD și Intel. Dacă în trecut nu vedeam un orizont pentru AMD, iată că acum putem spune că roata s-a schimbat și că linia orizontului arată foarte bine pentru cei de la AMD, iar cei de la Intel se luptă să scoată versiuni care să ajungă din urmă AMD-ul. Am ajuns în momentul în care AMD scoate ceva, iar mai apoi Intel încearcă să recupereze. Un fel de android versus IOS, dacă vreți.

Evident, discuția vreau să o duc pentru procesoarele desktop. Competiția este un pic diferită față de ceea ce ne propun laptopurile.
M-am gândit să facem un articol în care să punem la bătaie 3 comparații majore:
- diferența între Intel I3 și AMD R3
- diferența între Intel I5 și AMD R5
- diferența între Intel I7 și AMD R7
- diferența între Intel I9 și AMD R9
Trebuie să menționez și faptul că discuțiile vechi despre răcirea AMD-ului au dispărut, ba chiar se îndreaptă acum spre Intel. Depinde foarte mult de generația pe care dorim să o folosim. E un întreg balans în momentul de față.
Cel mai bun procesor de la Intel, respectiv AMD de pe piață
AMD Ryzen™ 9 7950X

- 80MB
- 4.5/5.7GHz Max Boost
- Socket AM5
- Radeon Graphics
Intel i9 14900KF

- Raptor Lake
- 3.2 GHz
- 6 GHz turbo
- 36MB
- Socket 1700
AMD sau Intel. Ce achiziționăm?
Efectiv, trebuie să plecăm cu mentalitatea că atât pe AMD, cât și pe Intel pot apărea soluții foarte interesante. Nu mai putem să lăudăm AMD că are prețuri mici, cum nici Intel nu are cele mai mari prețuri, pe diferite categorii de preț.
Trebuie să identificăm nevoia, cum s-ar spune. Deocamdată, cei de la Intel au performanțe mai bune pe un singur nucleu, așadar recomandarea mea, înainte de toate ar fi să vă uitați exact la programele pe care le folosiți și să urmăriți testele sintetice. Ca de exemplu, eu folosesc foarte mult Davinci Resolve, cu siguranță voi aborda testele sintetice pentru programul acesta și voi trage o concluzie.
Ar trebui să știm și faptul că AMD a reușit să facă procesoare cu mai puțini nanometri. Asta înseamnă că au o densitate mai mică de tranzistori și sunt un pic mai reci, ba chiar consum mai mic, implicit o răcire nu atât de solicitantă. Pe de altă parte, dacă producătorul spune că poate lucra cu 90 de grade, atunci îl credem pe cuvânt că totul este OK.
Este important de precizat că atât AMD, cât și Intel au plăci de bază ce sunt compatibile cu memoriile DDR5.
Ca opțiuni de trecut în revistă ar fi următoarele:
- AMD nu mai are temperaturi ridicate
- AMD consumă la fel de ok ca Intel sau chiar mai puțin în funcție de model.
Pe lângă asta trebuie să lucrăm la mentalitate. Un om care pleacă de pe Intel este ceva mai sceptic. De-a lungul timpului:
- Intel a avut suport mai ok pentru drivere, cumva există un confort pentru asta
- Intel Rapid Storage rulează fin, la fel și Intel Quick Sync
- foarte multe aplicații au fost scrise mai mult pentru Intel, abia acum începe și AMD să lucreze la treaba asta.
- Citește și Totul despre procesoarele Intel, generația 12
- Citește și Cele mai bune procesoare pentru editare video
- Citește și Diferența dintre AMD și Intel – procesoare de laptop
M-am gândit să vă pun la îndemână mai multe benchmark-uri. Atât pentru Intel, cât și pentru AMD. Voi încerca să simulez și câteva configurații pentru a vedea unde ne situăm.
Sigur, o comparație perfectă n-avem cum să facem pentru că discutăm despre chipset-uri diferite. Nu este ca și cum ai pune un procesor mai bun pe aceeași placă de bază.
Iar pentru că AMD permite overclock pentru orice model de procesor de-al lor am zis că va trebui să comparăm și cu modelele deblocate de la Intel.
Dacă ar fi să mă întrebați pe mine atât AMD, cât și Intel au ajuns la un punct relativ comun. Nu există un câștigător direct, ci mai degrabă un lider de categorie și, dacă vrem să fim mai exacți, trebuie să ne uităm la programele pe care le folosim. Unele sunt mult mai bine optimizate pentru AMD, iar altele pentru Intel. În plus, AMD se descurcă mai bine atât timp cât avem memorie RAM foarte rapidă.
Lista de procesoare AMD
Evident, vorbim despre seria a 7 a, modele de desktop. Cele mai vechi sunt uitate: seria 1 și seria a 2 a sau chiar a 3 a.
Seria 7000 pur și simplu bate Intel la toate capitolele, așadar nu ar fi o idee rea să vă aruncați un ochi în acea direcție.
Listă de procesoare Intel
A 13 a generație de procesoare pentru desktop este lansată. Compatibilități sunt atât cu DDR4, cât și DDR5. Momentan, sunt mai performante decât cele de la AMD. Atât timp cât avem DDR5 doar pe o platformă concluzia este realizată. Până la apariția DDR5 la AMD, aceștia sunt cu un pas în spate. Așadar, dacă azi vrei cel mai bun sistem și nu te interesează bugetul trebuie să alegi Intel.
Teste în Geekbench
CPU Name | Single-Thread (1T) | Multi-Thread (nT) | Performance Difference Vs (1T) | Performance Difference Vs (nT) |
Intel Core i7-11700K | 1810 | 11304 | 100% | 100% |
AMD Ryzen 9 5950X | 1672 | 16515 | 108% | 68% |
AMD Ryzen 7 5800X | 1663 | 10361 | 109% | 109% |
Intel Core i9-10900K | 1405 | 10967 | 129% | 103% |
Intel Core i7-10700K | 1349 | 8973 | 134% | 126% |
Din testele Geekbench putem trage câteva concluzii:
- AMD are potențial mai mare datorită 7 nm și perspectiva pentru 5nm
- Intel câștigă duelul în single core, dar pierde la multicore, așadar dacă veți folosi programe care știu să folosească multi core trebuie să vă orientați spre acestea
Iată, mai jos, câteva teste în jocuri:
Diferența între procesorul de la Intel, dar și cel de la AMD este la nuclee. În rest, la performanță brută sunt asemănătoare. Totuși, jocurile sunt optimizate, în principal pentru platformele mai vechi ca cele ale lui Intel, dar și pentru single core. Pe de altă parte, testele brute nu sunt chiar relevante pentru că nu conțin toate actualizări cu noile procesoare, de la AMD.
Așadar, mai multe nuclee nu înseamnă că este mai bine pentru jocuri.
Hardware-ul a ajuns destul de scump în ultima vreme, iar diferențele nu sunt totdeauna vizibile, dacă ne gândim la preț. O idee ar fi să ne orientăm și spre seria veche de procesoare, poate găsim prețuri mai bune. Depinde și de strategia fiecăruia, s-ar putea ca, la o eventuală revânzare să puteți vinde mai repede o memorie DDR5.
Dacă îți faci PC nou trebuie să te gândești la platformă, dacă merită să te arunci pe AMD sau pe Intel. Pe high end, AMD oferă calitate, dacă vorbim de laptopuri.
ai inceput bine articolul..l-ai terminat slab rau.unde e discutia? unde e aportul tau? unde este evaluarea ta? rezultatele tale? ce sa discutam?tot ce ai scris este faptul ca intel are acum mai multe nuclee pentru procesoarele medii..wow cam vaga informatia.macar de scriai ca noua serie aduce cate 2 core-uri mai exact pe fiecare serie i3,i5,i7 si tot era putin mai profesional. si ti se pare tie i7 un procesor mediu?..ca sunt mai scumpe si putin mai performante….hmmm…concludente date ai! hai ca poti mai mult! te urmaresc de la articolul cum alegem o sursa.si asta serios e un articol null ca si continut. si inca ceva nu toti inteleg engleza.noi tanara generatie poate ne descurcam cu engleza dar nu toti inteleg mai ales date tehnice.asa ca ideea sa pui un titlu interesant si sa pui un link catre Linus e cam…de ziarele de duzina.
Link-ul către Linus eu zic că e relevant. La finalul video-ului sunt teste relevante și analiză completă. N-am dorit să fie un articol în care să traduc ce e în videoclip. Când voi avea la test măcar câteva produse din serie voi reveni cu completări. 🙂
E vorba ca amd are raportul performanța/ preț mai bun decât in cazul Intel.
Ştiu că sună aiurea să tot repet ceva ce s-a tot repetat şi discutat şi analizat şi etc. etc. dar tot rămîne o întrebare la care răspunsul este o mare enigmă: la ce folosăşte să ai zăci de nuclee dacă softurile nu ştie să le utilizeze ? Pentru Word şi Excel ai nevoie de 24 nuclee ?! Marea majoritate a utilizatorilor folosăsc programe simple care au nevoie chiar şi de un singur nucleu (fizic, şi 2 virtuale), restu sînt bani aruncaţi în vînt. Windows ca şi sistem de operare nu are ce face cu zăcile de nuclee, şi nici hard-discurile nu mărg mai rapid. Şi pre puţîni folosăsc programe de calcul intensiv şi foarte foarte puţîne sînt softurile optimizate pentru lucrul pe multi-core.
Dacă e să vorbim doar teorie, putem să vorbim la infinit, dar ce sens ar avea pierderea de timp cu vorbitul ?! Trendul tehnologic este într-adevăr al creşterii numărului de nuclee şi deci sporirea puterii de calcul, dar aceste ultime procesoare sînt destinate unui cu totul alt segment de afaceri.
Mergînd de principiul “cel mai bun procesor este cel mai scump” evident că cei cu posibilităţi materiale generoase se vor bucura de “cel mai scump procesor/sistem”, ori aici mă refer nu numa la utilizatorii particulari cît mai ales la firme care au nevoie de putere uriaşă de calcul. Această zonă este extrem de rarefiată, fiind dedicată unui cu totul alt domeniu de interes. Ori pentru marea majoritate a utilizatorilor sînt suficiente configuraţiile mai accesibile, în special ca şi preţ vorbind.
Aici pe blog am găsit multe articole, analize, comentarii cît se poate de realiste. Citesc acest blog (şi din cînd în cînd mai şi comentez) pentru că aici am găsit informaţii care le consider utile multor cititori. Aş menţiona un exemplu din propria esperienţă, cînd am ştudiat o configuraţie de calculator pentru un preten care foloseşte intensiv Lightroom, surpriză fiind totală cînd am constatat că Lightroom foloseşte eficient cam 2 nuclee, apoi cu o foarte mică creştere de performanţă pentru 4 nuclee, şi mai sus de atîta performanţa fiind absolut neglijabilă (nu şi preţul procesorului). Am ales ceva procesor Intel cu 4 nuclee dintr-o generaţie ceva mai veche, care împreună cu placa de baza o totalizat un preţ foarte rezonabil.
Mi-am dat sama că dacă citeşti şi analizezi atent ce pretenţii au softurile cu care lucrezi în mod curent, vei constata că prin creşterea numărului de nuclee, sporul de putere este neglijabil, nejustificînd investiţia suplimentară (decît numai dacă nu ai altceva mai bun de făcut cu banii). Această “bătălie” între AMD şi Intel este aceeaşi ca şi bătălia Coca Cola versus Pepsi, ambele variante sînt la fel de bune, doar să fii atent la ce le foloseşti, să fii atent la pretenţiile softurilor folosite şi mai ales să le foloseşti la capacitatea lor nativă, ori cine este doar un lăudăros care cerşeşte laikuri doar pentru a crea invidie printre ceialalţi, nu are decît să-şi cumpere i9 7980XE cu 36 nuclee – ar fi un supliment binevenit pentru gradu lui redus de inteligenţă.
M-am cam lungit cu comentariul, sper să nu vă fi plictisit. Spor !
Nu contest faptul ca word ar avea nevoie de mai mult de un nucleu cu 2 fire de executie, insa cine achizitioneaza un procesor de >1000 lei cu nspe mii de nuclee nu il va folosi sa lucreze in power point (sper) sau alte taskuri obisnuite. Acestea pot fi folosite in jocuri ce necesita o putere mare de calcul, fiind cazuri in care dual-coreul nu are posibilitatea de a rula jocul respectiv, fiind necesar un quad-core cu putere de calcul mai mare. In acest moment tehnologia avanseaza, in opinia mea, cu o viteza mare, astfel avand in vedere si ce a lansat intel cel mai recent in materie de procesoare, tind sa cred ca in viitor quad-coreul va fi dual-coreul de astazi si ca aplicatiile incep sa utilizeze putere mai mari de calcul, urmand sa fie optimizate si pentru procesoarele cu multe nuclee.
In concluzie as spune ca pentru cei ce vor sa-si ia procesor cel mai bine ar fi sa si-l achizitioneze pe acela ce si-l permit si care le satisface nevoile.
Ce face un producător de procesoare când vrea sa producă un procesor mai rapid și nu poate? Pune doua procesoare împreuna și le vinde ca și un singur procesor.
ROG răspuns la întrebarea : Ce DESKTOP pentru EDITARE VIDEO (exclus jocuri) să cumpăr (în funcție de raport calitate-preț) unul dotat cu un procesor AMD Ryzen Threadripper 1950X (apărut în martie ) sau cu un procesor INTEL Core i7-8700K (apărut în octombrie ) ?
E oarecum greu de zis pentru că sunt modele și serii diferite. Ryzen-ul acela se bate cu I9(seria LGA 2011) pe când 8700k se bate cu 1800X de la AMD.
ROG ALTERNATIVE (propunerile Dvs.) pentru cumpărarea unui pc(desktop) nou, pentru EDITARE FOTO-VIDEO, cu windows 10, bugetul alocat fiind de maxim 6000 lei.
Înaintea unui, posibil, răspuns al Dvs.eram decis să cumpăr ”Sistemul IT MYRIA Style V32, AMD Ryzen 7 1700X până la 3.8GHz, 8GB, HDD 1TB + SSD 120GB, NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB,Ubuntu ” (în loc de Windows 10).
Ce softuri vei folosi pentru editare foto? Dar pentru pentru video? Vezi necesitatile lor de sistem minime/recomandate.
Ar trebui să adăugați mai multe informații despre procesoarele AMD și Intel.
Documentarea trebuie să fie făcută și din partea utilizatorului. Tot ce pot să spun este că, pe high end, AMD a câștigat bătălia așa cum am mai testat și pe aici. Cel puțin, i-a pus un pic în priză pe cei de la Intel să acorde bugete pentru a face discount-uri, pentru a umbla la nanometri, să sară peste 10 nm și așa mai departe. E bună concurența!
Ce părere aveți despre un Notebook/Laptop ASUS 15.6 M509DA, Procesor AMD Ryzen 3 3200 U, având un preț de circa 1.750 lei? Nu îmi este necesar decât pentru muncă de birou și, eventual, pentru vizionare de filme, fără a-l folosi pentru jocuri. Ar fi indicat să mă orientez după un R 5? Sau după Intel?
Dacă nu este pentru jocuri este ok. Vorbim de modelul ASUS M509DA cu procesor AMD Ryzen 7 3700U pana la 4.00 GHz, 15.6″, Full HD, 8GB, 512GB SSD, AMD Radeon™ RX Vega 10 Graphics, Free DOS, Slate Gray, cu SSD, nu?
Da, modelul acela
Merită.
Mulțumesc frumos! Sunt novice în laptopuri și nu știu ce să aleg. Oricum, vă mulțumesc pentru sfat!
Este alegere ok în bugetul ăsta, mai ales că are SSD mare.
Da, așa este, cu toate că, din câte îmi dau seama, face parte din gama R3
Da, e Ryzen 3 cu placa video integrată. Cât timp nu sunt jocuri, ci doar utilizare simplă e mai mult decât ok.
Buna.Am nevoie de un laptop pentru editare video cu program nu foarte complex. Sunt inca incepatoare. Nu vreau pt gaming. Ma intereseaza editare din cand in cand si filme.
Nu stiu daca sa aleg Ryzen 5 sau Intel.
Am gasit un Laptop cu Ryzen 7 Si Vega10.
Ma intereseaza sa nu se blocheze mereu. Pt ca laptopul ce il am acum e intel pentium de acum 5 ani. Si se blocheaza cand editez. As avea un buget de vreo 500 euro.
astept o parere..Multumesc.
Cam greu să editezi fluent cu banii ăștia. Ce model ai găsit? Ce vrei să editezi mai exact? Ce tip de fișiere? Ce rezoluție?!
Multumesc pentru raspuns.
Am gasit modelul acesta:
HP 17-ca1246ng
Programul cu care editez eu se numeste :Cyberlink. La 1080p . Video.
Eu acum mai editez de pe un Asus, pe care il am de multi ani si are procesor Intel Pentium N3700 1.60 ghz. Si 8 gb ram pt ca i-am mai pus eu 4. Se mai blocheaza din cand in cand dar e ok. Banuiesc ca un procesor mai puternic ar duce mai bine decat intel pentium asta.
Din ce văd modelul nu este pe piața de la noi și este cu Ryzen 7 3700U. Greșesc? Dacă vorbim despre acesta, da e mai ok decât un N3700. Dacă e pe termen lung treaba, adică vrei să dezvolți mai mult decât acele filmulețe cred că trebuie să ridici un pic bugetul spre ceva mai profi.
Mulțumesc încă o dată!
Salut ce laptop gaming recomanzi? Msi,Alienware sau Asus?
Hehe, grea întrebarea. Ce îți permiți. Ca top 3 ar fi Alienware/ MSI apoi Asus, asta ca brand. În rest, depinde de fiecare model în parte.
Salut ! As dori si eu sa imi achizitionez un laptop , pentru gaming , dar as avea un buget in jurul a 4000 ron . Ce imi puteti recomanda ? Multumesc frumos !
Fix 4000? Modelul MSI Gaming 15.6 Alpha 15 A3DDK este foarte tare, dar tare mi-e că e mult peste bugetul tău.
Ce laptop imi recomanzi pentru facultatea de medicina?
Un buget disponibil? Vei face ceva special pe acolo? Ai idee de ceva programe complexe?
Buna.sunt novice in materie dar am nevoie pt copil.la scoala,filme si ceva jocuri usoare(are ps4).in buget de 2500 ron imi poti recomanda ceva?multumesc
Ceva ok este lenovo ideapad s340, dar jocuri foarte slabe. 🙂
Buna,
As dori si eu o parere.Vreau sa cumpar un laptop pentru gaming. Optiunile ar cam fi: – Laptop Gaming MSI GF63 Thin 9SC-699XRO, Intel Core i5-9300H pana la 4.1GHz, 15.6″ Full HD, 8GB, SSD 256GB, NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q Design 4GB….. si – Laptop Gaming ASUS TUF FX505DU-AL031, AMD Ryzen 7-3750H pana la 4.0GHz, 15.6″ Full HD, 8GB, SSD 256GB, NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti 6GB, Free Dos.
Care dintre cele 2 este mai ok?
Asus TUF este foarte ok ca hardware, e peste MSI, dar nu are o răcire wow. E seria entry level de la Asus. 🙂
Mulțumesc pentru răspuns . Am înțeles .
Cred ca voi opta pentru un P.C.
Sunt pasionata de gaming și cred ca e o opțiune mai buna .
Dacă vrei să faci gaming cu adevărat atunci clar un laptop nu este o variantă.
Mulțumesc pentru răspuns 🙂
Buna ziua Marius,
Te rog sa ma ajuti cu un sfat. Sunt interesat de un laptop pentru o utilizare zilnica, email, excel, word, poate un film, o imprimanta/multifunctionala, nimic complicat pana acum. Numai ca in ultima vreme am nevoie de Autocad 2D/3D si ceea ce am acum este si depasit si obosit.
Am gasit ceva de genul, HP 250G7-COREI5-8265U, 8GB, 256GB SSD, 15.6″ Full HD, Windows 10, Laptop 6MP21ES; si
HP 15s-eq0507sa, 8GB, 256GB SSD, 15.6″ Full HD, Laptop – AMD Ryzen 5,Processor- Quad-core- 2.1 GHz / 3.7 GHz- 6 MB cache.
Cam astea ar fi detaliile la ceea ce am gasit. Ca si bani pot sa ma duc peste 4500 de lei
Multumesc pentru ajutor.
Cu respect,
Salut Gabi, nu am identificat al 2 lea HP. Poți lăsa un link cu el? Dacă e vorba de autocad 3D bugetul trebuie să sară peste 3000. 🙂
Buna ziua Marius,
Acesta este linkul unde am gasit laptopul. Sper sa fie ok pentru detalii.
https://business.currys.co.uk/catalogue/item/N728512W?heat=price&
Va multumesc
Salut Gabi, HP-ul nu o să fie chiar prietenos cu căldura dacă-l bagi în autocad. 🙂
Buna, am nevoie de un laptop pt facultate in principiu trebuie sa descarc foarte multe aplicatii, lucrez pe Eclipse si Visual Studio. M am gandit la unul din laptopurile: Laptop LENOVO IdeaPad S340-14API, AMD Ryzen 5 3500U pana la 3.7GHz, 14″ Full HD, 8GB, SSD 1TB, AMD Radeon Vega 8 Graphics, Free DOS, Albastru inchis
Laptop ACER Aspire 3 A315-55G-77K7, Intel Core i7-10510U pana la 4.9GHz, 15.6″ Full HD, 8GB, 1TB, NVIDIA GeForce MX230 2GB, Free DOS, negru
Acerul este peste.
Ok, mulțumesc
Buna seara Marius,
Am inteles cum sta treaba cu caldura. Dar crezi ca daca adaug si un cooler sub el ar fi o solutie ? Si dintre cele doua care crezi ca se ” misca mai cu talent „?.
Multumesc pentru ajutor.
Acelea mai mult de a aerisi carcasa nu fac prea mare lucru. Răcirea internă contează.
Multumesc mult.
Cu stima,
Buna ziua.
Va rog sa-mi faceti cateva recomandari pentru a cumpara un laptop fiicei mele, care este studenta la informatica.
Ma intereseaza un raport pret/calitate foarte bun.
Buget max. 4500 ron.
Multumesc.
MSI Modern ar trebui să fie mai mult ca decent.
Salut.Am nevoie de laptop pentru programare in Python sau Java.As dori sa folosesc laptopul si pentru tranzactionare pe Forex.Ce imi recomanzi?Buget de 5000 ron.Multumesc.
De ce nu te îndrepți spre un Apple?
Buna ma ajutați cu un sfat pt achiziționarea unui calc pt gaming? Am 2 oferte și nu știu ce sa aleg.
1 Mini SSD ADATA SX6000 Lite, 512GB, PCI Express 3.0 x4, M.2
2 Hard Disk Western Digital Blue 2TB, SATA3, 256MB, 3.5inch
3 Placa video GIGABYTE nVidia GeForce RTX 2070 WINDFORCE
2X 8GB,
4 Sursa Thermaltake Smart BM1, 700W
5 Carcasa Silentium PC Signum SG1V EVO TG, Fara Sursa –
6 Procesor AMD Ryzen 7 3700X 3.6GHz, Socket AM4, Box –
7 Placa de baza MSI X470 GAMING PRO MAX, AMD X470,
Socket AM4, ATX
8 Kit Memorie Goodram IRDM Pro 16GB, DDR4-3600MHz, CL17,
Dual Channel
9 Cooler procesor Arctic Freezer 34 eSports Red
Sau
1 Procesor Intel Core i7-9700F 3.0GHz, Socket 1151 v2, Box
2 Cooler Procesor Gamemax Gamma 500 Rainbow, 120mm –
3 Placa de baza Asus PRIME B360-PLUS, Intel B360, socket
1151 v2, ATX
4 Memorie Crucial 8GB DDR4-2666MHz CL19, CT8G4DFS8266
5 Mini SSD ADATA SX6000 Lite, 512GB, PCI Express 3.0 x4, M.2
6 Hard Disk Western Digital Blue 2TB, SATA3, 256MB, 3.5inch
7 Placa video GIGABYTE nVidia GeForce RTX 2070 WINDFORCE
2X 8GB, GDDR6, 256bit
8 Sursa Thermaltake Smart BM1, 700W
9 Carcasa Silentium PC Signum SG1V EVO TG, Fara Sursa
Mulțumesc
Mergi pe AMD, e peste Intel în cazul de față.
Buna ziua, v-as ruga sa ma ajutati cu un sfat pentru alegerea unui laptop.
Eu am selectat cateva, insa cu cat citesc mai mult, cu atat sunt mai derutata si lungesc lista in loc sa o scurtez. Plus ca am pornit initial numai pe Intel, intre timp tot citind parca nici AMD nu suna rau…dar care?
Calitatile principale pe care le doresc :
– utilizare office;
– vizionare filme (si aici tare mi-as dori un ecran ff ok);
– ceva editare foto/video insa lejer, nu profi si mai rar.
– nu folosim pt jocuri dar nu ar fi rau sa ruleze decent ceva joculete mai „soft” pt copii…gen minecraft
– o configuratie care sa mai reziste cativa ani de acum incolo…
Buget intre 2000 – 3500 lei…Cateva dintre optiunile mele mai jos, cu mentiunea ca m-am uitat mult la diagonale 17.3 si nu sunt neaparat in ordinea preferintelor, ci asa cum le-am gasit :
Laptop ASUS VivoBook 17 X712FB cu procesor Intel® Core™ i7-8565U pana la 4.60 GHz Whiskey Lake, 17.3″, Full HD, 8GB, 512Gb SSD, NVIDIA GeForce MX110 2GB, Endless OS, Transparent Silver
Laptop Gaming ASUS TUF FX705DT cu procesor AAMD Ryzen™ 5 3550H pana la 3.70 GHz, 17.3″, Full HD, 120Hz, 8GB, 1TB HDD, NVIDIA® GeForce® GTX 1650 4GB, Free DOS, Black
Laptop HP 15.6” 15s-eq0016nq, FHD, Procesor AMD Ryzen™ 5 3500U (4M Cache, up to 3.70 GHz), 8GB DDR4, 512GB SSD, Radeon Vega 8, Win 10 Home S, Gray
Laptop Lenovo 15.6” ThinkBook 15 IIL, FHD IPS, Procesor Intel® Core™ i5-1035G1 (6M Cache, up to 3.60 GHz), 8GB DDR4, 512GB SSD, GMA UHD, No OS, Mineral Gray
Laptop DELL 17.3” Inspiron 3793 (seria 3000), FHD, Procesor Intel® Core™ i5-1035G1 (6M Cache, up to 3.60 GHz), 8GB DDR4, 256GB SSD, GeForce MX230 2GB, Linux, Black, 2Yr CIS
Iar acesta m-a atras cel mai mult
Laptop Dell Inspiron 17 3793 cu procesor Intel® Core™ i5-1035G1 pana la 3.60 GHz, 17.3″, Full HD, 8GB, 512GB SSD, Intel UHD Graphics, Ubuntu, Black
Multumesc pentru rabdare!
Minecraft pot toate. Cel mai ok ca performanțe este ASUS TUF FX705DT cu procesor AAMD Ryzen™ 5 3550H pana la 3.70 GHz, 17.3″, Full HD, 120Hz, 8GB, 1TB HDD, NVIDIA® GeForce® GTX 1650 4GB, Free DOS, Black, dar Asus au ceva probleme cu driverele pe seria TUF. Adică trebuie să fii atentă când le instalezi. Cel recomandat de mine este un pic mai mare, pe negru, e orientat mai mult spre gaming decât spre business așa cum este Dell-ul care ți-a atras ție atenția.
Multumesc pt raspunsul rapid! Totusi, acest Asus din recomandarea ta este ok cu stocare hdd? Eu am cautat direct SSD. Mai am un laptop acasa Asus de care sunt ff multumita, luat prin 2015 care are SSD+HDD si booteaza + se misca f rapid la ce facem noi pe el, dar sa ma intorc doar la HDD parca nu-mi vine.
Da, într-adevăr, dar la 17.3′ se poate adăuga un SSD fără probleme. E și de 5400 RPM, e util strict pentru stocare. 🙂
un pc pentru IT ,care procesor este mai bun ,intel core sau AMD ryzen?
Ambele sunt ok, depinde foarte mult de configurație, de generație.