Nu am știut cum să pun titlul ăsta ca să ajungă cât se poate de mult la oamenii care chiar au nevoie de așa ceva. Dar poate că, prin comentarii, o să îl dau eu mai departe.
Ideea este că eu mă feresc pe cât se poate să iau la teste monitoare clasice. Nu pentru că este o fiță, ci pentru că eu caut alte lucruri la un monitor. Nu mă interesează un timp de răspuns mai bun, o rată de refresh wow, ci să văd detaliile, să pot edita cum trebuie, să pot să îmi fac viața mai simplă.
Sigur că da, toți avem un buget și un început în toate, este greu să aliniezi lucrurile, dar… e păcat să faci alegeri proaste dacă ești în domeniul ăsta de editare foto și video.
Eu unul sunt OK și cu un monitor mai prost până în momentul în care trebuie să colorez ceva. Da, pe video, am histograma și este sfântă. OK, dar acolo faci o corecție de alb, dacă vrei să faci mai mult… ai nevoie și de ceva mai mult.
Am ceva ani de când am trecut de la monitor pe 8 biți la unul pe 10 biți. Se văd niște aberații cromatice pe care le ratam ori de câte ori editam ceva. Sigur, e treabă de nișă, de oameni care vor să ducă la limită culorile, dar pur și simplu pare că te urci dintr-un Mercedes într-o Dacie.
Așadar, dacă știți că faceți bani din domeniul ăsta investiți. Oricum, un monitor îl veți undeva la 7-8 ani, poate și mai mult. Costul lui se va amortiza, fără discuții.
Nu o luați ca un test direct, nici nu cred că aș putea să fac vreo demonstrație, luați-o ca o observație. Nu de alta, dar am cerut la teste un monitor de la AOC pentru design și m-am trezit cu unul… de gaming. Da, tot Porsche Design, tot chestii, dar nimic care să se asemene.
Ovidiu a zis
Salut Marius, felicitări ptr acest material,legat indirect oarecum de acest subiect despre editarea video dar având legătură,ar fi interesant să faci un material despre ce implică transmiterea 4k a posturilor tv, adică ce este mai costisitor în afara achizițiilor de camere care filmează 4k, să
înțeleg că problema ține mai mult de transmisie? Am văzut pe youtube este un tip se numește Eugene Belsky are canal pe YouTube și are postate filmari 4kHDR și este fenomenal.Posturile tv de ce nu pot face asta dacă un om cu o cameră postează pe YouTube la asemenea calitate. Întreb care sunt cauzele ptr care o televiziune nu poate face asta? Toate cele bune!
Marius Cucu a zis
Am un material legat de asta, dar… nu mai știu cum se numește. Ideea este că pentru HDR-ul de pe Youtube există codecuri și un singur intermediar: Youtube, care își dorește să evolueze și are bugete imense de infrastructură.
Ori televiziunea clasică trebuie să fie compatibilă și cu Gheorghe transmițătorul de la țară, dar și cu Vasile de la oraș care își permite un cost mai OK. Ai mai mulți intermediari, mai multe transformări de făcut pe parcurs și limitări. În plus, investițiile în televiziune trebuie făcute și de operatorul de cablu și de televiziuni, iar la noi numeri pe degete televiziunile care se pot susține fără intervenție externă.
Pheno a zis
Foarte bun articol. Mi-as fi dorit sa fie mai dezvoltat subiectul asta. Nu fac editare video fiindca nu ma pricep, dar inteleg ca este ceva mult mai laborios decat ce facem noi, toti ceilalti, pe un desktop/laptop/tableta, etc., iar editarea video nu e la indemana oricui. Intr-adevar performanta se obtine cu echipamente performante. Ar fi interesanta o departajare si o comparatie tehnica intre monitoarele dedicate editarilor video si cele clasice. Felicitari pentru deschiderea acestui subiect interesant.
Daniel Bis a zis
Salutare
Daca tu ai o „racheta” de monitor pentru editare pe care diferentiezi ‘nspe milioane de nuante si culori si editezi astfel incat sa se vada super misto si acest material in proportie de 99% este destinat unui public larg de utilizatori cu monitoare/televizoare obisnuite … nu e pacat de munca ta? ce o sa vada el din opera ta de arta?!
Marius Cucu a zis
Yup, true. De aceea îmi arunc și ochii în histograma. Acolo te lipești de niște corecții, in rest mai verifici pe un televizor, pe un telefon. Dar da, majoritatea nu va observa, dar vor apărea și situații diferite pe care un neinițiat nu le va înțelege în mod direct, dar va observa că… „e ceva greșit”.
Daniel Bis a zis
Aha, deci te straduiesti sa pictezi „Rapirea din serai” pe un bob de orez si vin niste „neica nimeni” si zic ca nu vad mai nimic :))
Marius Cucu a zis
Întotdeauna se întâmplă asta. Dar dacă nu ne criticăm noi, între noi, nu mai evoluăm.
dam167 a zis
E vorba de etica profesională, încerci să faci un material cât de bun poți. Chiar dacă majoritatea se uită pe ecrane mai proaste, minoritatea care caută mai mult te va aprecia în mod deosebit. Nici muzica nu se produce pentru căștile de telefon, ci se scoate maximul posibil din înregistrări pentru cei ce au echipament de calitate.
Marius Cucu a zis
Nu e doar despre etică. Etica știm bine că nu ține de foame și e doar un ideal pentru majoritatea. Dar până la urmă fiecare are procesul lui creativ. Dacă el ajunge cu mai puțină tehnologie la rezultate bune e strict meritul lui. Dar și să se asigure că va munci mai mult decât unul care are tot ce îi trebuie. În domeniul creativ poți supraviețui și… pe buget, până la un anumit nivel.
Un alt exemplu care nu are neapărat legătură cu monitorul, ci cu PC-ul. Păi, cu toate bugurile, acum îmi zboară Davinci, pot să calc și eu fără probleme în Fusion și deja mă strofoc să acumulez informații și acolo. Cu PC-ul vechi nu puteam face mare lucru. Cam același lucru se întâmplă și acolo, dar raportarea e diferită: nu ai ochi format zici că nu îți trebuie mai mult de atât.