Anii trecuți am făcut câteva comparații despre televizoare pentru ca reușeam sa cuprind foarte multe modele in timp scurt si mi-era simplu sa le am in paralel si sa vorbesc despre fiecare in parte.
Este greu sa ai amprenta 100% personala si imparțială in comparații de genul. Dar încerc sa fiu pe cat se poate imparțial si încerc sa trasez niște idei. Pe scurt, testez de prin 2016 televizoare de orice fel, de top 5 branduri de pe la noi si acasă am Sony si Philips, iar ai mei au LG. Câte un brand pentru fiecare, ca să apuc să le cunosc mai bine.
Cum am zis și anterior, tehnologia OLED a evoluat foarte mult și unii ar spune că trebuie să vină momentele în care se va ieftini foarte mult. Deh, merită!
Am zis că trebuie să vorbim un pic despre noua tehnologie apărută și pe piața de televizoare OLED. Când ziceam că matricea OLED-ului este mai curată, iată că au apărut modificări. De fapt și de drept, tot mai multe modificări au fost aduse de-a lungul anilor, efectiv de la an la altul erau aduse îmbunătățiri.
Diferența dintre OLED și QD-OLED ca utilizator final
Eu zic că nu prea există. În principiu, utilizatorul obișnuit se va raporta la ce oferă platformele de streaming și, poate un film de pe trackere. Nu BluRay-uri, nu imagine pretențioasă. Eh, poate că vei vedea o dată un film în condiții ideale, dar atât. La data scrierii articolului e foarte, foarte puțin conținut pe internet referitor la QD-OLED. E mult prea nouă tehnologia, la fel și conținutul.
- Citește și: Lista mea de recomandări de televizoare de Black Friday
- Citește și: Am testat noul Philips OLED 818, modelul din seria 2023
Dacă este mai bună QD-OLED decât OLED?
Prin natura ei tehnologia este mai ok. 2025 vine însă cu o concurență foarte bună, așa cum am văzut la CES. Rămâne de văzut dacă și cât de bine se păstrează proporțiile.
Mai degrabă, eu trag o concluzie diferită. În loc să alerg după cea mai nouă tehnologie, mai degrabă m-aș orienta spre heatsink. Aș vrea ca televizorul pe care îl cumpăr să aibă o răcire foarte bună.
Pheno a zis
Daca ar fi sa-mi dau cu parerea, dintre cele doua poze duble, mie imi plac cele din dreapta. Sunt mai clare si mai luminoase, chiar daca una e in interior si alta in exterior. Nu stiu care sunt de pe dispozitive OLED si care sunt de pe QD OLED.
Vasi a zis
Și mie îmi par cele din dreapta mai limpezi, clare și luminoase. Îmi aduc aminte când am văzut prima dată un film ful HD pe plasma mea, era filmul Hanna. Eram fascinat de claritate, îi puteam vedea porii din pielea de pe față și puful, iar acum vorbim de OLED și QLED și mă întreb totuși ca un novice în domeniu „ce mi-ar putea oferi mai mult decât un Full HD ?”.
Marius Cucu a zis
Am atașat mai multe poze ca să fie ceva mai evident, da, în dreapta e QD OLED-ul.
Numai dacă vei vedea un LED versus un OLED și o să vezi diferențele. Între QD OLED și OLED diferențele nu sunt atât de mari cu ochiul liber.
Iulian a zis
Tot televizoarele alb-negru erau mai bune 🙂
Ciprian a zis
Mai ales alea cu Pl-500
MarioS a zis
Salut! Stanga oled dreapta qd-oled din cate stiu, mi se pare ca se revine la o luminozitate gen led noua tehnologie poate pentru camerele mai luminate. Eu am led tv si parca as incerca un oled, dar sunt cam scumpe..qd-oled si mai scumpe.
Marius Cucu a zis
Depinde ce înseamnă scump. Au fost momente în care un OLED de 55′ a fost și 3500 de lei. QD OLED, într-adevăr e mai scump.