Din start vă spun că nu pot face o chestie super științifică, în momentul de față, între miniLED și OLED, asta pentru că deh, sculele nu te ajută să redai totul așa cum trebuie.
Dar iată că am și primul miniLED pe mână, după ce, cred că am fost printre primii care a avut OLED și-a țipat cât de tare este.
Nu am avut cu ce să compar decât cu un model din 2020. Știm că tehnologia pe OLED evoluează la fel ca cea de pe LCD-uri, așa că mă aștept ca lucrurile să fie mult, mult mai bune cu seria din 2021 de OLED-uri. În plus, nu vorbim de un panou super wow al OLED-ului. TV de săraci, cum s-ar zice. 😀
- Citește și: Lista mea de recomandări de televizoare de Black Friday
- Citește și: Cele mai bune televizoare OLED
Cum ziceam, aparatul meu foto nu redă tot ce vezi cu ochiul liber, așa că e inutil să filmez lucruri cu 8 biți, în condițiile în care ele pot mai mult. În plus, dacă voi n-aveți Dolby Vision sau HDR10 e inutil.
Cert este că e genial să vezi cum tehnologia evoluează an de an.
Din punctul meu de vedere, rămâne cum am stabilit. Deși am un miniLED mai impunător, de 65 de inchi, deși lucrurile sunt foarte, foarte mișto, OLED-ul încă rămâne în față pe:
- contrast
- umbre
- la subtitrări e evident faptul că LED-urile nu se pot închide/aprinde ca la OLED. Blooming. Chiar dacă vorbim despre miniLED tot nu putem să vorbim despre perfecțiune, pe care probabil o vom avea la microLED.
Mai multe detalii despre OLED aveți aici. Un miniLED fain este aici.
Dacă la subtitrări nu observi foarte bine, în testele de negru efectele de mai jos sunt vizibile.
Probabil că dacă le vezi separat nu vezi absolut deloc că ăla e mai bun sau mai puțin bun. Sunt diferențe atât de mici încât doar în paralel poți să vezi minime diferențe. Pun un asterix, OLED-ul a fost de 55′. În general, e bine să folosești aceeași diagonală la comparații.
În plus, încă avem diferențe de conținut. HDR-ul, așa cum am vorbit anterior înseamnă Dolby Vision, înseamnă HDR10 și nu numai. Unii sunt mai bine într-o parte, alții în cealaltă. E discutabil de la model la model.
Momentan, miniLED-urile sunt foarte scumpe, asta pentru că vorbim de primul an de „viață”. Totuși, pentru primul an lucrurile nu sunt deloc marketing. Mie îmi place ce văd.
Altfel, iată un grafic pentru microLED. Acestea vor fi viitorul. Dar probabil vom auzi tot mai multe aproape de 2030. 🙂
Ah, da, afară se vorbește despre NanoLED. Tare curios să văd ce o să vrea de la viața noastră.
Costin a zis
Hai, curaj, mai e un pic pina la interfata neurala, un slot USB implementat convenabil undeva pe la ceafa ne va scapa pe vecie de teroarea HDR, microLED, refresh rate si alte prostii d-astea.