De câte ori apare un procesor nou apar și informații despre cache și despre cum funcționează acesta pe noua generație de procesoare. Nu facem discriminare, vorbim atât de Intel, cât și de AMD, APU sau M1, M2. Toate funcționează pe același principiu.
Când lumea alege un procesor nu are niciun gând să înțeleagă faptul că felul în care funcționează cache-ul, buffer-ul, sunt mai importante decât cifrele care se văd la prima vedere.
Unele persoane mai numesc L1, L2 și L3 cache ca fiind memoria primară, secundară și externă. Felul în care funcționează cele 3 sunt animate în filmulețul de mai jos:
Trebuie să ne gândim la faptul că memoria cache a apărut în momentul în care erau probleme de comunicare între memoria clasică și cea a procesorului. Așadar, s-au gândit că trebuie să facă o memorie tampon pentru a reuși să „producă” datele și să le trimită mai departe spre memoria RAM. În 1980 nu aveam cache în procesor, dar în 1995 deja vorbeam despre L2, iar acum îmbunătățim lucrurile cu L3. Am putea să facem o analogie precum faptul că un sistem este alcătuit din memorie cache.
Cu cât este mai nou un procesor, cu atât crește nevoia de a avea cache mai rapid. Dar cumva sunt și ceva limite de funcționare. Gândiți-vă că Ryzen are un cache de până la 64 de MB, dar L1 și L2 sunt mult mai mici și, evident, mai rapide, ba chiar, pentru a spori viteza de execuție a informației L1 a fost împărțit în 2 pentru a spori eficiența acestuia. Ca o analogie, așa cum este memoria RAM în dual channel.
În momentul de față avem L1<L2<L3, unde L1 este cea mai rapidă, iar L3 cea mai înceată.
Malin a zis
Bag de seama c-ai cam ramas cu traume dupa vizita pe care i-ai facut-o dictatorului Erdogan, Cucule.
Marius Cucu a zis
De ce? E chiar utilă aplicația ori de cate ori nu e semnal ok la telefon. 🙂
ice4you a zis
Sa moara Bibi, sora lui Cibilan … 1,xx K/s nu am mai vazut de cand eram mic si amarat si ma rugam la sfantul modem pe linie telefonica! =))))))))))) S’a notat … buna de pus deoparte, langa aia de la UPC, mai ales ca de amu suntem frati de suferinta in rest! 😀 😛
Marius Cucu a zis
E utilă chiar și când stai în buncăr și n-ai semnal.
Ciprian Valorosu' a zis
Da te poate asculta sereiul cu digi ?
Marius Cucu a zis
Cum să nu. Chiar și în becurile inteligente am înțeles că sunt microfoane de ascultat 🙂
ice4you a zis
Ba daca restul te mint ca iti este respectata intimitatea, la astia sti o treaba! :)))))