Zilele astea glumeam pe internet că dacă nu îmi ies combinațiile, încep și sparg pereții. Eh, i-am spart. La propriu. Momentan, dau faianța jos ca sâmbătă să începem la reconstrucție.
Mă seacă, totuși, chestia cu mucegaiul să nu revină într-un timp total neașteptat. Adică să încep să bag bani și într-un an să fiu nevoit să văruiesc din nou. Bine, nu e atât de greu să dai o culoare, dar deranjul va fi mai mare. Vreau ca pentru câțiva ani să n-am nicio treabă.
La primăvară cred că aranjez cu izolația exterioară și acum curăț pe interior cât se poate. Am parchet vechi și cred că îl scot de tot pentru că văd că e denivelat, s-a umflat pe alocuri așa că mă aștept și să torn șapă. Sigur, la astea încă mai am timp de gândire. Mă axez pe bucătărie și balcon. Între timp, am rezolvat cu sursa de mucegai, am izolat și pe interior și pe exterior.
Totuși, mi-am aruncat zilele trecute ochii pe site-uri și am văzut un dezumidificator foarte performant aici. Între timp, am testat și ceva purificatoare de aer destul de interesante. Nu știu cât de practic este ăsta și dacă m-ar ajuta pe mine la ce am nevoie, dar ce citesc în comentarii pare a fi ok măcar pentru geamuri.
La ai mei acasă este un început de mucegai pe rama geamului de termopan, dar cred că este de la diferența de temperatură de afară versus casă.
Nu, dacă nu cureți locul și elimini problemele active, nu vei reuși să scapi de probleme.
Emi a zis
Sunt ok dezumidificatoarele. Eu folosesc unul electric ( vreo 700 lei in oferta pe eMag) nu cu rezerve ca cel postat de tine. Am apartament in bloc nou si scoate undeva la 2 litri de apa la 2 zile in rezervor. Cele cu rezerve mi se par costisitoare pe termen lung, acum depinde de gradul de umezeala.
Marius Cucu a zis
Și cam câț consumă? Se alimentează de la priză, nu? Poți să îl pui oriunde sau doar în zona aceea?
Emi a zis
Poti sa il pui oriunde in casa, se deplaseaza pe roti. Se alimenteaza la priza, modelul e acesta
Marius Cucu a zis
Este ca un calorifer electric… ca dimensiuni? Nu prea văd în specificații și nu îmi dau seama din filmulețul lor…
Emi a zis
Putin mai mic si mai ingust ca un calorifer. Se poate seta nivelul de umiditate dorit si il lasi sa isi faca treaba. Pe termen lung e mai eficient si cu costuri mai mici decat cele cu cartus inlocuibil.
Costin a zis
Daca am inteles bine, ai probleme cu mucegaiul. Decit sa incerci eliminarea umezelii, mai bine elimini mucegaiul definitiv. Totodata este si mult mai fezabil decit cu dezumidificatoarele.
In clasicul stil romanesc, dupa aplicrea zemurilor de mucegai devoratoare, faci rost de-o butelie cu breneru’ aferent, arzi peretii temeinic, pina la os
Si gata !
Sunt curios de subiectul urmatorului test de bricolaj gospodaresc 🙂
Marius Cucu a zis
Aveam ceva întrebări pentru calorifer, dar am rezolvat între timp. 🙂 Erau neaerisite de ceva timp și făceau zgomot. Momentan, totul e ok.
Malin a zis
Lasa dezumidificatoarele si mucegaiul. Schimba casa, schimba tara. Schimba si continentul daca poti.
Marius Cucu a zis
Nu imi place trump. De ce să schimb tara?
Malin a zis
Pai dincolo de ocean nu e numai Trump, e si Maduro. Daca mergi pe acolo prin sud ai sanse mari sa te simti ca acasa 😀
Marius Cucu a zis
Maduro?
Postolachi Dumitru a zis
Dacă tot ești la capitolul renovare și zugrăveli îți recomand să folosești vopsea cu teflon specială pentru spații umede.
Nu-ți garantez că vei scăpa de umezeală că aceasta ține și de poziționarea locuinței (dacă ai vederea spre nord sau ai 2 pereți afară îți recomand și izolarea pe interior cu vată minerală), și de frecvența cu care aerisești camerele și de umezeala relativă din atmosferă. Dar îți spun din experiența mea de peste 6 ani că scapi definitiv de mucegai.
Av a zis
Pe interior cea mai buna termoizolatie este placa minerala Multipor. Cauta info si asa elimini cauza mucegaiului (cresti temperatura la suprafata peretelui, regleaza umiditatea din perete preland o).
Vasile a zis
Mucegaiul odata intrat il scoti greu, trebuie sa indepartezi straturile de tencuiala, glet, etc. pana la structura, caramida sau beton armat, dupa caz, locul trebuie sa fie uscat bine, acum e cam tarziu, ar fi trebuit sa lasi pana in primavara sau pana la momentul asta sa fie deja gata de o luna cel putin. Trebuie aerisit mult, in acel colt sau pe acel perete trebuie sa eviti sa pui mobila, pentru ca e rece si deci predispus la condens, umezeala si in cele din urma mucegai, igrasie din cauza lipsei de ventilatie. Tratamentele sunt bune, dar daca nu se pastreaza o ventilatie si o temperatura interioara adecvata, mucegaiul revine. O incalzire insuficienta iarna, are acelasi rezultat, pereti reci, condens si iar mucegai.
Termopanele umede cu condens iarna, mucegaite e poveste lunga, ar trebui un blog numai pentru asa ceva. In general la noi e bataie de joc, nu se respecta nimic, se sar pasi, geamurile sunt de sticla chioara, nu exista gaz intre ele, montarea se face cum se facea odata la ferestrele din lemn si astfel le pui degeaba, profilul e slab calitativ, cu indice de dilatare mare, ceea ce duce la inchidere deficitara si pierdere de caldura.
Un dezumidificator e bun intr-un apartament nou sau proaspat zugravit, pana se ajunge la un echilibru, o metoda mai „babeasca” e sa tii sare mai multa intr-un vas in camera respectiva, asa intr-o glastra de exemplu, pentru aspect 😉
Ar trebui izolata zona respectiva, daca peretele da afara.
Se pot face multe de la situatie la situatie. Succes!
Iulian a zis
Îți recomand un dezumidificator ca al meu. Chiar și la un an după ce l-am achiziționat scot 4 litri de apă / 24-30 de ore.
Partea bună este că nu am avut probleme cu mucegaiul deloc și este aerul respirabil.
De consum nu știu să îți zic, doar că nu îl simt la factură.
Pavel a zis
Buna, care este modelul ales de tine?
ice4you a zis
Isi fac treaba destul de ok.
Andrei a zis
Mosu, eu aveam o camera în care făceam mereu mucegai,varuisem de 3 ori, pusesem rigips antimucegai, am dat cu apa de sticla…nimic.
Pana când am izolat și peretele extern. Astfel nu s-a mai produs acea diferența de căldură.
Deci o izolație interna-externă, aerisesti zilnic camera, iarna sa ai un 20° și nu mai ai treaba.
Marius Cucu a zis
Căldură este din plin. Mi-am amenajat o cameră ca să fie locuibilă. Repartitoare nu sunt, aerisire se face, probabil că a fost ceva în zona de la casa scării. Izolația e trecută pe listă în vară, dar până atunci aș lua și o drăcie d-asta, dacă se pliază în decor și nu e foarte mare ca dimensiuni 🙂
Andrei a zis
atât timp cât camera este ventilata, nu ar trebui sa ai probleme. Cam asta face dezumidificatorul, trage aerul umed. Aerisirea l-ar evapora
Marius Cucu a zis
Mho, nu îmi dau seama cât de ventilată este, dar geamul este crăpat non stop.
ice4you a zis
Nasol fiule, pune si tu ceva bani deoparte si schimba geamul ala crapat 😀
Marius Cucu a zis
Nu e crăpat, doar că nu e amenajată camera și nu intru în ea, așa că țin geamul deschis. 🙂
ice4you a zis
Era o mistocareala pe acolo 😀
Marius Cucu a zis
I know. Eu am lăsat loc de interpretări 🙂
Marcel.G a zis
Salut,si eu am aceeasi problema….am izolat interior/exterior,acuma urmeaza sa schimb geamurile cu unele performante…dar nu depinde de mine…panza freatica e foarte ridicata la mine in zona…ceea ce ai postat tu sunt ok..eu le folosesc momentan…dar nu exceptionale…trebuie schimbate pastilele in continu…ceea ce iti recomand si stiu ca functioneaza sunt aparatele de la trotec…m-am documentat mult si am observat ca sunt cele mai tari de pe piata in acest domeniu.De recomandat sa le iei direct de pe site dar sa fie livrate in germania…daca le comanzi pt romania este diferenta de pret…daca le iei din romania este diferenta si mai mare…deci cel mai bine e daca ai pe cineva in germania si le comanzi acolo…ulterior sa ti le trimita.
Poti sa vezi diferite modele si poti sa vezi ce anume au…sunt unele care au si optiunea pt a usca rufele..unele au ultra silent..ti-as recomanda ttk69E…acuma vezi tu…pagina are si traducere in romana dar nu mai are aceleasi optiuni daca il pui pe romana.
Valigw a zis
Am scris aici:
http://forum.softpedia.com/topic/81815-despre-dezumidificatoare/page__st__198
Marius Cucu a zis
Huhu, nu știu cum de am ratat topicul. Foarte tare. 🙂
Valigw a zis
Ideea era:
„Am citit pe aici si cu toate astea mi-am cumparat iarna trecuta, porcaria de la Ceresit (cred ca am fost masochist !) confirm nu e buna de nimic ! ”
Confirm dupa 5 ani, am si acum porcaria aia de carcasa de la Ceresit(in ambalajul original), daca e cinava amator o ofer gratuit ! Teapa o ascute noul proprietar !
Din experienta mea recomand aparatul cumparat de mine sau altul similar.
Mîrzac Iulian a zis
Să nu te chinui cu dezumidificatorul acela ieftin Ceresit.
Ajută însă nu este suficient de bun plus că la 2 săptămâni trebuie să înlocuiești pastila de sare din interiorul cutiei. Este pe bază de consumabile.
Mai mult decât atât trebuie să fie aerul în mișcare ca dispozitivul să fie eficient.
Deci mai bine ceva electric.
Fanel a zis
Salutare!
Cucule,vezi ca exista plante de apartament care le place umezeala la greu…
Marius Cucu a zis
Între timp, am luat un aer condiționat cu funcție de dezumidificare. Dacă știi și astfel de plante, chiar te rog să-mi zici. Momentan vor fi doar 3 plante, dar voi mai crește, în timp, câteva.
Fanel a zis
Salutare Cucule!
Eu totusi insist cu dezumidificatoarele mele naturale care nu consuma nimic nu fac zgomot si le gasesti la orice florarie din Tara care se respecta…Plantele sunt urmatoarele:Chamaedorea,feriga,spathiphyllum,tillandsia,iedera…Iti doresc sanatate aer curat si dezumidificat
Sergiu a zis
Salut,
Din același motiv ca și tine sa nu trebuiască sa zugrăvesc an de an, am făcut și eu research, pana când am luat un AlecoAir D16 Purify din AlecoAir, după ce am ieșit la liman din iarna trecută, am scăpat de mucegai plus ca acum îl folosesc pe funcția de purificare cu HEPA, care iarasi mi se pare utila in lupta cu sporii de mucegai, sa nu mai zic ca am rămas prost când am văzut ca doar după câteva luni de utilizare filtru HEPA este super îmbâcsit, asta mi-a dat de gândit ca au ăștia dreptate când zic de poluarea din marile orașe, îți poți închipui ca praful ăla mărunt ajunge fix in plămâni fără sa simți.
Spor!
Costin a zis
Un aer conditionat bun, firma cunoscuta, cu functie de dezumidificare este arhisuficient, face o treaba excelenta deoarece vintura si aerul. Pentru o incapere de 40-48 m³ un aparat de 12000 BTU este mai mult decit ok.
Asa ca nu mai investiti in aparate dedicate dar cu consumabile scumpe si rare.
PARASCHIV a zis
Buna seara ; Pot face ca dezumidificatorul meu sa dea si aer rece ?
Marius Cucu a zis
Are opțiune pentru așa ceva? Ce model aveți?