A venit așa, pe seară, câte-un nene, la cerșit. Și-a cerșit de la mai multe apartamente câte-un leu, câte 50(verificarea instalației), câte 300 pentru detectoarele de gaze.
Că doar suntem băieți milionari și avem cu ce.
La mine la apartament deja l-au montat, iubesc să știu că am o chinezărie dată în casă.
Am trimis, de curiozitate, o cerere de preț la chinez să vedem cam cu cât pot scoate o bălărie de genul…
Detectoarele astea, am înțeles că sunt obligatorii după ce s-a întâmplat la Colectiv.
Înțeleg foarte bine și niciodată n-am umblat la aragaz sau plită fără cineva autorizat, înțeleg și că au fost cazuri de oameni idioți care au făcut bălării. Nu degeaba erau atât de multe campanii referitoare la instalațiile de gaze.
Totuși, ce mi-au pus ei doar detectează gazele. Chiar citind pe internet am înțeles că anumite modele chiar au probleme dacă speli cu clor sau substanțe de genul. Adevărate chinezării, ce să zic…
În magazin văd că sunt mai ieftine de 100 de lei. Or fi bune astea sau sunt și mai proaste!?
Nu prea îmi iese faza cu detectorul. De ce ar trebui să îl instalez dacă detectează aiurea și nici nu oprește gazele…
Evident că sunt venite pe bază de asociație de locatari. La mine îl plătesc în rate, la ai mei… „mai târziu”.
PS Nici măcar separație de gaze nu există la mine, încă suntem pe sistemul vechi…
Am cerut ofertă la chinez pentru 500 de bucăți, ca și cum aș fi luat bulk pentru firmă. Costul este următorul:
- the unit price for 500pcs only detector is USD4.75/pc. (EXW price)
- It will be add USD3.8/pc if need valve.
La noi se vând cu 200, respectiv 300 de lei. Afacere pentru cine trebuie, nu?
ionică a zis
A meu sare de fiecare dată când simte miros de parfum, șnițele sau mâncare.
L-am dezactivat, iar când plec de acasă ridic siguranța. Au fost și la mine, în octombrie și am dat 75lei.
În Timișoara nu se plătește și verificarea detectorului.
Marius Cucu a zis
Păi și nu se plătește verificarea instalației?
Gabi Miron a zis
Când ne-am mutat în noul apartament am întâmpinat o situație din asta. Făceam curat și dintr-o dată a început alarma la detector. Tot chinezărie e și la mine.
Și apropo: 200 Piece/Pieces (Min. Order)
Ce ai făcut cu atâtea bucăți? xD
Marius Cucu a zis
Nu fac nimic cu ele, doar vreau să văd cam cu cât le aduc în țară. Am cerut ofertă pentru 500 de bucăți.
Sorin a zis
De plătit se plăteşte dupe cum se îndură să deie lumea bani, pentru că dacă lumea ar fi un pic mai isteaţă, le-ar trage un şut în cur la cei ce vin cică să verifice instalaţia: verificarea se face cu clăbuci de săpun !. Ori pentru asta trebe să le dai şi bani pentru că s-o uitat cum se fac clăbucii !!! Adică pentru ce mai plătesc gazu de-mi sare ochii ?!, în preţu ăsta nu se include şi verificarea instalaţiei ? Şi acuma verificarea instalaţiei se face de cîte ori vrea muşchii lor ?
Asta mi-aduce aminte de o faza făină de pe vremea lui Ceaşcă: mergea un om şi bătea din uşe în uşe că trabuie să-i deie fiecare locatar cîte o probă de apă caldă şi una de apă rece. Dacă nu avea caldă, era bună şi apa rece. Omu aduna sticlele/borcanele, le golea apoi la colţu blocului şi mergea la Alimentara să le vîndă. Pe atunci magainele de tip Alimentara cumpărau sticle şi borcane goale, numa să nu fie ciobite. Şi uite aşa făcea omu un ban constit. Pentru că dacă era pînă acolo, ar fi ajuns O SINGURĂ „probă” de apă pentru un bloc întreg !
Şi uite aşa se inventează tot felu de verificari şi controale, de la tot felu de idioţi, numa ca să scoată bani de la fraieri. Păi mîine-poimîne mă trezăsc că mă verifică pe stradă dacă am batista la mine ! Sau dacă am capacitate pulmonară suficientă !!…
Marius Cucu a zis
Păi s-a schimbat ceva de atunci?
Cristina a zis
Mai nou nu verifica cu clabuci. Au detectoare portabile. Sau asa ar trebui sa aiba.
Teoretic, legea spune ca trebuie sa ai si robinet legat la detector, care sa opereasca gazu in momentul in care apare scapare de gaz.
Eu am pus unul cu 300, dar avea si robinet, de la producatori romani (nu chinezi). Secor parca se numea detectoru.
Marius Cucu a zis
Poți să te uiți exact ce model este? Chiar m-ar interesa să-i dau peste nas omului și… așa nu l-am plătit încă.
Cristina a zis
Da. Chiar Secor scrie pe el. SECOR 2000 scrie pe manual.
Vasile a zis
Detectorul e bun, nu mai fiti carcotasi ca vine unu’ si va jupoaie, il pui cat mai aproape de tavan ca sa-si faca treaba corect si nu stii cand te scapa de la moarte. Eu personal am chiar doua, unul in bucatarie si unul in camera unde este amplasata centrala, cel din bucatarie chiar m-a scos din rahat acum vreo 3 ani cand am avut o fisura intr-o teava, treaba era veche, dar la acel moment am lipsit de acasa cateva zile, gazul s-a acumulat si a fost bun ca era montat si nu numai montat corect si verificat corect.
Marius Cucu a zis
Ok, înțeleg problema și utilitatea lui când ai centrală, dar când ai doar o țeavă… la comun? La ai mei îmi pun probleme pe scară, chiar voiam să scriu, la un moment dat(cred că e și un articol în draft) legat de faptul că ai contorul pe casa scării, de fapt ai zeci de contoare…
Ar putea să se întâmple oricând ceva cu bălăriile astea. Eu cred că trebuiau instalate pe exterior… chiar dacă erau inestetice.
Vasile a zis
Pai si ce nu ai aragaz, ce crezi ca de la ala nu poti sa bubui, cand face cineva vreo revizie la aragaz 😉
Marius Cucu a zis
Evident că poți bubui, dar din moment ce sunt revizii din 2 în 2 ani… eu zic că este destul de ok.
În fine, trebuie să văd cum ascund drăcia asta…
Moshe Mengheloiu a zis
Hai sa umplem internetul cu „Dumnezeii ” noștri si prorocirile lor. Din punct de vedere tehnic valva electromagnetica si detectorul de gaze sunt o necesitate . Reglementarea este din 2009 si accidentul din Colectiv nu a adus decat precizari suplimentare . Magaria este ca aceste detectoare trebuiau sa fie montate si suportate financiar de furnizor .
E un principu in dreptul coercial ca daca vand cacat supus unor reguli tehnice trebuie sa furnizez si lingurita autorizata. acum in ce priveste pretul la mine la bloc am gasit cu 250 inclusiv montajul platit in 6 rate lunare . valva si detectorul pe piata (ma refer la modelul lor) era 120 de ron . Ce se intampla daca nu pui ? Teoretic amenda . practic pana se ajunge acolo Trebuie ca furnizorul sa parcurga toate etapele legale de constatare ca ANRE sa decida amenda.
Inca o idee buna implementata defectuos. Imi aminteste de bancul cu constructia avionului militar cu planurile furate de rusi care dupa constructie iesea tanc. Romanii l-au luat la pila si a iesit un avion frumos si stralucitor . Sa nu uit – am facut proba si functioneaza la 5 minute dupa ce las un ochi deschis fara foc . Modelul meu a fost reglat functie de volumul camerei – bucatariei
Marius Cucu a zis
Corect, dar la noi au ajuns doar detectoarele. Atât. Cu ce mă ajută că țiuie atât timp cât nu se opresc gazele la nevoie?! 🙂
Vasile a zis
Aaa…. Pai ai doar senzorul, nu si electrovalva pe teava la intrare conectata cu senzorul care la nevoie opreste gazul, atunci e porcarie, e juma de treaba.
Mai oamenilor legea acum e clara, are de toate si amenzi si deconectare si debransare. Deci din 2 in 2 ani tre sa faci revizie, daca nu ai senzor cu electrovalva nu pupi revizie, iar revizia trebuie trimisa la furnizorul de gaze, altfel acesta in luna urmatoare expirari reviziei, de debranseaza provizoriu, apoi daca nu rezolvi, de tot si in cazul asta trebuie sa o iei de la capat, cu toate cele, da absolut de la zero, asta e teoria si legea. Ca fiecare incearca sa o dea in mangleala e treaba lui sau poate nu, ca daca bubuie unu. nu ramane la el, bubuie tot blocul. Deci la faze din asta ar trebui sa nu ne plangem si sa face o revizie adevarata, sa insistam sa o facem chiar daca nenea care vine e superficial.
Marius Cucu a zis
Exact. Doar că voiam să știu dacă este situația generală sau doar la mine.
Bine, o să aștept să văd ce se întâmplă la ai mei, chiar sunt curios dacă pun sau nu electrovalva.
Costin a zis
Poate s-apuca baietii sa faca economii la mercaptan (ala de da mirosu’, CH4 e inodor)ca-i destul de scump, atunci se justifica si sirena.
Cu toate ca varianta cu electrovana era de dorit.
Eu am un Spazio (culmea, chiar Made in Italy), a costat cam 200 lei, isi face treaba exagerat de bine.
De ce exagerat? Nu agreeaza preparatele culinare cu vin, otet, coniac…imi opreste gazele instantaneu.
Culmea este ca mereu uit sa-l scot din priza si-mi iau vorbe dulci…
http://ecoflam-service.ro/detector-de-gaz-cu-electrovalva-34-spazio-protect/
Dre Augustus a zis
Si la mine au venit dar i-a adus aministratia , Nu am platit instalatia , doar aparatul, si mi-au pus evident si la teava care se duce spre cuptor opritor. daca nu ti-au pus si opritor evident ca nu foloseste la nimic daca nu e nimeni in casa atunci cand Doamne fereste o scapa gazul. Cauta sa-ti pui si disozitivul de oprire a gazului ca asa doar cu detectoru de gaz e cam degeaba.
kostas a zis
In mod normal,detectoarele trebuie instalate pe casa scarii,la contor,toate problemele care au fost de a lungul timpului,nu prea au fost din apartamentele locatarilor,cu exceptia celor care au facut improvizatii,dar acumularile de gaze ,sant ;de la teava principala de pe casa scarii,de la subsoluri samd…unde meseriasii,nu au sudat bine tevile.
Marius Cucu a zis
Nu știu cât de normal este…
Vasile a zis
Deci e clar e obligatoriu, detector fara electrovana e fix in pix
„clientul final are obligația să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiții, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH4) în aer, care acționează asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși” dupa cum zice ANRE. Printre altele eu am dat 120 pe detector; doi senzori, 10 m cablu si electrovana de pe teava, 50 la un nene sa taie teava sa-i faca filete sa puna calti si electrovana, dar atunci nu era obligatoriu, a fost alegerea mea 😉 Acum e normal sa fie scump tot ce e obligatoriu, e scump. Mai tineti minte cand s-a dat legea cu anvelopele de iarna, era 400 unul de Logan acum e 170… asa e la noi din pacate.
Gheorghe Claudia a zis
La voi e bine noi am dat 350 de lei pe așa ceva bani se opresc în rate odată cu întreținerea la noi adică în București vreau sa zic
Marius Cucu a zis
Păi și noi tot în rate. La ai mei erau 300 trecuți pe foaie. La mine, țin minte că au zis 200 de lei…
Malin a zis
Noi astia care avem totul pe curent la supra-pret nu prea avem griji dinastea.
Postolachi Dumitru a zis
Nu știu cum e la alții dar la mine detectorul de gaz chiar funcționează ireproșabil. Adevărul este separarea s-a făcut acum 5 ani și instalația e proiectată ca la carte.
În plus la plita aragazului (cuptorul este electric) se oprește singur în cazul dacă aprinzi vreun foc dar nu pui nici un vas pe el (dacă n-ai nimic pe foc oprește gazul pur și simplu).
Costin a zis
Cum ii zice la plita aia minune ?
Multam !
Dan a zis
Detectorul de gaz e absolut necesar pe orice instalatie de gaz. Eu il folosec de 11 ani si dorm linistit cand il stiu de veghe.
Bogdan Tiberiu a zis
Nu stiu cum sunt alte marci dar in momentul raealizarii instalatiei la parintii mei firma a instalat un detector cu electrivakvula „Haiduc”. La mine, o alta firma, a inclus in instalatie un detector „prevent” care-i tot romanesc. Acum ramane sa intrebi pe forumuri care sunt fiabile si fac ceea ce se presupune ca trebuie sa faca! Bafta si spor la cautare.
Vasile a zis
E usor de testat, in general au un buton de test, cand si cand e bine sa-l folosesti ca sa mai dezmortesti electrovalva, sau poti folosi gazul de la o bricheta in apropierea senzorului si vezi daca percuteaza 😉
Cristina a zis
Bricheta are gaz butan/propan. Daca detectorul e de gaz metan, nu are cum sa reactioneze la gaz de bricheta.
Vasile a zis
Posibil, daca scrie pe el ca e doar de CH4, eu il am de spectru larg si cateodata il verific in felul in care am zis, totusi merita incercat, acel senzor e in principiu la fel. Oricum ele sunt recomandate cam 5 ani, apoi cel putin partea de senzor trebuie schimbata pentru ca isi pierde sensibilitatea si detecteaza la concentratii mari, deci poate fi ineficient.
Marius Cucu a zis
Am primit mesaj de la chinez:
Ok, Glad to hear that you are also from Romania, Romania is our big market. the unit price for 500pcs only detector is USD4.75/pc. (EXW price)
It will be add USD3.8/pc if need valve.
Să zicem 30 de lei cu tot cu taxe și transport pe bucată. Ieftin, nu? În condițiile în care ei le revând cu 2-300 de lei.
Costin a zis
Pai…pune de-o afacere 🙂
Iar [email protected] tot nu mere’.
Marius Cucu a zis
Știu, folosește-l pe celălalt momentan. Acum nu am timp de el.
Vasile a zis
Ce faci mai Mariuse bagi lumea la idei si lasi firmele fara paine de mancat, nu e frumos!
Marius Cucu a zis
Mai ziceam dacă ar fi costat 100 de lei. 50 iei, 50 deranjul, dar deja exagerează cu ele.
Vasile a zis
Nu exagereaza, exista cerere mare pentru ca sunt Obligatorii altfel nu primesti aviz, etc., legea cereri si ofertei 😉
Marius Cucu a zis
Mda, m-am informat acum. Se pare că prețul final este de 125 de lei în care e inclusă și revizia. Am găsit și în România același model cu 50 de lei, fără electrovalvă. Eu zic că e preț ok, pe total.
La părinții se vor pune cu electrovalvă. Un total de 350 de lei.
Vasile a zis
Uite exista un model, senzor plus electrovalva de aproximativ 100 lei, GSX-M, search Google 🙂
Dar oameni nostri, unii… este mai greu si nu stie cum se caute :)))))))
Marius Cucu a zis
Mda, mă duc peste maică mea să nu accepte. La mine se plătește în rate și nu e așa scump. 🙂
Vasile a zis
Apropo la acel model se poate inlocui doar senzorul din interiorul dispozitivului dupa ce expira. Pepet, eu personal acord mare atentie acestor mijloace de avertizare, am vazut multe la viata mea, nu exista asa ceva atunci, acest dispozitiv poate salva viata unor oameni. Peste tot lumea se plange ca e un abuz, ca e bagat pe gat cu forta, oameni buni e voorba de viata voastra, daca intradevar se par scumpe nu va impiedica nimeni sa luati de unde e mai ieftin, cele italiene sunt destul de bune si ieftine, iar italieni la capitolul asta au oarece experienta si legislatie si aplicare demult puse in practica.
Gigi contra a zis
Sa fie clar. Este o afacere de sute de milioane de euro. Care tine in spate sute de paraziti cu firme de asa zisi instalatori. Eu nu pun kk chinezesc in casa. Sa ma debranseze dar sa isi ia si teava aia periculoasa din apartament. Ca poate rasufla si face bum.
Marius Cucu a zis
Salut. Aș fi apreciat dacă ai fi comentat cu nume real. Eu chiar îmi asum lucrurile. 🙂
Pe de altă parte, s-a schimbat legea un pic, nu toată lumea e obligată să pună așa ceva.
Altfel, chinezării sunt toate, chiar și iPhone-ul care e atât de scump.
Bogdan Contra a zis
Oricum vezi IP-ul. Si Gigi Contra, chiar da bine in context. Eu personal nu pun dtector, pot sa foaca aia orice. Chiar sunt curios sa vad ce pot sa faca. Cred ca nimic. Se merge la intimidare cu oprirea gazelor.
Gazele este adevarat ca sunt ieftine. Dar daca adaugi la pretul lor pretul acestor senzori ajungi aproape la pretul energiei electrice. Care un cuptor electric gateste mult mai bine ca unul pe gaz. Sa nu mai spun de o plita cu inductie.
Chiar sunt curios sa vad daca opresc gazele in bloc. Mai ales sa vad ce mutre si vocalize face administratorul, care se crede tartorul blocului. Individul face crize pentru lucruri marunte, la opritul gazelor ma astept la o scena de proportii. Cred ca ma voi distra maxim.
Bogdan
Dani a zis
Am inteles ca sunt diferite tipuri de Detectoare cu electrovalva care sunt ca și consumabilele…după doi ani trebuiesc schimbate….are cineva un tip de detector cu electrovalva de mai mulți ani și n a avut probleme cu el?
Costin a zis
In primul rind trebuie inteles principiul de functionare.
Acel senzor contine o substanta chimica care, in contact cu gazul/gazele ce trebuie detectate, produce o tensiune electrica. Adevarat, de valoare foarte mica dar care trecut printr-un circuit electronic, amplificat corespunzator, reuseste sa comande inchiderea acelei electrovane montate pe teava de gaz.
Problema este ca aceea substanta chimica, expusa permanent la aerul din mediul inconjurator, ‘imbatrineste’, adica incet dar sigur incepe sa-si piarda din propritatile initiale, aceea de a genera curent. Mai concis, devine inerta d.t.p.d.v.
Asta-i motivul pentru care nu exista tipuri de senzori ‘pe viata’. Aici nu intra in discutie tipurile folosite industrial, mult mai complexe, la care este posibila recalibrarea senzivitatii senzorului.
Ca si concluzie, daca pui pret pe siguranta ta, a familiei, a locuintei, odata la 2 ani marci banu’ 🙂