Mă consider om din generația veche. Deh, dacă tot am luat contactul și cu presa(deși niciodată n-am fost în față, ci pe tehnic) am mai furat câteva idei de pe acolo. Chiar dacă am fost în spate și n-am scris niciodată o știre măcar am montat-o sau am difuzat-o. Se pune la experiență?
Chiar dacă n-am făcut la punct și virgulă o știre, pot să îi înțeleg construcția. Dacă mi-aș fi dorit să fac mai mult… să fur mai multe, poate… dar cine știa că scriu articolul ăsta cu gândul la video?!
Revenind.
După pandemie am văzut cel mai important declin al presei. În orice bulă te duci, mai ales în cea de conspirații, auzi termenul de „mainstream” media. Ei au făcut, ei au dres, iar unii și alții n-au nimic altceva de făcut decât să fie contra a tot ceea ce se zice acolo. Să găsească chichițe. Conspirații, cum ziceam.
Televizorul nu îl mai deschid de mult timp, dar sunt abonat la toate ziarele de la noi. Pentru blog scanez idei de pe acolo zi de zi. În plus, mi se pare normal să fiu informat, mai ales de tot ceea ce ține de administrație.
Ca de exemplu, am scris zilele trecute un articol despre apa din Ploiești. La o zi distanță s-a mai oprit câteva ore apa pentru a rezolva anumite probleme la un CET. Oamenii au anunțat prin ziare, au anunțat pe rețelele de socializare, dar oamenii erau scandalizați că nu s-a anunțat la administrație. Probabil că ar fi țipat și de faptul că nu s-ar fi pus anunț pe fiecare ușă în parte.
De fapt și de drept, sunt 2-3 ziare mari în oraș și 2 televiziuni. OK, e mult conținut lung la TV, nici nu sunt convins că mai există jurnal local pe undeva, dar 2-3 titluri pe ziarul local cred că trebuie să le scanezi, cât să te informezi despre urbea ta. Ai nevoie de maxim 5 minute pentru asta.
Cei de la Reveal au făcut un studio privind felul în care se informează lumea. TV-ul este pe primul loc, dar pentru cei în vârstă. Cei tineri își iau informațiile de pe TikTok.
Pe măsură ce oamenii bătrâni vor ieși din sistem cred că televiziunea o să aibă tot mai multe probleme. Sigur, multe emisiuni de la TV deja sunt aduse și în online.
- Topul surselor de informare accesate de români este alcătuit din televiziune (70%), social media (68%) și presa online (56%)
- 5 din 10 români ar fi dispuși să plătească în plus pentru a avea acces la informații relevante și de calitate
- Durata medie petrecută de cei mai mulți dintre români pe social media, la TV sau ascultând radio este de 1-3 ore pe zi.
Unde vă situați?
Pheno a zis
Am urmatoarele surse de informare in garsoniera de 24 mp cu tot cu baie si bucatarie, fara balcon, dar cu consoarta.
Trei tv-uri care functioneaza non-stop de cand le-am cumparat,
doua monitoare pentru cele doua desktop-uri care functioneaza minim 16 ore/zi pe Youtube, FB, Skype, pe games, un tv in bucatarie care functioneaza in medie 4-6 ore (Kanal D – consoarta), un monitor-tv pentru un desktop vechi pe care nu l-am mai pornit de ani de zile, cateva radiouri pe care nu le-am mai pornit de peste 20-25 de ani (erau pe post de desteptator). Fiecare tv este in general pe cate un post de stiri (am scos grupul Antenelor, Romania Tv, Realitatea Tv, Trinitas si alte posturi similare din grila de programe). In general urmaresc DIGI 24, ProTV, DIGI 4k, Discovery, CNN, Euro-News, toate DIGI Sport (sunt patru normale + patru HD, sunt fan Formula 1 – Lewis Hamilton/Mercedes AMG Petronas chiar daca de doi ani incoace nu mai au rezultate satisfacatoare, MMA, Box, Tenis, etc., daca sunt live), Eurosporturile (Live), etc.
Bogdan a zis
Abonament la New York Times și Wall Street Journal, iar din România am Biziday, astea pentru a acoperi știrile principale.
Pentru bloguri folosesc Feedly. Am cam 10 bloguri pe care le urmăresc.
Iar știrile locale le iau de pe fb unde urmăresc instituții și politicieni.