Aș vrea să înțeleg și eu cum gândesc unii oameni. Să zicem că treaba cu ratele pentru apartament, pentru anumite categorii de oameni, sunt singura variantă de a-și lua un imobil.
Dar trecem de varianta aceea.
Să zicem că vrei să îți un iPhone de 10 000 de lei. Nu pentru că nu aveai generația anterioară, nu era urgență. Te trezești să îl iei fix în pandemie că vrei să îți faci un moft.
Nu luat de pe card de salariu, pe X luni, ci în rate. Asta în condițiile în care, tu în casă, să zicem că ai 50 000 de lei. Cash. La saltea. Nu blocați în vreo acțiune, în vreo investiție: cash.
De ce? Care e raționamentul? De ce să faci credit și să nu iei cash?
david a zis
subiectul deschis de tine pare o problemă propusă in anumiti termeni la care se asteapta o anume solutie. Nu cred că ar apela cineva la rate in situatia prezentată. Pare ilogic la prima vedere..dar așteptăm comentarii. Platesti dobanda cu scopul de a avea ce? un tel a carui valoare e sa punem 8000 dar pe care tu dai 10000? sa te poti mandri ca e cel mai scump iphone de pe piata?! (am intalnit persoană care se lauda ca al lui laptop „face 2000euro” . Piața il contazicea dar opulența era de partea lui).Dacă ar fi fără dobândă aș apela la rate. Dacă ar mai fi și fixe ar fi si mai bine. Niciodată nu ști cum ai nevoie de lichidități și ar fi frumos să ai pe ce pune mâna. pt a nu intra in cercul vicios al creditelor.
Dar situația de față , prezentată așa punctual e enigmatică si pt mine. Pare totuși că ai auzit despre cineva care a facut asta. Altfel mă gândesc că nu deschideai topicul ăsta.
Marius Cucu a zis
Nu că am auzit, am certitudinea că a făcut-o. Acum se chinuiește să închidă creditul. Eu tot nu înțeleg care a fost raționamentul. Poate că doar panica din timpul lockdown-ului a fost transferată, altfel nu îmi explic.
Bine, face parte din categoria omului care s-a dus să schimbe euro cu 5.3 lei acum, la începutul războiului.
Așa e când n-ai minim de management al economiilor, ai 1000 de lei pui 300 în euro, 300 în dolari și 400 îi ții în moneda în care-ți iei salariul.
david a zis
Corect. Panica face ravagii. Acționăm sub impulsul fricii. să sperăm că a tras și ceva concluzii din pățanie dacă se chinuie acum cu creditul.
ionică a zis
Se chinuie sa il inchida? ???
Ia din aia 50.000 diferenta, se duce la banca achita si inchide creditul. Simplu.
Marius Cucu a zis
Eh, era o forma de a spune. ? Vrea să facă un credit mai mare și se lovește de ăsta.
Costin a zis
@ionica – Nu-i asa simplu cum pare la prima vedere. Daca vii cu sacul de bani sa-ti achiti creditul luat, toate bancile iti vor percepe un comision de plata anticipata.
Doar daca creditul a fost acordat pe mai multi ani, scapi fara penalizari daca-l returnezi complet in ultimul an.
Si asta deoarece bancile isi fac un plan de incasari de pe urma bietei victime si cum ti-ai putea tu inchipui ca le dai peste cap business plan-ul ?!?
Marius Cucu a zis
Nu cred că e victimă aici, nup. E educație financiară prost înțeleasă.
În fine, oamenii de genul, acum 10 ani îmi dădeau lecții de viață și că ar fi bine să fac X lucru că sigur e mai bine.
10 ani mai târziu, cu stilul meu tâmpit de-a face lucrurile și de a nu face rate mă îndrept spre al 2 lea imobil, cu un Logan din 2005 la ușă, nu cu un 4X4 și fără credit. 🙂
Andreia a zis
E total aiurea să faci un credit cu DOBÂNDĂ dacă tu îți permiți lejer să îți cumperi obiectul respectiv cu „banul jos”. Exclud aici cardurile de cumpărături la care poți plăti suma y în x rate egale fără dobândă. Aici trebuie să fii prost să nu beneficiezi de această facilitate dacă oricum ai respectivul card. Eu o folosesc intens, chiar și pentru sume relativ mici, e perfect că nu costă absolut nimic în plus față de varianta plății integrale.
Marius Cucu a zis
Mda, am văzut tendința asta de foarte multe ori. Eh, eu am descoperire de cont încă de când eram la job, pe un card de la ING. Prefer să intru într-un cont de economii decât să intru în descoperire.
Andreia a zis
Overdraft-ul (descoperirea de cont) tot un credit purtător de dobândă este chiar și dacă îl lași doar o noapte. E util în anumite cazuri și dobânda e în general mai mică decât la alte tipuri de credit. Dacă ai un cont de economii e OK să iei de acolo dar dacă e vorba de un depozit la termen sau chestii similare trebuie făcute întâi niște calcule.
Marius Cucu a zis
Chiar nu cunosc. Știu că luasem câteva sute de lei, la un moment dat și m-au taxat cu 50 de lei pentru mișcarea asta. Nu mai țin minte dacă am depășit perioada de grație, dar am zis că abia în ultimă instanță o să apelez la asta.
Costin a zis
Andreia are perfecta dreptate, folosec cardul de cumparaturi de la ING aproape de fiecare data cind cumpar ceva ce sare de suta. Returnarea se face in rate egale, fara pic de dobinda. Platesc 30 lei/an doar pentru mentenanta cardului.
Iolanda a zis
ING are dobânzi bune la conturile de economii începând cu 1 mai și au reintrodus depozitul Bonus. Eu la ING am 2 conturi de economii. Unul în care am pus o parte din banii de la asigurare când am terminat contractul, bani de zile negre și unul numit „mărunțiș” în care îmi intră lunar 250 lei din pensie și round-up-ul. Din round-up adun cel puțin 150 lei/lună.Tot în contul Mărunțiș transfer bruma de bani care rămâne la sfărșitul lunii mele financiare (12 ale lunii). Acolo sunt banii pentru diverse „proiecte”, pentru impozite și alte cheltuieli. Cu o parte din banii luați la încheierea contractului de asigurare am cumpărat Titlui de stat, unde dobânda este mai mare decât cea de la depozite și nu se oprește impozit pe venit.
Educația financiară mi-au făcut-o bunicii, care au trăit în perioada interbelică și au apucat diverse crize. Părinții trăiau cu rate la CEC, CAR de la o leafă la alta. Astea au fost vremurile.
Sorin Mihail a zis
Educatie financiara slaba -> 0
+
Incredere scazuta in propria persoana => Crestere stimei de sine prin apartenenta/ asocierea la / cu un brand recunoscut de ceilalti.
dam167 a zis
Welcome to Romeinia, toată lumea are educație financiară slabă, chiar și ăia din bănci.
Orice obiect mai scump decât consideră majoritatea că merită e încredere de sine scăzută? Îți dai seama ce oameni cumpără căști audio de 3-4 mii de dolari? n-aș vrea să fiu în pielea lor. Foarte urât că vii cu astfel de etichete.
Mai bine spuneai ce a făcut greșit omul ăla cu creditul (cu cifre și dobânzi, nu cu aere de superioritate) și poate ne mai educăm și noi ăștia fără încredere de sine.
Perfu a zis
Oricum o mare parte dintre astia cu Iphoane sunt oameni fara bani , care nu isi platesc intretinerea , curentul , care cersesc bani si tigari pe strada , care nu au credit pe telefon si stau conectati pe wifi-uri ?