În Ploiești am urmărit piața imobiliarelor. Mulți au aștepta boom-ul, mulți au acționat. Am învățat că trebuie să îmi fac singur documentarea și să renunț în a mai citi foarte mult despre piață. Nu face bine. Prea multă informație strică, la un moment dat.
Aproape 2 ani de zile am așteptat să se construiască în rezidențialul din vest al orașului. Cu cât se termina un bloc, cu atât creștea prețul. Mă simt ca verișoara mea care a plecat din țară din cauza inflației. Azi avea niște bani, mâine nu mai valorau nimic. Asta prin 2000. Doar că e un context diferit aici, sunt mai multe alegeri de făcut. Dar și dacă iese combinația.
Cum ziceam, apartamentul nou este mobilat, utilat de ceva timp.
În 2016-2017 când am luat primul apartament aveam dileme privind apartamentele noi versus cele vechi. Ca om normal, nu ca inginer structurist. Nu-mi ajunge un curs de Rezistența Materialelor de la facultate ca să știu atât de multe.
Revenind.
Apartamentul vechi l-am luat undeva la 37000 de mii de euro și am băgat undeva la 20000 de euro în el. Am păstrat doar termopanele și ușa de la intrare. În rest, pe vremea aia am investit în instalația electrică, în travertin pe unde s-a putut, în culoare(albul nici nu era la modă) parchet și mobilă la comandă. Efectiv, am făcut ce-am știut pe atunci.
„Echipat complet” a fost undeva la ~55000 de euro, să zicem. Acum, un apartament nou cu aceleași dimensiuni costă 70000 euro. Fără mobilă. Inflație. Ca o paranteză, apartamentele cu 3 camere s-au scumpit cu 20 000 de euro de pe un an pe altul. Ploiești, nu București. Efectiv, s-au aliniat cu prețurile din București.
Reparații nu mai ai de făcut, în principiu, dar nu pot să nu remarc niște diferențe cum ar fi:
- la instalația electrică a fost nevoie de câteva modificări. Punctuale.
- cada este din… plastic. Ieftin, ordinar
- bateriile la fel. (bine, nici bateriile mele nu sunt wow, dar se simte diferența de calitate)
- am avut o problemă la Geberit, identică cu cea de la apartamentul vechi, nu am găsit robinet de oprire a apei. Există robinet doar pentru chiuvetă și efectiv sunt cele mai ieftine de pe piață
- vasul de toaletă? Țin minte că era diferență de 100 de lei între unul mai bun versus unul ca cele de la „rezidențial”. Te chinuiești o viață să tragi apa și să cureți după tine sau iei un vas mai OK. Gândiți-vă că fac 8 blocuri, ar putea primi un discount la ăia 100 de lei, nu?!
Să mai povestesc despre zgomot? Cu toată vata bazaltică auzi tot ce mișcă la vecini. Nu știu, dar da, la apartamentul vechi auzi când scapă un vecin ceva, dar nu-i auzi vorbele.
Efectiv, sunt chichițe de care te aștepți să scapi. Și da, vecinul de pe Whatsapp a avut dreptate. Au mobilat ai noștri apartamentele, iar casa scării arată de parcă a venit războiul. Toți pereții sunt zgâriați, murdari de la câte apartamente s-au mobilat. Însă, ai lift, ai condiții pentru oamenii cu handicap. E gândit diferit.
Ori că am avut eu noroc de blocuri vechi OK, ori rezidențialul nu e chiar ce trebuie. Mai mult, la apartamentul vechi am avut balconul închis, am câștigat o cameră de înregistrări. La rezidențial nu ai voie să închizi balconul, prin contract.
Andrei Bucur a zis
Aici se construieste masiv, atat de mult incat nu avem noi capacitate sa cablam. Cunosc multi dezvoltatori si crede-ma ca nu se gandeste niciunul la discount de 100 lei pentru calitate, ci la discount pe cele mai naspa materiale.
Cererea e mare si se dau oricum. Un ap 3 camere 60 mp vechi e 100k in oras, unul nou cam 120k. Abia in zona metropolitana (rural) gasesti la 60-80k.
Cei mai multi au cate un diriginte/electrician depasit de nu stiu sa puna prize de net si catv iar blocurile le fac tot cu utp…
dam167 a zis
O construcție de proastă calitate e de proastă calitate indiferent de rezidențial, nou sau vechi. Blocurile mai vechi au păstrat în general un stardard mai înalt de calitate, dar cele mai noi (după anii 80) tot prost au fost construite. Apartamentul meu a trebuit renovat complet când era nou, iar cine stă într-un bloc din elemente prefabricate din beton armat știe că nimic nu e drept / plan. Că l-ai cumpărat după 20-30 de ani și a fost deja renovat de 3 ori nu înseamnă că e mai bun ca astea noi.
Văd că s-au mai potolit ITștii, dar problema multora am văzut că era ce se întâmplă cu blocul la un cutremur care vine o dată la 100 de ani, nu că le pică faianța în cap când stau pe tron. Finisajele sunt mai scumpe decât structura de rezistență, normal că acolo își bat joc toți. 100 de lei de la obiecte sanitare, x lei la faianță, parchet, tâmplărie, gresie, uși, clime etc., se adună.
Pentru cine vrea să cumpere, soluția e să caște ochii înainte (sau să meargă cu cineva care se pricepe, ca și la mașini), sau să înțeleagă că va băga o groază de bani ca să facă apartamentul așa cum vrea.
N-ai voie să închizi balconul pentru că schimbi fațada față de ce s-a autorizat. Trebuie să aștepți o perioadă de timp de când e construit blocul, apoi obții autorizație de construire pentru închis balconul și îl închizi. Același lucru e și la blocurile vechi.
Constantin a zis
Piata imobiliara a luat-o razna rau de tot la noi. Asta chiar daca in acest an numarul tranzactilor a scazut serios, se cer in continuare preturi foarte mari.
Personal, de anul trecut m-am reorientat spre piata imobiliara externa (vestul Europei). Am gasit preturi mai rezonabile ca la noi si inclusiv agentii imobiliari cu care am discutat mi-au spus sa nu ma grabesc pentru ca preturile vor scadea acolo. Asa ca, urmatorul apartament pe care o sa il cumpar, sigur nu va fi in Romania.
Andrei Bucur a zis
Ce tara? Ma mai uit si eu de vreo 2 ani prin grecia.
Marius Cucu a zis
Cred că la Spania se referă.
Constantin a zis
E vorba de Italia. M-am uitat si la Spania, dar in zonele unde ma intereseaza (regiunea Valencia de pilda) au crescut si acolo destul de mult preturile locuintelor.
Constantin a zis
Salut. In nordul Italiei. Prin Piemonte mai exact. Gasesti in Torino sau in imprejurimi apartamente decente la preturi bune.
Iulian M a zis
Dai un ban dar stai în față ?
Perfu a zis
In Bucuresti si pe langa Bucuresti , sunt destui oameni care au vrut sa se mute in blocuri noi si dupa ce s-au mutat au vazut ce sunt alea blocuri noi : Lipsa de semnal din cauza rigipsului , lifturi noi si care se strica foarte des , sau sunt oprite la ultimul etaj , gunoaie la usa , lipsa apei curente si a canzalizarii ,lipsa curateniei ,lipsa de trotuare , miros de iarba si miros nasol de la incaltamintea lasata pe hol de oameni , demisoluri cu grave probleme din cauza lipsei de izolatie etc …
Stefan a zis
Ce se construiește acum este slab la calitate…in Brașov sunt numai probleme cu blocurile noi construite.
Alin a zis
Am stat o perioada in avantgarden, conceptul e bun, executia e proasta.