Că tot sunt în pauză competițională am zis să scriu niște articole ceva mai generale pentru a fi de ajutor.
Dacă anii trecuți livram o filmare de nuntă, de botez, pe DVD, în pandemie am trecut la stick ca mai apoi să rămânem la online. Costuri mai mici pentru noi, la fel și pentru ei.
Între timp, am revenit la stick, dar prefer oricând să trimit online, doar că avem probleme cu NAS-ul. Nu poți să ții la nesfârșit, în plus, cu spațiul meu de stocare nu duc un sezon întreg să am și brut și backup. Efectiv, sezonul ăsta, de când cu A7IV lucrurile s-au complicat total.
Cum ziceam, am dat evenimente direct online. La mine este simplu, dacă văd de pe NAS n-am nicio problemă, el decodează, el face totul. În schimb, dacă dau mai departe oamenii trebuie să îl vadă pe televizor.
5 lucruri care te ajută să înțelegi de ce nu poți vedea filmele pe televizor
Am zis că trebuie să fac o listă de situații pentru care nu poți vedea materialele video pe televizor.
- Citește și: 5 variante de a vedea filme online pe televizor
Televizor prea vechi
Televizoarele vechi nu suportă codecurile actuale. Nimeni nu s-a gândit că va veni moda televizoarelor cu rezoluție 8K și nunțile se trag tot pe 8K. Glumesc, nu se întâmplă asta, dar în principiu, dacă aveți un codec vechi, H264, el nu va putea să decodeze material de pe un codec superior, H266 sau AV1.
Televizor de proastă calitate
Cred că sunt vreo 15000 de comentarii la articolele despre televizoare sau poate mai mult. Majoritatea încearcă să găsească un televizor cât mai ieftin, să aibă toate dotările din lume. Oricine vrea raport calitate preț și eu sunt de acord că trebuie să îl găsești pe cel mai dotat.
Dar e fix ca la telefoanele mobile. Poți alege orice chinezărie de telefon, dar te va lovi la software, cameră și sunet. Așa și la televizoare, alegi prostii cu ele te chinuiești. Evident, există alternativa unor stick-uri HDMI.
Stick formatat prost
Sunt unele televizoare care nu știu de NTFS. Cu cât este un televizor mai vechi, cu atât sunt toate șansele ca acesta să aibă probleme. Simptomele sunt clasice: nu merge imaginea sau nu ia sunetul. În cel mai bun caz îți dă o eroare și poți să identifici mai simplu.
Există și situația în care un stick nu poate copia materialul pentru că este formatat în FAT, nu NTFS. Acolo este simplu, eroarea este clasică și cu un Quick Format în NTFS rezolvi simplu.
Stick de proastă calitate
Chinezii zâmbesc pe sub mustăți. Câți băieți de pe video nu iau stick-uri la kilogram și ajungi să copiezi cu 3mbps material de zeci de giga de informație. Ce credeți că se va întâmpla cu stick-ul ăla când va fi introdus în televizor?
Erori de montaj
Bine, nu sunt chiar erori, le-aș putea numi preferințe. Te vezi cu aparat foto de sute de milioane și nu îți convine că trebuie, la finalul zilei, să ajungi la bitrate ca acum 5 ani de zile. Tragi să dai calitate cât mai bună că poate ești recomandat și data viitoare. E un cerc vicios, dar un bitrate peste 20 000 kb/s pe stick-uri slabe o să facă mai multe probleme decât te-ai aștepta.
Mai mult, oamenii aleg să exporte materialele în 50 de FPS în loc de 25 de FPS. Da, este o întreagă dezbatere între a randa pe 50 de FPS și a randa 25 de FPS, dar oamenii mai vechi din industrie aleg să meargă pe 25 FPS pentru că ai total diferit motion blur-ul în cadrele cu multă mișcare. Dacă un material este randat în 50 FPS s-ar putea ca televizorul să nu știe să se joace cu atâtea FPS-uri.
Mai sunt și situații în care unele filme sunt decodate pentru Dolby Vision, iar televizorul vostru nu suportă acel codec. Poate că are DTS și, la fel, nu aveți sunet.
Exemplele de montaj de mai sus pot fi extrapolate la orice altceva: filme, documentare, etc.
dam167 a zis
Ba, eu zic că sunt erori. Poate pentru o nuntă o fi ok să dai clientului o listă cu ce trebuie să aibă ca să-și vadă prietenii dansând, dar e aiurea ca un documentar să nu poată ajunge pe o platformă cunoscută din cauza unui astfel de exces de zel.
Cât despre stick, face parte din calitatea serviciului pe care-l oferi. Nu știu cum e la noi pe partea de documentare sau de comercial, dar la nunți și evenimente încă nu prea știe lumea din domeniu unde vrea să ajungă. E foarte mult material și calitatea nu mi se pare foarte bună, dar probabil e un cerc vicios – clientul vrea pentru că se poate, foto-video promite material pentru că îi cere clientul. Mai lipsește să te trezești că ai copiat nunta pe un HDD care s-a dus, iar stick-ul pe care ai primit materialul are erori. Dar tu ai mii de poze de 50 mpx și 20 de ore de video în 8K că na, momentul unic din viață.
Daniel Bis a zis
Si ce te faci cand (dupa un timp) clientul vine si iti spune ca a pierdut sau dispozitivul s-a defectat si vrea sa ii dai materialul din nou?!
Cat timp pastrezi materialul clientului?
Marius Cucu a zis
Pai acum am dat material din 2021 în câteva secunde… Am ajuns undeva la 2020 cu ele. Alții bagă taxă de păstrat fișiere tocmai pentru responsabilizare. Totuși, de când cu YouTube și aparatul nou nu mai pot tine atâția ani și ori mai pun HDD uri, ori mai șterg din materialele vechi.
Daniel Bis a zis
Eu as face in felul urmator:
– as trimite mail catre client sa imi confirme ca totul e ok si daca confirma ca e ok as sterge totul (as da si un telefon inainte sa imi confirme ca a inteles riscurile)
– in acelasi mail as specifica ca confirmarea inseamna stergerea definitiva si irevocabila, fara posibilitate de recuperare
– in acelasi mail as adauga si o extraoptiune de arhivare de backup cu pret pe GB/an si le-as arhiva pe cloud sau pe un NAS mai „lite” la putere, dar multe harduri cu mirroring si pe care sa il pornesti doar cand ai nevoie de backup sau recuperare (fara acces la Internet, doar din reteaua proprie, pentru mai multa siguranta) si unde poti sa iti faci si tu backup pentru materiale pe care nu le mai folosesti sau backup la backup.
ionică a zis
“Pentru ca este sarakie”. Oricine are un Smart TV, un AirPlay, un AppleTV sau un Chromecast. In plus ai atatea servicii de streaming incat ai nevoie doar de un televizor lansat dupa 2018.
Marius Cucu a zis
Îți pot da materiale care nu sunt suportate de tv ul tău. ?
ionică a zis
Iti dau si eu materiale de nici tv tau nu le suporta ?
Marius Cucu a zis
Dar le pun pe NAS și se rezolva tot.
Pheno a zis
Despre nunti, botezuri, cumetrii, divorturi, decese, etc. Din moment ce un material a fost livrat si a fost platit, nu mai este treaba producatorului daca noul proprietar de continut, l-a pierdut, stricat, sters, alte motive. Un continut livrat nu este un aliment perisabil, deci nu are nevoie de garantie. Apropos de garantie, producatorul poate acorda garantie pentru un interval de 15 zile. Ce depaseste acest termen de „retur/reclamatie”, nu mai face obiectul discutiei decat cantra cost. Ce-ar insemna ca toti fotografii/cameramanii/sunetistii/producatorii, etc., sa pastreze pe viata, tot ce-au prestat de-a lungul timpului? Albumele cu fotografii de familie, evenimente, etc. sunt pe cale sa devina amintiri. Parca e mai „funny” sa-ti admiri bunicii, parintii, prietenii (unii dintre ei au disparut din vietile noastre) de pe stik… E perfect asa fiindca suntem in pas cu tehnologia „si asa ne ocupa tot timpul”, spunea mai de mult un tanar.