Au fost ani în care miniLED-urile pur și simplu au fost ascunse. A urmat și pandemia și, să zicem că au fost situații dificile pentru fiecare producător în parte.
Acum mai toți caută să aibă în portofoliu măcar un model de miniLED. TCL mi se pare că au reușit să facă din rahat bici, cel puțin la noi în țară. Strategia lor este bună, chiar dacă nu comunică ei suficient de bine. Dar poate învață, cine știe?! Ei ar avea șanse să câștige o felie bună din ceea ce face Samsung pe televizoare. Sau ați uitat că au peste 42% cotă de piață?!
Revenind. În 2020 am testat primul miniLED. A fost și prima experiență ciudată, de fiabilitate. A pocnit primul model. Tehnologie nouă, probleme în fabrici, se întâmplă.
Pentru o nouă tehnologie lucrurile au fost bune. Sigur, eu comparam mereu mere cu pere, mereu aveam în cap OLED-ul.
Țin minte că LG B6 a fost primul OLED testat. A fost dragoste la prima vedere. Ne-am „iubit” atât de mult încât am stat 3 ore să îl ambalez. Ce vremuri!
De atunci am zis că OLED-ul trebuie să fie în casă cândva. Aproape 5 ani mai târziu, mi-am luat și eu OLED. Un Philips din 2020 parcă, de serie medie. A meritat toți banii!
Ei, ori de câte ori testam câte un TV nou mai aruncam și un ochi pe al meu. Ca un soi de punct de referință. Acum modelul pe care îl am e outdated. De 3-4 ani de zile deja sunt tehnologii pe OLED mult mai bune, mai luminoase. Iar Philips oricum întotdeauna nu au fost vârful, ci au fost best buy. Câte un pic din toate. De exemplu, pe HDR, în comparațiile pe care le-am tot făcut nu au ieșit câștigători.
Ei bine, miniLED-urile erau mult mai spectaculoase pe HDR. Sunt construite și mai bine, mai luminoase. Dau mai bine în lumină puternică. Pocnesc!
Acum toată lumea vorbește despre miniLED-uri. La prima vedere, sunt mini LED-uri ce se aprind pe zone, iar cu cât mai multe zone ai, cu atât ar trebui să fie mai ușor de controlat. Deocamdată, am testat câteva modele și văzut alte câteva modele. Nu mă dau pe spate, mai ales că unii producători au pus și panouri mai slabe și le vând ca fiind revoluție.
OK, Sony a făcut o mișcare interesantă anul ăsta. Au pus ca flagship un model de miniLED. Până nu voi vedea modelul sau măcar să ajung pe la o conferință de profil, nu mă pot pronunța și zice: băi gata, miniLED e wow, nu mai luați altceva!
E drept, pentru un cinefil n-aș recomanda un miniLED, lui îi trebuie un OLED pentru că lucrurile sunt mult mai bune, dacă eu n-am burn in de 3-4 ani atunci… de ce ar avea cineva?! Pentru un om neinițiat, însă, un miniLED ar fi fain. Dar da, ar fi indicat să aibă cât mai multe zone de dimming.
Deocamdată, nu am văzut seriile din 2024, însă pot să zic că raportat la ceea ce am testat în 2023, tehnologia miniLED este departe de a fi wow raportată la OLED-uri. Sigur, și cea din urmă bate un pic pasul pe loc, deja actualizările sunt mai mult incrementale, nu se mai reinventează apa caldă, dar tot este un pic de progres pe flagship-uri.
Pheno a zis
Ce parere aveti despre cele doua modele?
Care este mai ok si de ce?
Pe care l-ati alege daca l-ati dori pentru dumneavoastra?
<a href="https://www.evomag.ro/tv-multimedia-televizoare/lg-televizor-qned-lg-139-cm-55-55qned813re-ultra-hd-4k-smart-tv-wifi-ci-4107802.html
sau
https://www.itgalaxy.ro/televizoare/lg/oled-smart-tv-55c21la-139cm-55inch-ultra-hd-4k-black-488237/
Costin a zis
Aici :
https://www.displayspecifications.com/en/comparison/f56521a031
gasiti un excelent comparator.
Pheno a zis
Daca acest comparator este pentru mine, va multumesc din suflet.
Cred ca este cel mai clar si util raspuns pentru mine si va multumesc pentru ajutor.
Fărcaș Gelu Dănuț a zis
Hmm, link-uri de afiliere pe blogul unui om care face și el afiliere? Poate sunt eu defect, dar nu mi se pare OK față de gazdă. 🙂
Marius Cucu a zis
Nu cred că și-a dat seama. Link-urile au fost „unele peste altele”.
motanes a zis
Și ce mai e normal?!
PLus că trăim o eră a superficialității duse dincolo de instinctul de conservare.
Chera Robinson a zis
Eu nu mi-as lua OLED nici mort datorita burn-inului care se dezvolta în timp.
Tot led rămâne baza din păcate 🙂