Avem 3 mari categorii de sisteme de operare: Windows, Linux și Mac OS. Bine, mai sunt și platformele de pe telefoanele mobile, dar ele cumva sunt altă discuție.
O bună parte din timp mi-am petrecut-o învățând lucruri de bază pe Linux. Adică, nu m-am dus la interfață, ci m-am dus la servere, mai exact pe Debian și tot ce are la bază acesta. Dar în linia de comandă și atât. De multe ori, ajutat chiar de Google pentru că nu țin minte toate comenzile. Dar vorba cuiva, când am vrut să mă angajez în domeniu: măcar știi unde să cauți. Mai târziu, am aflat că trebuie să știi și ce să cauți. Nu sunt un expert, dar am învățat să îmi fac ce îmi trebuie mie. Să nu stau după alții.
În rest, cam tot ceea ce trebuie să faci la click, dacă ar fi să folosești interfața… nu se întâmplă. OK, avem și câteva jocuri pe acolo, dar când încă mai vezi tutoriale despre cum se instalează un program comun, să zicem pachetul Adobe, lucrul ăsta îmi dă de gândit că nu e chiar pentru oricine.
Microsoft are probleme, dar le-aș zice că sunt punctuale. La fel și Mac OS, sunt probleme dacă tinzi să faci actualizări, dar dacă lași dispozitivul în plata lui, în principiu îți faci treaba. Nu ai nevoie de un tutorial de instalare, ai nevoie de un Next, Next.
Mai mult, pe Windows este și o subsecțiune: Linux. Acolo poți adăuga orice platformă de pe Linux dacă chiar ai nevoie de mai mult. Poți adăuga foarte simplu și Docker și limitele nu prea mai există.
Așadar, de ce să mai folosești Linux ca platformă independentă? Singulară?
Cristian a zis
Am fost utilizator de Windows și acum sunt utilizator de Linux de foarte mult timp și îți pot spune de ce sunt utilizator de Linux și de ce am trecut la Linux.
– în primul rând pentru că Windows este mai prost construit.
– pentru că consumă prea multe resurse.
– pentru că ești mai vulnerabil pe Windows.
– pentru că windows trimite prea multe date spre Microsoft despre cea ce faci pe calculator – dar tot cea ce faci.
– și multe altele.
Partea cu grafica pot spune că nu este așa. Și pe Linux se poate face tot cu Next, Next – dar depinde de distribuția Linux pe care o alegi.
De ce majoritatea tutorialelor prezintă totul prin rularea comenzilor în terminal? Pentru că este mult mai rapid decât prin interfața grafică cu Next, Next.
Și încă ceva ce mulți utilizatori de Windows nu înțeleg. Programele specifice de Windows nu merg pe Linux și nici pe macOS și la fel este și invers. Programele de Linux sau macOS nu merg pe Windows.
Și nu înțeleg de ce utilizatori de Windows se așteaptă ca Linux să se comporte ca Windows. Dacă la telefoane se așteaptă ca iOS să fie diferit față de Android sau chiar la calculatoare se așteaptă ca macOS să fie diferit de Windows – de nu se pot aștepta ca Linux să fie diferit de orice alt sistem de operare?
Marius Cucu a zis
Apple nu trimite date? Linux nu trimite date? Toți o fac într-o oarecare măsură. Probabil că pe Linux nu e atât de mult interes comercial.
Vulnerabil ești pe orice distribuție atât timp cât nu ai aptitudinile necesare.
Știu că sunt anumite distribuții care sunt asemănătoare inclusiv cu Windows-ul, pentru a putea converti pe unul sau pe altul.
Programele specifice e logic să nu fie funcționale, dar Apple când lansează un produs nou vine și cu partea de dezvoltatori. Adică, lansăm un Apple Pay, mâine venim și cu suport de la cele mai importante bănci.
Analogia nu este și pentru Linux. Vrei un Adobe, vrei un Capture One ești obligat să stai pe Windows sau pe Mac OS X pentru că pe Linux ai doar emulare și emulare a programelor vechi, nu cele noi. Există alternativa GIMP-ului și atât.
Nu zice nimeni să fie identic, ci să fie suficient de accesibil pentru oamenii neinițiați.
Cristian a zis
1. Nu am spus că ești sigur pe Linux, am spus că ești mai vulnerabil pe Windows.
2. Sunt sigur că majoritatea distribuțiilor Linux nu trimit date la nimeni. Dar da, sunt distribuții gen Ubuntu care trimit date.
3. Nu este vina Linux-ului pentru că Photoshop sau alte aplicații de Windows nu merg. Este strict vina dezvoltatorilor – deci pentru Photoshop este vina Adobe. Așa cum a dezvoltat o versiune pentru macOS, puteau să facă o versiune pentru Linux.
De ce Mozilla Firefox merge nativ pe Linux, macOS și Windows? Sau de ce VLC merge nativ pe toate sistemele de operare? Sigur nu pentru că și-a dat interesul Windows sau Linux – interesul ca aceste programe să meargă peste tot este a dezvoltatorilor.
4. Linux Mint, ZoriOS, Deepin Linux sunt accesibile pentru utilizatori novici în ale Linux-ului. Totul merge cu click și next.
5. Ar trebui să nu se mai arunce vina pe Linux pentru orice lucru care nu merge ca pe Windows.
Comparația asta între Windows și Linux, este ca și comparația între Motociclete și Mașini sau Vapoare vs Mașini.
Nu vreau să iau apărarea Linux-ului, dar nu îmi place că nu se scoate la suprafață adevărul despre Linux.
Cum am mai spus și scris de multe ori. Vrei click și next pe Linux? Se poate rezolva. Vrei ceva mai complicat și asta se poate rezolva.
Marius Cucu a zis
E vina Linuxului că nu a ajuns suficient de ușor pentru utilizatorul de rând. La 3, da, dacă era interes din ambele direcții se făcea treabă și pentru pachetul Adobe. Fă o comparație cu Huawei și cu AppGallery, Huawei bagă o grămadă de bani în dezvoltare software, să populeze zona aia, în mod normal crezi că trebuia ca ei să aștepte să îi „preia Adobe” sau să se ducă să bată din ușă în ușă: „hai băieți, luați 2 lei și faceți aplicația compatibilă cu magazinul nostru”.
Nu vorbim de noi, care ne pricepem cât de cât, ci de marea masă de oameni, prea puțin inițiată pe un sistem sau altul.
dam167 a zis
Adevărul despre Linux e că mai sunt multe de făcut acolo. O fi vina dezvoltatorilor, dar uită-te la situația driverelor pentru video și uită-te la suportul pentru laptopuri. În Win la primul boot te trezești cu niște drivere și ai un sistem funcțional (mai ales pe laptop), în Linux nu e tot timpul cazul. poți descărca și pentru Linux orice utilitar și să-l instalezi cu un dublu click ca și în Win? nu prea cred. Până recent (acum 2-3 ani?) nici măcar cu Spotify sau Steam nu era așa ușor.
Dar chiar și dacă nu ne afundăm în detalii, pe Linux încă n-ai suită office, grafică, contabilitate sau CAD pentru domeniul profesional. Ca o paranteză, ba da, ai soft variat pe Win din cauza Microsoft, pentru că ăia au fost primii cu lobby și au crescut cota de piață. Mie mi-ar plăcea să prindă Linux tracțiune, dar în stilul ăsta n-are nici o șansă, mai ales atâta timp cât nu poți face nimic acolo. Asta presupunând că ai WiFi cum trebuie, sunet, video, BT și toate cele, doar că nici acolo nu e așa simplu. O fi având Windows bube, dar măcar merge pe aproape orice, dar nu în sensul că doar rulează ca OS, ci poți face chestii pe el.
Iar discuția cu utilizatorul de rând e posibilă doar datorită celor de la Ubuntu, care au făcut un prim pas.
Dacian a zis
Esti mai vulnerabil de Windows, doar pentru faptul ca e utilizat de majoritatea, iar interesul atacatorilor e indreptat inspre mase.
vMarius a zis
Eu am renunțat la Linux din… comoditate.Si in plus, plecând din zona IT, nu mai aveam niciun interes sa folosesc Linux. Mai am un laptop cu Feisty Fawn pe acasă, pe care.l mai deschid din când în când, când mă apucă nostalgia. ? Doar dacă m-aș întoarce la administrare rețele sau programare as trece, cred, iar pe Linux.
Grig a zis
Linux este despre libertatea de a alege să nu depinzi de marile companii. Poți găsi programe pentru mai toate activitățile curente. GIMP este o alternativă foarte bună pentru Photoshop așa cum INKScape este o alternativă viabilă pentru Corel Draw, Libra Office pentru MS Ofice.
Marea problemă a Linuxului este că nimeni din sistemul de învățământ de la noi nu-l bagă în seamă, toate orele de TIC sunt axate pe Microsoft … e drept că nici nu ar fi destule cadre didactice capabile să vorbească prea mult despre Linux.
Dacă în școli s-ar preda atât despre Windows, cât și despre Linux sau macOS ar fi destui utilizatori de Linux încât cei de la Adobe să fie nevoiți să facă programe pentru această platformă …
Este drept că începând cu Win 10, Windows a devenit ceva mai frecventabil, chiar și pentru unii utilizatori de Linux …
Marius Cucu a zis
Eu am terminat de aproape 10-15 ani liceul și nu a fost numai despre Windows acolo. Bine, eram și mate info.
dam167 a zis
Tocmai că nu poți găsi soft pe Linux. Gimp este o alternativă foarte bună doar dacă n-ai încercat să-l folosești, la fel Inkscape sau Libre Office. Chiar și pentru chestii de bază, de exemplu un design de invitație, un edit foto cât de cât sau un document cu ceva în el (tabele, figuri, ecuații) o să-ți vină să arunci PC-ul – exact cum zice Alex mai jos. Primești un contract cu niște formatări în care vrei să modific câteva rânduri și ți s-a dus tot, să vezi ce liber te simți atunci.
N-are legătură cu sistemul de învățământ, n-ar trebui să fie mare lucru de învățat la un OS pentru a folosi niște softuri anume. În schimb ce zici că trebuie să învețe e ce să facă când nu merg driverele, mai ales la laptopuri, care nu e așa simplu.
alexje a zis
Te mai joci cu Linux cand ai timp liber suficient. Asta faceam eu prin 2012-2015.. instalam si ma jucam cu programele, mai invatam una alta, mai scriam un articol. Insa interesul este extrem de scazut pentru Linux. Insa are o comunitate frumoasa care iti sare in ajutor atunci cand nu stii ceva.
Cei care au inceput sa-l foloseasca acum multi ani de zile stiu ca sistemele de operare bazate pe Linux sunt super interesante si oke atunci cand ai invatat la timp multe chestii. Sa incepi acum sa inveti despre Ubuntu si Mint care sunt oricum destul de simple, cand Mac si Windows 10 si 11 sunt pe cele mai puternice laptopuri si pc-uri, nu mai are nici un rost.
Mai poti folosi Linux cand nu ai bani sa-ti cumperi OS si programe si nu vrei sa umbli cu crack-uri. Asta-i parerea mea.
Cand ai bani, nu iti mai bati capul cu Linux. Am platit Windows 10, dau €80 anual pe pachetul Office si Outlook, platesc abonament lunar Kaspersky de ani de zile, dar in curand o sa cumpar BitDefender si etc.
De asta dezvoltatorii mari de software nu isi bat capul cu Linux. Piata e foarte mica, iar putinii jucatori nu ar da nici 2 euro pe o aplicatie. Ar da cineva care foloseste doar Linux €100 pe o aplicatie gen Photoshop? Sau ma rog, cat e ea.
Am incercat sa folosesc Libre Office, dar ma incurcat asa de tare in unele momente incat platesc la Microsoft sa stiu ca nu ma mai doare capul. La fel, foloseam Thunderbird ptr mail, dar Outlook e ceea ce trebuie.
Aaa.. ca instalezi ceva linux ptr vreo vechitura de laptop de tinut prin garaj, e alta poveste.
Claudiu a zis
*macOS ?
Marius Cucu a zis
Corectat.
Iulian a zis
Pentru că este cel mai sigur?…Am folosit Ubuntu o perioadă.
Există situații și munci pentru care Linux este indispensabil, cum ar fi cei ce lucrează cu servere.