E nasol să nu fie bani. E nasol că guvernul trebuie să scoată bani din nimic, mai ales când urmează un an electoral, când vezi că în sondaje oricum nu stai bine. Cum le combini ca să nu superi marea majoritate de oameni care oricum e îndreptată spre AUR(după cum zic sondajele), dar și să… nu pui în cap economia.
Deh, deficit am mai avut de-a lungul timpului, nu e prima dată. Dar una era pe creștere, pe consum, una este când totul în jur, în Uniunea Europeană scade. Și nu doar UE scade, UK e în recesiune de ceva timp.
Însă titlurile de stat sunt garanția perfectă pentru a luat bani ieftini de la populație. Eu am avut mult timp acolo bani și niciodată n-au bătut inflația. Practic, dacă s-ar taxa banii ăștia ar ajunge ca aceștia să fie cot la cot cu dobânzile de la bănci. N-ai avea niciun beneficiu și nici statul că… statului îi stă bine să se finanțeze la dobânzi mici, direct în țară. Logica mea este că ar ține inclusiv leul stabil.
Sigur, este încă un proiect așa cum detaliază profit, nu este încă nimic oficial, dar e clar că taxe noi vor fi. Acolo mai sunt niște taxe pe viciu propuse, niște taxe pe sănătate pentru pragul de 60 000 de euro.
Jack a zis
Simplu,
Păstrează sistemul bugetar intact, digitalizare ioc…
… așa că este mai simplu să pui taxe peste toți bani… dividende de la 8% crește la 10%… sănătate pe dividende 10%…am auzit (nu știu dacă este adevărat) taxă pe soare pt cei care au panouri fotovoltaice…într-un cuvânt tot ce mișcă în privat taxat…pt bugetari(excepție sănătate, armată) nu vor tăia nu nimic..
Marius Cucu a zis
N-am o problemă ca sănătatea și armata să fie susținute în perioada asta, dar să fie digitalizarea aia, să știm că nu mai avem oameni care să plimbe foaia.
Da, taxări pe soare nu au cum să nu fie, la un moment dat. Era o discuție cu 2026, nu știu dacă s-a confirmat.
Ah, însă unul nu se uită la taxele pe viciu: țigările electronice nu sunt accizate, așa cum sunt țigările normale, de exemplu. Sunt nereglementate, dacă vrei.
ice4you a zis
Cu sustinerea armatei esti sigur? Te’ai uitat la prietenii tai de la Recorder ce inseamna defapt „sustinerea” aia?
Taxa pe soare va avea niste praguri si se ca aplica celor care vand energie, mai putin celor care sunt mici producatori casnici.
Postolachi Dumitru a zis
Cucule te lovește fracturarea hidraulică a logicii când ți-e lumea mai dragă cu afirmația aceasta: dacă s-ar taxa banii ăștia am ajunge cu ei să fie cot la cot cu dobânzile de la bănci.
Nu, pe bune acum, citește cu voce tare fraza aceea și spune-mi că ești de acord cu ea?
Nu știu care e dobânda la titlurile de stat dar știu că veniturile din dobânzile provenite la economiile din bănci sunt impozitate așa că oricât ne-am screme pe noi nu vor ajunge cot la cot cu dobânzile de la bănci dacă veniturile din titluri de stat vor fi impozitate…
Fă și tu niște calcule elementare de clasa a II-a dacă nu mă crezi.
Marius Cucu a zis
Erau niște typo acolo, am corectat.
Concret, anul ăsta dobânzile la titlurile de stat pe 1 an au fost undeva la ~7%, depinde de perioadă. Au fost bănci care au dat 8%(sunt niște bulgari care au dat și 9%), dar sunt impozitate și atunci cam ca la titlurile de stat după taxare.
Postolachi Dumitru a zis
Ți-ai pune banii în cont la bulgarii aceea? Sincer acum… fă totuși calculele acelea să vezi că dracul nu e atât ne negru pe cât pare…
Marius Cucu a zis
Banii sunt garantați la 100K euro. Am făcut precizarea că sunt opțiuni și acolo.
George a zis
Se vorbeste sa se impoziteze pana si tichetele de masa cu 10%, doar nu te asteptai ca titlurile de stat sa scape? Incearca sa scoata bani din orice. 🙂
Cat despre restul modificarilor pentru microintreprinderi, eu ma gandesc serios sa inchid totul si sa incep procesul de emigrare. Si nu cred ca-s singurul.
Marius Cucu a zis
Păi singurul avantaj al lor era că… erau neimpozitate. Atât. În rest, limitările, faptul că ai acces după 13 luni, nu după 12 luni, că mai ai contact și cu SPV dacă nu ești pe Tezaur…
Pato Basil a zis
Tichetele de masa se impozitează din 2015
Dan Dorina a zis
De ce se plateste sanatate la veniturile din chirii?
Marius Cucu a zis
Cred că sunt considerate la venituri din activități independente și e normal să fie impozitate. Aici era vorba de un lucru ce îl ajuta direct pe stat: să se împrumute mai ieftin.
ice4you a zis
Pai nu’s activitati independente, sunt investitii directe! Dar durerea cea mai mare nu e aia, ci faptul ca au eliminat forfetarul si tie ca si proprietar-persoana fizica, iti cad in cap pe langa 100% impozit si toate cheltuielile pentru ca nu mai poti deduce nimic!
Costin a zis
Odata ce infectia bugetarilor tinde sa dea in septicemie, numarul lor crescind zilnic cu noi angajari, cam de unde crezi matale ca poate fi sustinuta toata cloaca asta de paduchi?
Sa mai spun ca numai numarul secretarilor de stat il depaseste pe cel al Spaniei, Frantei, Portugaliei si Suediei luati toti la un loc ?
Despre zecile de agentii de stat specializate in datul matretii de pe statui sa mai pomenesc?
Surse noi taxabile?
As sugera taxarea aerului ceva mai curat pe care-l trag unii pe nas:
Locuitorii ariilor cu PM10 și PM2.5 constant mici sa fie taxati suplimentar !
Ca mama draq’, unu’ sa moara de tinar iar altu’ sa manince pensie ilegal de mult?
Daniel a zis
Eu am de gand sa bag cat mai multe chestii la cheltuieli pe firma. Da, sunt la 1% (voi fi la 3% dupa ce modifica astia) si nu conteaza la impozitul total dar, tva-ul il deduc, nu mai dau impozit si cass pe dividende. Si o sa ia guvernu mumu de pe urma mea… ca pot sa nu scot dividende o perioada.
Iar aberatia cu Cass la toate veniturile…este pur si simplu de noaptea mintii. Desi tu folosesti un serviciu ca unu care castiga minimul pe economie trebuie sa platesti mult mai mult. Fa venit global, pune 16% impozit pe venit si limiteaza plata sanatatii la 3-4 salarii minime brute. Si cand mergi la analize…tot le platesti ca nu sunt bani.
Marius Cucu a zis
Dacă se discută de un alt prag de 60K pentru sănătate, acum depinde cum se face, ce se aprobă… mă gândesc să mai fac și eu un SRL și să jonglez cu lucrurile pe acolo. Cheltuieli facem, normal, firma de anul ăsta e total pe minus.
Daniel a zis
Nici ei nu stiu ce sa faca si de unde sa mai scoata bani. Dar nici nu vor sa taie din cheltuielile aberante.
Economic, cand taxele sunt mari vei incasa bani mai multi in prima faza si dupa aia scade suma incasata pentru ca lumea va face evaziune sau va „optimiza” activitatea. Cand sunt taxele mici nu merita sa risti.
Daca trec firma la 3% si nu mai conteaza daca am angajat sau nu pentru impozit … sa vezi ce ma dau afara in somaj. Sa mai beneficiez si eu de pe urma platilor facute de mine in 20 de ani ca angajat.
George a zis
Scrie in vreun draft ca atunci cand treci la impozit pe venit de 3% nu mai este nevoie sa ai minim un angajat? Intreb pentru ca stiam ca se intampla asta abia atunci cand treci la impozit pe profit (16%).
Daniel a zis
Astept sa vad … drafturi tot au aruncat pe surse (ma gandesc ca nu credeti ca tot ce s-a scurs pe „surse” nu e aruncat de ei ca sa vada cum reactioneaza oamenii) dar naiba stie ce o scrie in OUG.
Daniel Bis a zis
Cam asa si eu … de ce sa platesc 1165 lei/luna degeaba?
Pensia va fi insignifianta si oricum nu ma bazez pe ea, ci pe bunurile acumulate si veniturile pasive.
Si daca ai nevoie ceva pentru sanatate, ba nu sunt bani, ba astepti juma de an (si daca mai supravietuiesti pana atunci, va fi oricum prea tarziu), ba serviciile sunt mizerabile si de proasta calitate.
Asa ca 1.165 lei/luna x 12 = 13.980 lei care oricum nu ii cheltui nici pe jumatatea pe niste abonamente la privat + extra analize/servicii … restul in buzunarul meu.
Oricum mi-am scos destui bani din firma acum m-ai bine de 1 an, pe vremea cand imopozitul pe dividende era 5%, suficienti sa imi ajunga cativa ani.
Asa ca daca Ciolanu isi imagineaza ca o sa scoata mai multi bani de la mine si nu numai, se inseala amarnic.
Economia e pe muchie de cutit si la un pas de colaps total. Suntem in punctul critic in care putem urma traiectoria Greciei care a fost la un pas de incapacitatea de plata si executare silita, sau poate chiar mai rau, ca noi nu avem mandria si determinarea grecilor.
Sa speram ca nu va fi asa.
Marius Cucu a zis
Eu n-aș vedea răul atât de rău. La cât de multe investiții au venit în zonă și vor mai veni nu cred că ne putem compara cu Grecia.
dam167 a zis
Tu la sănătate nu îți plătești ție un serviciu, ci fiecare plătește cât poate pentru a avea un serviciu, când are nevoie de el. Ăla cu salariul minim plătește mai puțin ca tine și probabil că dacă toți ar plăti ca el (în valoare absolută) nu ar fi suficient pentru a avea cel serviciu. De asta nu e nici o aberație, mai ales că unii sunt scutiți – cineva trebuie să plătească și pentru ei. RCA câți ani ai plătit fără a avea un beneficiu direct?
Nu trebuie să scoți dividende, alternativa e să ai un salariu mai mare, dar probabil vei plăti mai mult.
Stefan a zis
La RCA ai optiuni iar daca firma de asigurari falimenteaza daca spune ca nu mai are bani precum face CNAS luna de luna
Daniel a zis
Dam167, tocmai ca ar trebui sa fie plata pentru un serviciu. Un fel de cost minim universal valabil.
Ref la suficenta sau insuficienta. Ala cu salariu minim sau ala cu 5k lei sau ala cu 10k lei tot aceleasi organe le are, nu? Inteleg, suntem solidari… dar sa mor daca inteleg de ce eu ar trebui sa dau de 3-5 ori mai mult ca altii. Si sa beneficiez nu…ca imi platesc si asigurare privata.
Eu nu vreau sa fie nimeni scutit… toti trebuie sa plateasca la sanatate, la pensie. Aaa, vrei sa dai un bobarnac unei industrii… scoate impozitul pe venit pentru salarii sub un anumit nivel, pentru o anumita perioada.
RCA-ul este un exemplu prost…ca acolo niste firme private incaseaza banii.
Dar lasa…ca o sa fie mai bine cand o sa mai plece cateva sute de mii de oameni care produc ceva in tara asta.
dam167 a zis
Nu toți își permit acel cost minim pentru serviciu. Plus că au mai fost unii scutiți (cei din construcții) pentru care a trebuit să plătească cineva. Presupun că ești liber să găsești un sistem macro economic mai bun după care să funcționeze societatea, nu zic că nu există, doar că asta avem acum.
Zici că plătești mai mult ca alții, dar cu toată drama și panica IT-știlor eu deduc că plătesc mai mult ca unii dintre ei și câștig de 2-3 ori mai puțin. Așa ca fapt divers, că eu nu am ceva cu scutirile (nu sunt în măsură să analizez măsurile astea).
Nu știu ce să zic de producție, că eu nu văd mare lucru în IT în România. Cine vrea să plece e liber să o facă – nu e ideal, că populația va fi înlocuită de alți oameni, dar asta e. Până una alta n-avem drumuri, infrastructură de mediu, cu gospodărirea apelor suntem în pom și ar fi trebuit să fi construit deja o groază de spitale. A, și cu agricultura parcă ar trebui să facem mai mult. Așa că nu știu, nu e un lucru rău că ne închiriază străinii IT-știi, dar nu știu dacă ei ar trebui să fie prioritatea, mai ales că nu o duc așa rău.
Daniel a zis
Nu stiu daca te-ai uitat sa vezi cu cati bani ramai tu in mana, ca angajat, prin alte tari din europa. Deci vb doar din prisma angajatului. Uite, pe site-ul asta
https://salaryaftertax.com/de/salary-calculator
Si crezi ca nu sunt multi care vor pleca? Crezi ca nu sunt firme din vest care nu vor astepta la colt sa ia angajatii buni?
Acum lumea nu mai pleaca de foame si nici pentru salarii mai mari (unii dintre ei). Pleaca pentru viata mai bună.
Ca firma, in vest, mai dai o diferenta, asta e clar.
O sa fie interesant anul viitor.
Marius Cucu a zis
Avem și aici o caricatură de video.
Daniel a zis
Noroc ca ex generalu nu e angrenat in vreun razboi…ca ne cucerea inamicu pina dadea asta ordinele….
Ai de capu nostru.
Incep sa am mai mult respect pentru aia care asculta/incearca sa asculte cum vorbeste ciuca. Jale.
Beto a zis
Taxele in Romania sunt mici. Înțeleg că trebuie să crească.
Nu înțeleg cum tot cresc salarii la bugetarii și cum cresc numărul lor.
Soția a fost la spital cu o criză la rinichi. O doctoriță de acolo tipa la oameni că sa plece.
Daca eu o sa dau 50000 lei la sănătate și țipă așa, le dau foc la spital
Marius Cucu a zis
Trebuie o echilibrare a taxelor, da, însă cu o eficientizare a lucrurilor, nu cu bătaia de joc de acum.
ice4you a zis
Pai e vina mea ca au cumparat in draci titluri de stat strainii/corportatiile, daca astia n’au fost in stare sa impuna o limita?! Daca baga taxa aia, sa fie la ei, ca eu o sa imi vad de treaba!
Marius Cucu a zis
Se poate, ca peste tot în lume, dar ei oricum se împrumutau. Așa, prin titluri de stat s-au împrumutat la dobândă mai mică, prin titluri de stat.
Andrei Bucur a zis
Taxele pe titluri de stat ar face produsul total neatractiv, oricum nu rup cu dobanzile.
dam167 a zis
@Daniel: deci pentru salariul minim pe economie (ăla nou de 3300 de lei) plătim 275 de euro taxe, în timp ce neamțul (eu am lăsat Berlin acolo) plătește, din salariul lui minim pe economie, 530 de euro. Deci în valoare absolută statul încasează dublu acolo, dar noi am vrea aceleași servicii. Poate îmi scapă mie ceva dar…
Tocmai aia era ideea, să poată pleca oricine pentru o viață mai bună, doar la noi e șantajul ăsta emoțional. Poate unii vor altă climă, care e problema? Toată simpatia pentru cei care încearcă să facă ceva și se lovesc de măsurile stângace ale statului, dar în discuțiile de prin IT n-am prea auzit să se implice lumea în învățământ, să deschidă firme care să producă ceva în RO, doar lamentări că-i fură statul. Și indignare când un profesor care câștigă 10% din cât câștigă ei nu le educă cum trebuie copchilul.
Daniel a zis
NU ai cum sa compari salariul minim de la noi cu ala din germania.
Pentru ca e pur si simplu diferit – si nu intram in discutii de ce e diferit. Minimum Wage: €24,960 / yr in GE.
La salariul minim brut din germania de 2,080 euro in germania pleci acasa cu 1,514 euro iar in RO cu 1216 euro. La ei platesti, tu ca angajat taxe de 566 euro iar la noi de 863 euro.
Deci, cine plateste mai mult? Unde se incaseaza, in suma absoluta, mai mult?
Sau, daca vrei procentual Take-Home (73%) Tax (27%) in germania. In Ro ai 45%.
Deci? Cum e cu o tara ca afara?
Si daca stai sa pui toate costurile….pariu ca iesi mai scump in RO fata de GE.
dam167 a zis
Dar câți au la noi salariul de 2 mii de euro? La noi poate plătești mai mult dacă câștigi 2 mii de euro, dar plătitorii sunt mult mai puțini. Normal că nu poți compara direct, că e altă economie ce au ăia, ce voiam eu să spun e că dacă atunci toate taxele într-o găleată, aia din Germania e mult mai mare. Și dacă cu banii din găleată creezi un serviciu, găleata mai mare duce la un serviciu mai de calitate, că doar sunt mai mulți bani.
Și în Germania plătești 40% pentru un salariu de 3 ori mai mare ca minimul pe economie. La noi e la fel, că 2 mii de euro e 3x salariul minim pe economie. Procentual seamănă, absolut plimbăm mult mai puțini bani.
Nu cred că suma costurilor e mai mare în RO.
Daniel a zis
Am zis mai sus… vor pleca din tara cei care nu fac foamea aici, ca nu fug de saracie. Vor pleca aia care produc si fac bani aici. Vor pleca pentru o viata mai bună.
Sunt si la noi o gramada de bani… marea problema fiind ca se fura (da, e cuvantul corect) pe tot felul de prostii, achizitii, salarii mari, personal nenecesar, etc.
Iolanda a zis
Am citit și eu astăzi un articol și m-am gândit că sunt niște nenorociți. Sper să-i sfătuiască cineva și să le deschidă ochii.
Costin a zis
N-ai cu cine… Niste tarani! ??
Marius Cucu a zis
Nenorociți nu sunt, prosti… posibil. Că pe bursă lucrurile sunt la un click distanță, imediat poți alege să bagi banii în titluri de stat din alte locuri. Dar e atât de mică piața noastră încât n-ar câștiga mare lucru, ba chiar ar fugări oamenii.
Iolanda a zis
uite aici
https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/bolos-explica-aplicat-impozitul-10-venituri-dobanzi-titluri-stat-anuntat-profit-ramane-discutie-taxa-1-afacerile-companiilor-mari-taxa-exceptionala-asupra-sectorului-bancar-italia-ungaria-21305017?fbclid=IwAR1RHz3FBj4-9FEZcVHSZYx60psxkeKyzbgxc6Mt12vx5T7VG80aZLvFJTg
Marius Cucu a zis
Cică ar fi scos inepția. Cel puțin… așa e pe surse. Ca prima informație.
Iolanda a zis
Ar fi bine. Își dau cu stângul în dreptul. Acum au procent mai mic decât au unele bănci dobânzile. Păi de la cine se mai împrumută ei cu dobânzi mici?
Eu chiar ieri am cumpărat prin SPV. Să vedem. Retroactiv nu cred să impoziteze. Mai am unele care expiră în 30 octombrie.
Marius Cucu a zis
Niciodată nu se impozitează retroactiv. Orice, nu numai titlurile de stat. Cine zice asta… face propagandă sau… trafic. Click-uri.