Am citit știrea asta acum ceva timp, era pe grupul de Grecia de pe Facebook, iar acum văd că a ajuns și în ziare.
Oamenii nu cred că sunt de condamnat, deși parcă e bine să n-ai multe accesorii, să nu ai bijuterii. La fel și cash. În 2019 era să mi-o iau în Madrid cu vreo 400-500 de euro. Dar erau să îmi facă un fel de Maradona. M-am prins la momentul potrivit. A fost chestie de secunde pe atunci.
Era cât pe ce să încasez faza cu donatul către o cauză. Chiar și acum în Polonia era o fată care a încercat. Aici, însă, mi s-a părut că putea să fie cazul adevărat. Totuși, n-aveam certitudine, am dat skip direct. Dacă te abordează cineva pe stradă fie vrea să îți vândă ceva, fie vrea să bani. Mai ales, în zonele turistice.
Eh, dar eu plec cu multe lucruri la mine. Am avut și 6 telefoane cu mine, laptopuri, aparat foto, obiective. Sar bine de 10 mii de euro de multe ori.
Aparatul e sub formă de bibelou, e purtat de fiecare dată cu mine, mai nou am ghiozdan de zi și indiferent dacă vreau să îl folosesc sau nu, îl car cu mine. E tentația mult prea mare și nu risc. Se întâmplă, când plec pe opulență, însă, să fie seif în cameră. Acolo las lucrurile, inclusiv acte.
În cazul în care nu uit portofelul acasă, așa cum am făcut acum ceva timp, în rucsac am și pașaportul. Adică 2 acte de identitate, la nevoie.
Și… nu umblu cu cash decât pe minim. Dacă îmi fură ceva să îmi fure 20-50-100 de euro. Nu 3000 de euro.
În trecut plecam în grupuri mai mari și eu eram responsabil de cash. Era greu cu mulți bani după mine, nu era confortabil. Acum, de când în toată Europa ai 90% șanse să plătești cu cardul nu văd de ce m-aș mai chinui cu cash.
Regulile mele:
– cash cat mai putin (spre deloc, daca se poate, in conditiile in care in tarile civilizate poti plati cu cardul si la toaleta publica)
– niciodata la proprietati proaspat listate (prefer hoteluri, chiar daca sunt mai scumpe – foarte-foarte rar am stat la apartamente luate de pe Booking, dar doar daca aveau rating mare si multe comentarii); la fel si la hoteluri, rating peste 8 – 8,5 cu muuulte comentarii si poze
– pasaportul ramane la cazare, cartile de identitate la noi
– intotdeauna cu asigurare de calatorie
Eu am asigurarea de la Salt și cardul european de sănătate. Cred că e suficient.
Nu am probleme să merg în locuri noi. La mine cazarea trebuie să fie peste 8 dacă e cazare normală: Airbnb, hotel. Dacă aleg hostel neapărat trebuie să fie peste 9. Bine, acolo mai sunt și alte criterii de alegere, poți avea note foarte mari pentru că e ceva exclusivist. Trebuie citită bine descrierea.
Asa am si eu – asigurare Salt si cardul european de sanatate. E bine ca se aplica si familiei in timpul calatoriei. Inainte faceam asigurare speciala doar pentru perioada calatoriei – de cand cu Salt, n-am mai facut.
Ca fapt divers, si cardurile de credit/debit Platinum de la Raiffeisen Bank au o asigurare Uniqa atasata, dar nimeni nu a fost in stare sa-mi spuna clar daca se aplica si sotiei in timpul calatoriei in strainatate. Le-am scris acum 1 saptamana celor de la Uniqa si nu au stiut ce sa-mi raspunda – au trimis solicitarea mea catre „departamentul abilitat” :). Nici acum nu am raspunsul „departamentului abilitat” :)). Le-am mai scris o data azi si i-am intrebat daca dureaza 30 de zile ca „departamentul abilitat” sa se lamureasca intr-o problema al carei raspuns trebuia dat in mai putin de 30 de secunde. Delasarea asta deja spune foarte multe despre Uniqa. 🙂