În multe zone din lume s-a introdus un fel de salariu minim. Se vorbea de asta înainte de pandemie, acum că a venit pandemia cumva s-au dat bani ca oamenii să reziste și să nu mai iasă în stradă, așa cum făceau cei de prin Bari anul trecut.
Vorbim de statele civilizate, în care oamenii sunt obișnuiți să cumpere. Ți s-a zis o viață că dacă vei consuma îți va fi bine. În anumite zone din Asia sau Africa „instinctul” ăsta n-a fost format.
Ei muncesc de mici pentru ca europenii și americanii să aibă ce cumpăra.
Sunt mai multe probleme în circuitul banilor.
Mă uitam un pic pe articolele mele din trecut și păream revoltat de faptul că există inflație, că se scumpesc lucrurile.
Cumva, între timp, mi se pare normal să fie așa. E exact ca aia, dacă toți am fi deștepți, toți am fi, de fapt, proști.
Să eliminăm pandemia și faptul că guvernele au dat bani oamenilor! Sunt convins că îi recuperează ei prin taxe în anii următori. Ei sunt doar niște administratori ai banilor din țară.
Să zicem că de mâine se introduce venitul universal. Orice Gheorghe al țării va avea 1000 de euro venit asigurat.
O să mai muncească cineva? Va mai veni cineva să îți ia gunoiul? Vor mai fi instalatori sau mecanici?
Nu cumva oamenii vor ajunge să nu mai producă nimic?
Cu siguranta ai dreptate,
intrebarea ta e pertinenta!
Si cred ca singurul raspuns este NU!
Poate DA, doar daca acel venit minim garantat nu-i va fi suficient
pentru toate cele necesare traiului!
Eu sper ca toată treaba asta să se ducă spre a putea mânca și mâine. Practic, să îți poți asigura un trai minim. Cumva, în felul ăsta, reduci și infracționalitatea din stradă. Nu-ți mai dă nimeni în cap pentru o pâine.
Avem deja precedentul cu asistații sociali,au preferat să-l piardă decât să pună osul la treabă.Se va merge pe premisa ,De ce să mă duc la muncă când îmi dă statul . Romănia din păcate are multe generații de asistenți sociali făcând parte din aceiași familie, pentru ei va fi raiul pe pământ dacă se va implementa așa ceva.
Cred că am mai discutat un pic despre asistații sociali și băieții au manipulat cât au putut. Ajutorul e undeva la 200 de lei, dacă tu consideri că poți trăi cu atât… 🙂
Eu cred că acum diferența între salariul minim și ajutorul social este destul de mare și sunt oamenii încurajați să meargă să muncească, dacă vor. Și dacă sunt câteva cazuri prezentate la TV, alea sunt excepția, nu regula.
Păi tocmai asta este, că au preferat să primească banii ăștia puțini care nu le ajung deloc, decât să-și găsească un loc de muncă unde ar fii primit mai mult.E proasta obișnuiță că , statul trebuie să-mi de-a oricum ,
Nu știu dacă e atât de simplu, dar n-aș judeca, mai ales la țară. În 2008 am dus calculatoare în zone rurale, pe ceva program de dezvoltare. Știi unde erau copiii? Cu vaca, la propriu!
Copiii ăia de 25 de ani, dacă n-au avut ambiție și n-au fost împinși de la spate s-au complăcut în situație și, poate, au ajuns asistați acum.
Nu toți avem aceleași șanse, de asta sunt bune programe de genul, dar cu condiția să fie cât mai puține abateri.
Înainte de a înghiți manipularea asta neoliberalista gen Țurcan ( aia care a supt toată viața de la stat ), cifrele spun că NUMAI 0,67% , mai puțin de 1% adică, din cei care au primit o ofertă de job au refuzat acel job.
E jalnic că tot mai sunt români care pleacă pe fenta asta cu asistații.
Scopul ei e să ascundă furăciunile, incompetența, nepotismul liberal, exportul profiturilor corporațiilor.
Cu siguranță în general oamenii ar munci pentru că vor mai mult, o viață mai bună, nu doar să mănânce.
Vorbești în cifre ,dar eu mă refer la cazuri concrete ,de oameni care au așteptat mereu pomana de la stat deși au unde muncii.Una este să ajuți pe cine are nevoie cu adevărat și alta să-i obișnuiești cu pomană pe cei care pot muncii dar nu vor.
Da, dar cum ziceam și eu mai sus, poate că sunt doar câteva excepții. Oricum, la ~200 de lei nu cred că mai influențezi foarte mult decizia, m-aș mira să se descurce cu atât.
E logic că nu le ajung .Nasol că s-au obișnuit să nu muncească , trăind din mici descurcărelile multe ilegale . Problema e să îi faci să se angajeze legal și să plătească taxe că toți românii de rând. Dacă se va implementa un venit minim garantat pentru toți atunci chiar că nu vor mai muncii vreodată.Știu că sună a extremism , dar de ce din banii noștrii să primească ajutoare unii cărora le place doar să stea acasă?
Da, poate să fie și asta o posibilitate, dar pe de altă parte ai legaliza cumva corupția mică.
Sau poate, cu efect invers, va fi fix ce zic useriștii cu taxe 0 la cei cu venituri mici. Sunt tare curios de aplicabilitate, eu nu cred în asemenea proiecte. Dar trăim și vedem. 🙂
Referitor la asistatii sociali, subiectul trebuie abordat din 2 directii.
1. Asistatul de la oras sau dintr-o zona cit de cit dezvoltata unde gasirea unui job cit de prost platit sa nu fie o problema.
2. Asistatul dintr-o zona in care cel mai apropiat loc de munca (si asta la rindul lui foarte prost platit) sa fie la zeci de km de casa.
Daca celui din prima categorie (valid fiind) ii asiguri un ajutor limitat in timp, este ok insa la cel din categ. 2 lucrurile se complica foarte tare. Inainte de ai pretinde sa munceasca, tu ca stat asigura-i posibilitatea gasirii unui loc de munca cit mai aproape de locuinta. Printre alte metode, asta implica si o legislatie favorabila celor ce investesc in zona.
Iar asta iarasi e o chestiune tare anevoioasa.
Eu zic că de când cu pandemia și digitalizarea o să fie tot mai multe joburi remote. Cel puțin, tot ce ține de administrativ și neimplicare fizică în firmă. Bine, e o altă discuție, interacțiunea între oameni contează, dar cumva vor avea acces mai ușor și cei din împrejurimi.
O sa treaca una – doua generatii pina cind se vor informatiza toate posturile din admin. publica. Nu de alta dar mizeriile ce-si zic politicieni, vesnic vor avea de agatat niscai atirnatori pe-acolo. Iar din punctul asta de vedere, cei ce-si zic de ‘stinga’, de departe sunt experti.
Lasă că nu toți sunt bugetari. Și decât să îi trimiți pe ăia în șomaj, să nu mai întorci taxe de pe urma lor, mai bine pas cu pas. Oricum, încă sunt analfabeți funcționali și digitali foarte mulți. Trebuie să faci pas cu pas lucrurile.
Analfabetii functionali, zici tu. Da’ de cind infrastructura rutiera (si nu numai) se realizeaza robotizat? Cu totii la tirnacop !
Bine, acum vorbind serios, este suficient sa nu mai faci angajari noi din clipa cind un bugetar (a carui activitate poate fi suplinita informatic) iese la pensie. Asta se poate ? Sau, si mai clar, se vrea ?
Păi ne-o induc guvernanții de vreo 2 ani de zile. Se va face și asta, ușor, ușor.
Cum? N-ar fi plăcut să fim cu toții asistați social? Și cine are plăceri bolnave de muncă să plătească!!!
Just kidding!
Nu ar fi deloc rău. Și vorbesc serios.
Sunt unele persoane in incapacitate de a asigura educatia copiilor pe langa faptul ca nu mai au joburi trebuie sa intretina copii la scoala, sa mai manance si ei. Sa satisfaca necesitatile personale plus ca poate mai au de indeplinit si obligatii familiare sau sociale gen mormantari sau nunti, botezuri, etc.
Banii acestia oricum vor reintra in sistem
Au venit și ceva statistici referitoare la ajutoare sociale. Medie de 265 de lei dați conform articolului ăsta. Cam mult!