Consemnăm pe aici că începe dărâmatul. Momentan, o luăm ușor cu instalația electrică. Să sperăm că nu se rup foarte multe și nu trebuie spart foarte mult. Bine, m-aș mira să se întâmple asta.
Citeam, la un moment dat că instalația veche ține în jur de 70 de ani. Eu am zis că nu voi dărâma prea curând și să schimb tot. În plus, dacă tot pun… să avem și protecții pe prize și tot ce avem nevoie.
Momentan, m-am baricadat în dormitor și am lăsat să facă haos în partea cealaltă.
În altă ordine de idei, eu tot sper că voi putea să-mi fac task-urile astăzi p-aici. Dacă nu, mă mut cu cortul în altă parte.
Așadar, să dăm drumul la praf și cheltuieli.
Apropo, există ceva mai bun ca Schneider la prize / întrerupătoare? Nu mă omor deloc după design-ul lor…
Ionuț Staicu a zis
Ia în considerare prizele modulare. Cu una schuko (de preferat ceramică), două normale și una RJ45 ajungi la vreo 50-60 lei.
Pe lângă faptul că dai o singură gaură în perete (sau lărgești o gaură existentă), arată mult mai bine decât trei prize separate.
PS: dacă ai o priză lângă pat, poate că ar trebui să iei în considerare și prize modulare USB. Da, există 😉
Marius Cucu a zis
Where? Ar fi bine să le și găsesc prin zonă p-aici. Am ceva probleme cu design-ul. 🙂
Ionuț Staicu a zis
Găsești cam la orice magazin de construcții. La Dedeman și Bricostore (dacă mai există) găsești sigur. Parcă și la Praktiker, dar nu sunt foarte sigur.
Andrei a zis
Pentru prize ar mai fi și Gewiss, Legrand, Btcino sau Schrack.
Costin a zis
Vezi si Legrand, sunt cel putin la fel de buni ca Schneider. Am lucrat cu produse de la ambele firme, nu m-au dezamagit.
Iar cu design-ul…e strict o chestiune de gusturi.
Marius Cucu a zis
OFC. Bine, la prize nu prea mă deranjează, dar întrerupătoarele se văd mai mult. 🙂
Costin a zis
Ai putea incerca si la Leroy Merlin, e la 6 km de Ploiesti.
Marius Cucu a zis
Yup. O să mă duc și acolo, dar din ce am înțeles, la ei vin containere din China. Am vrut să iau ceva pt baie zilele trecute si mi-au zis să aștept să vină loturile următoare. 🙂
Petru Boşca a zis
Pe piata din Romania nu stiu eu sa fie, dar atentie la Gama de profuse. Cel putin una din gama de produse este made in Turcia.
Marius Cucu a zis
Credeți că găsesc și altceva sau să fie totul de la același furnizor?
La Leroy Merlin am înțeles că e China pe listă.
Costin a zis
Mai e ceva nekina in lumea asta?
Conteaza CTC-ul facut de firma mama.
Oricum marfa e facuta pentru zone bine definite.
Calitatea I pt. USA, a II-a – EU (vest), iar restul EU (est), Africa + Americile de Sud.
Andrei a zis
Da mai există și nekina, se numește Relee Mediaș și se găsesc la Dedeman 🙂
Vasile a zis
Bravo, uite un patriot adevarat!
Vasile a zis
Nasol de tine, habar n-ai ce te asteapta, teoria e frumoasa :)))))))) , eu zic sa fugi cat mai poti 😉
Marius Cucu a zis
Hai că am dat frumos parchetul jos. Acum spargem că evident că n-a putut să scoată firele vechi. 🙂
Ia uite ce frumos e aici.
Viorel a zis
Eu am circuit separat pentru prize toate cu siguranță diferențial pentru plitele cu inducție,cuptor electric,mașină de spălat,dormitor,sufragerie,iluminat,celelalte prize de 10A Total am 7 circuite separate,dintre care 5 cu diferențial și când am amenajat apartamentul am făcut zeci de canale în pereți pentru noua instalație electrică pe conductor de 2.5mm2 iluminat + prize de 10A și 4.5mm2 prizele de putere,instalația veche am anulat-o fiind făcută pe timpul comunismului în anii 80” pe conductor de aluminiu de proastă calitate.Toată lucrarea a fost făcută integral de mine după toate pretențiile unei instalații profesionale,inclusiv cabluri de internet și televiziune în fiecare cameră + bucătărie,toate trecute prin pereți !
Marius Cucu a zis
Da, eu chiar nu mă gândisem la cablu TV, net atunci când am pornit. Mi-a amintit Ionuț și bine mi-a făcut. O să tragem și noi prize de net și cablu. Cât despre mașina de spălat e pe circuit separat, în bucătărie am separat, dar am ceva consumatori: va fi aer condiționat, aprinderea plitelor(probabil că, la un moment dat va fi electric), frigider, mașină de spălat vase.
Probabil că tot de aici voi pleca și spre balcon, pe același circuit, dar acolo vor fi lucruri minore: un bec, un laptop, ceva simplu. Bine, Ionuț mi-a zis că poate mă bate gândul la un NAS… dar mai mult de 100W n-ar avea de ce să vrea. 🙂
Viorel a zis
Mai bine începe cu instalația prin pereți,fă măcar 4 circuite separate cu siguranțe și diferențial !.Prize și întrerupătoare de calitate găsești pe toate gardurile !!!
Lau a zis
Așa cum s-a zis și mai sus, Legrand e un brand super ok, de luat în calcul, cel puțin în concepția mea. Cred că e un raport preț/calitate echilibrat, așa că îți recomand produsele lor. Nu știam de Relee Mediaș, și chiar am aruncat o privire pe site-ul lor, la recomandarea lui Andrei, de mai sus, căruia îi mulțumesc pe această cale. N-am văzut/testat fizic până acum produsele acestora, dar o voi face cu prima ocazie. În poze par destul de ok.
Mariusică, îți doresc spor la treabă și să scapi cât mai rapid de praf! 🙂
P.S. – Dacă tot discutăm de partea cu instalația electrică, un sfat de luat în seamă e și cel legat de distribuirea și numărul circuitelor pe care ți le tragi (automat se raportează și la nr de siguranțe pe care le vei avea). Mai concret, îți recomand circuit separat pentru aerul condiționat (dacă vei pune), circuit separat pentru cuptorul electric (în cazul în care consideri că ai sau vei avea), și așa mai departe. Poți opta pentru o separare a circuitelor pe camere, să-ți fie mai ușor să izolezi o zonă în caz de ceva, Doamne ferește. Sau poți face tradiționala delimitare circuit de lumină / circuit de prize, dacă faci economie. 🙂
P.S. 2 – Acum ceva ani am fost la București cu 2 colegi să-i facem instalația unui bun prieten, fost coleg de facultate, care își luase un apartament „troacă”, prin programul „Prima Casă”. Omul, fiind proiectant cablaje la Renault – pe atunci, mi-a trimis pe mail cu o săptămână înainte de a merge la el un plan al apartamentului, planul descriind în detaliu circuitele existente în casă, circuitele suplimentare dorite, etc. M-am amuzat copios, dar, dincolo de modul mai neconvențional (pe care îl întâlnești rar spre deloc în viața de zi cu zi), pentru mine ca executant a fost super ok și mi-a fost extrem de folositor în stabilirea de la distanță a materialelor necesare. Baftă și s-auzim numai de bine!
Andrei a zis
Dacă tot schimbi instalația ar merge și un descărcător electric pentru protecția la supratensiune. Costă vreo 300 lei.
Marius Cucu a zis
Îmi poți da un link? Nu am auzit/ folosit așa ceva. Ceva de genul ăsta? http://www.celon.ro/aparataje-1409/protectie-impotriva-supratensiunilor-1634/descarcator-de-supratensiuni-modular-1p-prd40r-16562-schneider-electric-539148.html
Andrei a zis
Da, de ăla e. Am aflat destul de recent de ele, după ce am văzut tabloul electric de la muncă (clădire nouă de 2-3 ani).
Marius Cucu a zis
O să întreb electricianul când vine la pus bălăriile prin casă.
Costin a zis
Baietii astia mai pomenesc si de Siemens, Moeller sau chiar ABB. Cu ultimele 2 am lucrat suficient de mult, sunt destul de ok: http://new.abb.com/
Se pare ca inafara de protectia in sine, ar mai trebui ceva inserat in retea. Discutia aici:
http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php/15409-Protectie-supratensiune-de-la-Moller
Andrei a zis
Am vazut azi pe la Dedeman asa ceva:
https://www.dedeman.ro/ro/releu-monofazic-protectie-tensiune-vp-32-a-380131/p/1027576