Când e pasiune nu mai ținem cont nici de sărbători, nici de faptul că am putea strica ceva, la un moment dat.
Așa s-a întâmplat și ieri, ne-am jucat un pic cu laptopul. Adică l-am făcut bucăți, mici, mici mai ceva ca data trecută.
Acum fiecare mufă, fiecare alimentare au fost luate la rost și scăpate de praf. Și era ceva praf…
Chiar m-am mirat de faptul că, deși protejat, deși a stat destul de mult laptopul în geantă, tot am avut praf. Chiar un pic mai mult. Așadar, vă recomand încă o dată să vă curățați gadgeturile de praf ori de câte ori aveți ocazia.
Altfel vor ajunge ca în pozele de mai jos sau chiar mai rău de atât.
În poza de mai sus se poate observa ce era sub display, lângă mufa de alimentare. Praful era la el acasă.
Mai jos este coolerul. Oricât aș fi vrut eu să îl protejez nu am reușit de nicio culoare. În poză nu se observă, dar pe lateral am scos o fâșie de praf. Cu ocazia asta am observat că fostul meu modelul de laptop, vechi de ceva ani poate primi foarte ușor un upgrade pentru placa video. L-am smotocit un pic și am văzut că placa video dedicată este aproape și poate fi schimbată destul de ușor.
E doar o idee, nu am nevoie de o placă video mai bună pentru el. Nu am răbdare să aștept să randez pe laptop, mai repede prefer să îmi optimizez timpul și să stau pe desktop când am ceva de lucrat și cu nevoie de putere.
Însă mă bate gândul să iau un display mat. Mi-au rămas imprimate un pic tastele pe display. Nu știu dacă le observă cineva, dar eu știu sigur că sunt urmele acolo și mă seacă.
După ce am terminat operațiunea de „deprafuire”, după ce am strâns și numărat fiecare șurubel, după ce am stat câteva ore să ne lăudăm de treaba bună pe care am făcut-o… am descoperit că laptopul nu se mai alimentează. M-au apucat un pic emoțiile, am zis că i-a fost sfârșitul și că punem pistolul de lipit pe el.
N-a fost să fie, era doar o mufă poziționată ciudat și am uitat să o punem la locul ei.
Totul a funcționat ok, iar acum, fără să fac teste avansate observ că aerul este mai rece în zonele în care laptopul elimină aerul.
În concluzie, dacă aveți laptopul în garanție, din când în când fugiți la ei să vi-l sufle un pic, iar dacă nu mai este în garanție găsiți un service ce face treabă bună. Durata de viață a laptopului crește odată cu operațiunile de acest gen. E păcat, mai ales că operațiunea nu costă atât de mult. Între 100 și 150 de lei.
O curățenie generală cred că merge realizată undeva la 1 an de zile.
Postolachi Dumitru a zis
Doar ai curățat praful sau ai umblat și la procesor să-i schimbi pasta termo-conductoare?
Laptopul meu are cel puțin 2 cooler-e (unul pe procesor, celălalt la placa grafică) dar mi-e cam frică să desfac cele 4-5 kilograme de tehnologie mai ales cu un puști curios roind în jurul tău (e vorba despre un desktop-replacement Dell XPS 17″).
Marius Cucu a zis
Procesorul a fost singurul la care n-am umblat. Am vrut și acolo, dar n-am avut pastă termoconcuctoare cu argint, ci doar normală.
Am zis că data viitoare… 🙂
Dani a zis
Ia zi, cate surube ai ramase de rezerva? In cat timp mai construim un laptop din piesele ramase? 😀
Marius Cucu a zis
Un șurubel sigur este pus deoparte. Dar rămas de la precedentele aventuri… 🙂
Ciprian Lospa a zis
In urma cu 20-30 de minute chiar l-am intrebat pe un amic daca vine sa-l curatam pe al meu. Stii de cat timp nu l-am curatat? De 3 ani si ceva. Adica de cand il am. Si merge si greut.
Gorby a zis
Recent mi-am curatat si eu laptop-ul. Daca intram intr-un joc, se infierbanta asa de tare, incat se inchidea. Dupa ce a fost curatat, e rece rece :d
Marius Cucu a zis
La mine nu a ajuns să se restarteze sau să facă astfel de probleme. Dar l-am ținut cât de cât din scurt.
Bucur a zis
Foarte buna operatiunea si cu ocazia asta totii ceilalti care nu au mai curatat un laptop pana acum ar fi cazul sa actioneze…
Marius Cucu a zis
Dacă vrei să funcționeze ok… trebuie să îl și „gâdili”.
doprin a zis
da cum il desfaci si nui un alt mod de al curata fara sal desfaci
George a zis
Foarte bun articolul, insa eu nu m-am riscat si m-am dus direct intr-un service specializat.
Andrei a zis
Foarte bun articol, acesta este un aspect care tinde sa se omita.
Florina a zis
Buna Marius, eu am dus saptamana trecuta un laptop functional, Toshiba Satellite L50-B-27N, la curatat si sa-i puna pasta, la un service it, ( operatie de 100 lei max) si au ” „reusit” sa „dezlipeasca” procesorul ( de ultima generatie). Mi se invoca faptul ca trebuie sa cumpar altul, care ar costa …de la 500 lei in sus, iar „lipirea” lui costa min 300 lei. Mie mi se pare o jecmaneala pe fata. Laptop de 3200 lei in care si-au bagat nasul niste novici.As vrea sa solutionez acest lucru cu ei in mod amiabil insa se pare ca nu am cu cine discuta Ei o tin pe a lor ca nu sunt vinovati. Eu nu ma pricep dar cred ca daca nu stii cum sa umbli cu astfel de piese, nu umbli acolo. Pareri? Ce ar trebui sa fac?
Marius Cucu a zis
Reclamație la ANPC în primă fază, apoi dați în judecată dacă nu se rezolvă. În general, ANPC ține cu clientul, iar în cazul ăsta e clar o intervenție prost realizată.
Cosmin Dumitru a zis
Mi-am desfacut laptopul, am zis sa-l curat de praf, n-are nevoie de pasta schimbata, temperaturile sunt ca la achizitia lui, cand am pus eu Arctic MX-4 pe CPU si GPU.
N-are gram de praf in el. Ba, nimic! Ventilatoarele fara gram de praf pe palele lor, radiatoarele perfect curate…
A, ventilatoarele nu sunt bagate intr-o carcasa metalica ieftina, sau plastic, ci in carcase din cupru. De asta si racirea mai buna. Toata caldura se transmite foarte rapid, de la heat pipe la radiator.
Am desfacut si reparat sute de modele de laptopuri, dar niciodata n-am intalnit unul, fara gram de praf, in conditiile mele de utilizare. Sta pornit cu saptamanile, doar ce mai intra el in stand-by cand sunt la munca, si, de cand am pisica, inchid monitorul peste tastatura, doar ca sa gasesc toate tastele la locul lor, cand vin acasa de la munca. ???
Ce inseamna o statie de lucru… un laptop workstation. Pretul lui, pana acum vreun an si jumatate, de 9400-9500 lei, in configuratie standard, vorbeste de la sine. SH, a fost evaluat la 4100 lei, in care am mai dat 200 lei pe adaptorul pentru SSD-ul SATA (un plastic cu conector), si am pastrat cele doua SSD-uri din PC, de 500 GB, pe M.2 NVMe si pe SATA. Probabil, cu cele doua SSD-uri, Samsung 970 EVO Plus si Samsung 850 EVO, si cu adaptorul ala, valoarea lui in magazin depasea 10.500 lei.
Am desfacut laptop-uri din gama business. T-uri, L-uri, de la Lenovo Thinkpad, HP G5, G6, Dell, foarte fiabile, bine facute, dar tot gaseam pe ici, pe colo, ceva praf.
Lenovo Thinkpad, seria P, sunt absolut uimitoare! Doream in viitor, un upgrade la un Huawei Matebook X Pro, dar nu, nu pot sa plec de pe seria P Lenovo. Probabil un P53, sau ce model o sa-mi permit peste 1-2 ani, tot SH, ca noi au preturi enorme…
Poate ca, pentru productivitate, i7 6700HQ este un CPU putin depasit (4 + 4 core-uri), la fel si grafica Nvidia Quadro M1000M cu 2 GB VRAM. Dar cei 32 GB RAM si SSD-urile rapide, inca sunt tot ce trebuie. In schimb, la ceea ce fac acum cu el, n-o sa vad niciodata minusurile unui CPU modern. Titanul asta de 4 ani, mai duce 2, lejer, la cele mai ridicate pretentii pentru un utilizator obisnuit.
Nu mai vorbesc de dotari. Colorimetrul X-Rite Pantone, tastatura unica, in opinia mea, peste tot ce am apasat pe vreun laptop, doar la Lenovo Thinkpad vezi ergonomie si confort maxim… track-point-ul mai util decat la alti producatori etc. Inca are dotari excelente.
Daca compari unul cu SSD-ul de 256 GB, si cu 8 sau 16 GB RAM, ce gasesti pe OLX pe la 3500 lei, cu unul din magazine de 3500-4000 lei, diferentele sunt ca de la cer la pamant, in favoarea lui Lenovo, ca laptop SH de 3-4 ani!
Ba, inca sunt uimit, fara gram de praf!