Avem 3-4 săptămâni în care putem să discutăm despre ceea ce se întâmplă de acum încolo. Mai sunt și alte lucruri la nivel și mai mare, dar în care suntem implicați. Trump negociază în sus taxele pentru UE, automat… nici nouă n-o să ne fie bine.
Bine nu ne-a fost până acum… oricum. Nu o să fie nici de acum încolo, pe tăieri și creșteri de taxe.
Ascultam pe Grindeanu zilele trecute când se lăuda cu autostrada A7. Normal, sunt politicieni, se laudă cu PNRR-ul făcut de alții și făcut opoziție de ei. Politicieni. D-asta nu e bine să îi luați ad litteram. Să citiți printre vorbele multe și proaste. Băi, ce-aș vrea să nu îi mai văd pe Orban, pe Olguța, pe Grindeanu, pe Piedone, Predioiu la față. Oportuniști au fost, aia vor rămâne.
Vreau să scriu ideile astea aici să văd dacă am dreptate pe termen lung. La fel de bine pot să greșesc, n-am de unde să știu ce vor face oamenii ăștia cu adevărat. Dar…
Ideea e schimbare este mare. PNL și PSD au luat ~30% la sută dacă ne uităm la ce au susținut în primul tur, iar la alegeri au avut 22% și 14%. Pentru 2 partide istorice asta e degradare. Având atâția oameni în structuri putem spune că de categoria junk. AUR a obținut 18%. Nu e rău deloc. Aveți rezultatele aici cu precizarea că s-au mai modificat un pic lucrurile după migrările de la POT. E incredibil cum s-au găsit 600 de mii de oameni să voteze așa ceva și alți 700 de mii să voteze SOS.
Conservatori au fost și vor fi peste tot în lume. Cred că AUR și-a mâncat mălaiul și acum au avut maximul de expunere. Au fost la 3% ca să obțină președinția.
Cum văd eu că se va întâmpla acum?
Orice știre citești, orice economist auzi… o să fie greu. Aș zice că PNRR-ul ăla are niște jaloane de respectat și oricum creșteau taxele. Mai mult ca sigur pragul la microîntreprinderi va fi redus. Avem și o delogare de la UE privind deficitul, ba chiar la sfârșitul lui iunie se va vota și să putem extinde cu 18 luni fondurile europene, ca să nu fim în rahat complet. Dar le trebuie și stabilitate internă.
La cum se prezintă lucrurile la televizor, extremiștii de la AUR înseamnă frică, haos, anti sistem. Vin însă cu o idee: nu cred că PSD o să intre la guvernare, ci mai degrabă o să lase pe UDMR, PNL și USR în față. Vor fi minoritari, dar susținuți de PSD din spate.
PSD în opoziție sau în opoziție de „fațadă” reușește să mai câștige din electorat pentru că la lătrat se pricep la fel de bine ca AUR. În felul ăsta vor toca bine-bine PNL și USR pentru că vor fi nevoiți să scuture un pic sistemul. Să taie prin stânga, prin dreapta. Plus că dacă fac asta sigur își mai negociază și niște posturi cheie prin deconcentrate. Trăim cu Hopa Mitică, întotdeauna în picioare.
Între timp, vor avea grijă să erodeze și din procentele AUR. Vor vorbi de popor, de biserică, de cai verzi pe pereți, așa cum a preluat Simion în ultima perioadă și a fost singurul care a mai transmis astfel de lucruri.
Din păcate, din lista aceea de partide care n-au acces la banii de subvenție nu sunt suficient de vocali pentru a reuși să iasă în față. Mă refer la cele care n-au făcut pragul ca să zici că poți să ai o alternativă viabilă. Iar cu toate că Nicușor vrea să joace și are un val mare de susținere o să îi fie greu „fără un guvern al lui”, cu majoritate.
Las aici asta ca să citesc peste 2-3 ani. Poate greșesc, poate nu.
PSD-ul nu-si permite sa intre in opozitie. Nici nu conteaza daca intra sau nu. Ceea ce conteaza este reformarea reala a intregii clase politice, asta insemnand renuntarea la baroni alesi pe viata si activarea celor competenti din linia a doua. Altfel, prevad o iesire totala in decor a oricarui partid, fie el istoric sau nu, fie de dreapta, de stanga sau de centru.
Apreciez analiza ta politică, Marius Cucu , ca pertinentă. Sunt sub impresia transmisiunii de la mitingul de la Varșovia. Miile de oameni de acolo am simțit că aveau în privire aceeași teamă, comună cu a noastră . Știm cu toți care.
În al doilea rând aș face o paralelă cu Italia, unde partidele clasice(Creștin-democrații, socialistii) au fost măturate și au aparut formațiuni noi gen Forzza Italia, 5Stele.
În al treilea rând cred, vântul schimbării cere ca leadershipul acestei țări, chiar al acestei lumi, să fie preluat de tineri cu expertiză înaltă și entuziasm.O spun eu, o persoană de vârsta a treia.
Un înțelept din familie mi-a spus, cândva așa :dacă toate vor fi scumpe, vom cumpăra mai puțin, dar vom trăi. Adevăratele nenorociri pentru omenire, sunt războiul, foametea, epidemiile, dezastrele naturale.