Acum ceva timp am avut mare problema cu calculatorul. Va spuneam ca am fost cu el in garantie, de fapt cu memoria RAM, ca ea facea cele mai mari probleme.
Probleme pe care le credeam a fi de la sistemul de operare Windows 8. El era instabil din cauze hardware, nu din cauza driverelor sau ce mai credeam eu pe acolo.
Mai bine de o saptamana m-am chinuit sa imi dau seama de ce se tot restarta calculatorul din senin. Tocmai de aceea m-am gandit ca ar fi bine sa fac un mini indrumarator pentru cei care au peobleme cu calculatorul. Sigur, pentru cei care inca mai folosesc PC si nu tableta/ laptop.
Calculatorul primeste BSOD din senin, ce am de facut?
Ecran albastru in Windows primești din foarte multe motive. Nu exista o reteta a succesului, ci trebuie sa o iei din aproape in aproape. BSOD primești de la RAM, de la CPU, de la drivere, de la incompatibilități hardware. Windows-ul e monumental!
Am luat-o din aproape in aproape, in primul rand, ca orice utilizator autentic de Wimdows am reinstalat sistemul de operare, am pus drivere noi, dar nu am avut noroc, problema era hardware, la mine.
Curatare PC de praf
Fiind vara m-am gandit ca poate fi praful sau pasta termoconductoare, am verificat tot, am sters si ultima urma de praf, am scos placutele de RAM din sloturi, am sters placa video, am facut air management cat s-a mai putut.
Am desfacut sursa, nu parea nimic suspect, niciun condensator umflat desi se apropie de 6 anisori de munca aproape zilnica.
Am luat placa video la suflat, am șters praful de pe langa slot. Stiu ca exista soluții de suflat, chiar am descoperit si o pompita manuala, dar eu m-am descurcat cu suflatul din… plamani. 🙂
Dupa ce am eliminat praful si restul, nu mai aveam de testat prea multe: placa de baza, procesor, RAM sau… cu jumatate de gura ziceam ca poate fi si SSD-ul.(asta chiar nu stiam cum se comporta cand crapa, nu mi-a picat niciunul pana acum)
Verificare cu programe de stresat PC pentru eventuale erori hardware
Am inceput prin verificarea temperaturilor pentru toate componentelor cu SpeedFan. Totul era aproape in regula, doar Northbridge-ul era destul de ridicat. Tindeam sa cred ca este problema la placa de baza.
Iau un program de stresat CPU, PassMark BurnInTest, daca nu ma insel si trec la treaba. La procesor nu s-a intamplat nimic, calculatorul functiona perfect, in schimb cand incercam sa copiez ceva, backup de fisiere sau orice fisier mai mic sau mai mare primeam ecran albastru.
Am eliminat procesor si au mai ramas placa de baza si RAM. SSD-ul l-am lasat deoparte pentru ca erau probleme la copiere si intre harduri, nu doar intre SSD si HDD. Stateam si ma gandeam cum sa pot testa placa de baza, Northbridge-ul ala nu statea degeaba in 70-80 de grade, mai ales ca discutam cu cineva si imi spunea ca si el a avut probleme destul de mari cu placa de baza.
Iau Ubuntu il bag de pe stick. Eram cu ochii pe variantele noi de placi de baza, chiar daca era in garanție, nu imi permiteam sa stau cu calculatorul oprit, sa nu imi termin proiectele. Dupa ce am facut update la Ubuntu si memtest86+ am rulat programul si am vazut ca nici n-a ajuns la 30% ca am avut peste 1 milion de erori.
Am doua placute in dual channel asa ca a prin eliminare si test independent „am rezolvat” slotul problema.
Imediat dupa ce am depistat problema, am fugit la eMAG si le-am dus in garantie. Mi se pare ca toate placutele RAM de acum au garantie pe viata asa ca n-ar trebui sa fie probleme cu garantia. Totusi, aveti grija ca daca aveti dual channel trebuie duse ambele placute RAM. Eu in prima faza am lasat-o pe cea cu probleme, iar dupa 2 zile m-au sunat sa vin si cu ceilalti 8 GB de RAM.
Cei care sunteți mai tehnici decât mine, cum se manifesta erorile la placa de baza? Se pot testa in house sau doar cu testere?
Fanibu a zis
Era mai simplu daca citeati eroarea la BSOD.Adica, la informatiile tehnice, primul grup arata asa:OxOOOOOO1A.Acest grup de cifre se refera la probleme de memorie.Ati avut perefecta dreptate ca putea fi orice, dar experienta si informarea v-ar fi dus imediat la concluzia ca trebuiau verificate memoriile.Am facut aceste precizari pentru a se vedea ce rol au acele informatii la BSOD.Va multumim ca ati explicat cu lux de amanunte,modul meticulos cu care ati depanat defectiunea.
Marius Cucu a zis
Am citit-o si pe aceea, dar nu am incredere intotdeauna in ceea ce imi zice Windows. In plus, aveam setat sa se restarteze automat la erori… Nici nu mai zic ca s-a intamplat sa am probleme exact cand erau probleme si la munca cu niste servere. Chiar nu mai gandeam cum trebuie.
A fost binevenita precizarea.
Petre a zis
Si eu am avut probleme cu compu … si inca mai am.
A picat sursa asa ca am cumparat alta un pic mai buna. Dupa schimbarea sursei atunci cand vreau sa inchid calculatorul face RESTART in loc de Turn Off.
roscabgdn a zis
eu am o mica problema pe care sper sa o rezolv cat se poate de repede.
am nevoie de un cooler pe proc mai bun, poate-mi recomanzi unul.
se pare ca actualul nu face fata si imi da freez calculatorului cand se incalzeste procesorul.
comportamentul e total aiurea, nu se intampla niciodata la fel. cateodata imi blocheaza sistemul cand ma uit pe youtube, alta data cand deshid un editor… culmea niciodata nu e in full load.
Marius Cucu a zis
Ce socket ai la procesor?
roscabgdn a zis
AM3+
Marius a zis
Cei mai buni in bransa sunt Noctua. Dar si scumputi. A aparut si Noctua NH-D15, dar e si mai scump.
roscabgdn a zis
pfff cam scumputi pentru bugetul meu 🙂 gasisem tot pe emag la vreo 100 de lei … ma gandesc ca nu-i la fel de bun, dar se incadreaza in ceea ce vreau eu sa investesc 🙂
Marius Cucu a zis
Cred ca ne poate ajuta ice4you. El e mai tehnic in legatura cu coolerele 🙂 II trec mai multe prin mana…
ice4you a zis
Am preluat legatura! 😀
Pe acel AM3+ ce procesor ai? Acum folosesti un cooler stock?
Problema ta pare mai degraba legata de pasta termica decat de cooler si oricum ceia ce povestesti tu nu prea are legatura cu problemele cauzate de un CPU supraincalzit (care este dotat cu o dioda termica ce opreste PC’ul in cazul unei supraincalziri) ci mai degraba cu ceva probleme pe la memori, care sunt ori prost setate ori incompatibile ori defecte. Foloseste’te de ce a scris Marius Cucu pe aici sau si mai simplu … daca ai Seven testeaza’le cu ajutorul Memory Diagnostics Tool pe care il gasesti integrat in sistemul de operare.
P.S. NOCTUA sunt mai mult dedicati pe partea de extrem overcloking, un Cooler Thermaltake Frio Silent 12 pentru o utilizare normala si eventual un mic overcloking de bun simt, cu un cable management adecvat intr’o carcasa decenta, este mai mult decat ok. 🙂 Apropo, iată aici un articol interesant.
Claudiu Nicorici a zis
Eu am un ciocan din ala mare, cu manerul rosu si cu „grip” de cauciuc. Stii cum repara? Doamne-fereste…
geo a zis
Da mie mi se restarteaza automat cand zice initializing windows( am windows 7) si m-am gandit ca e de la BIOS(dupa ce am scos BIOS-ul a început sa faca asa).Am resetat,am umblat prin toate setarile BIOS-ului dar nimic nu merge.
Va rog ajutor!!
Marius Cucu a zis
Sigur nu ai umblat la setările de prioritate ale hardurilor sau la SATA/ IDE?