Iată că ajungem în punctul în care SSD-urile încep să crape. Deja sunt pe piață de 7-8 ani de zile anumite modele și încep să treacă de zona de maturitate, încep să treacă spre zona periculoasă, cea în care se strică.
Așadar, în rândurile următoare o să discutăm despre cum observăm că un SSD nu mai funcționează corect și este cazul să alegem un alt model.
Citește și: Cât de fiabil este un SSD?
Știu, s-au ieftinit foarte mult SSD-urile, dar niciodată nu este suficient de ieftin pentru cei din România. Poate că ar trebui să fie gratuite. Sau chiar să fii plătit pentru acestea. Sunt răutăcios, știu!
SSD-ul are rost, dar este greu când pierzi datele. De fapt și de drept, nu prea poți. Totuși, poți să te aștepți la momente în care SSD-ul începe să dea din greu. Și, din păcate, nu avem chiar aceleași simptome ca la un hard disk normal, cu platane. Acolo cârâie cu o lună înainte, începe să copieze tot mai greu, dar apuci să faci backup dacă ești suficient de atent. De multe ori, problemele apar în timp încât poți face un backup pentru lucrurile importante.
Mie îmi este teamă de momentele în care SSD-ul de pe laptop se va strica. Pe desktop am mai spus pe aici că lucrez cu combinație de 3 HDD-uri și un SSD pentru cache și sistemul de operare. Nu ar fi mari daune.
Dar pe laptop mai am câte un proiect în lucru, câte un backup recent.
Simptomele unui SSD înainte de a crăpa
- viteze mici de transfer, din ce în ce mai mici
- date corupte – copiezi ceva și observi că nu îl poți folosi. La video, dacă nu folosiți VLC este cel mai simplu să observați lucrurile acestea
- erori la bootarea sistemului de operare – trebuie avut în vedere că multe erori sunt și din cauza sistemului de operare. Să nu fim mai paranoici decât trebuie, totuși.
- SSD-ul va deveni Read Only
Cum putem repara un SSD sau un HDD?
Eu unul aș încerca să regenerez sectoarele doar pentru o perioadă scurtă de timp, cât să îmi copiez datele în siguranță. Apoi nu aș mai risca să fac lucrul acesta. Lucrez cu proiecte mari, nu pot să pierd date importante.
La SSD este foarte greu sau chiar imposibil să recuperezi datele. Un program interesant este TeskDisk. Mai sunt și alte programe de recuperare, dar nu fac mare lucru pe flash-uri.
Cei mai câștigați, din punctul ăsta de vedere, sunt cei care au garanție. Îl pot trimite acolo și ar trebui să se rezolve rapid.
Mi-ar plăcea să veniți în ajutor și să vedem cu ce alte probleme v-ați întâlnit, dacă v-a crăpat SSD-ul.
Alin CM a zis
Eu am mai mult o intrebare.
Am un laptop cu un HDD de 500gb si as dori sa il schimb cu un SSD, dar cum fac sa copiez tot ce am pe HDD pe SSD inclusiv Windows 10, practic sa nu pierd nimic, partitiile ramanand la fel?
Varianta doi ar fi sa cumpar un SSD mai mic 120 gb sa il pun intr-un caddy in locul unde ar trebui sa fie DVD (nu am dvdrw)si sa pun doar windowsul pe el ,asta stiu ca se poate, dar nu stiu sigur daca in locul in care trebuia sa fie dvdrw exista conctori sata si de alimentare, laptopul este un asus x554lj.
intr-o unitate de pc se poate instala un hdd de laptop si un ssd si copia totul dupa hdd pe ssd?
Marius Cucu a zis
Păi varianta a 2 a nu e tocmai ok. DVD RW-ul este pe SATA 1 și vei fi limitat.
Tot ce ai pe SSD se poate face dacă iei un program de clonare. Depinde acum ce brand iei. De exemplu, Samsung au un soft foarte ok.
Sigur, cred că este clar că nu poți pune informație de 500 de GB pe un SSD de 120 de GB.
Alin CM a zis
dar sunt multi care recomanda adaugarea unu hdd/ssd in locul unui dvd rw , mentionez inca o data eu nu am dvdrw montat este doar un lacas acolo. dar daca as pune hdd de pe laptop in caddy si ssd in locul hdd-ului?
as lua unul de 120 gb doar in conditiile in care as pastra si hdd al vechi.
daca as reusi sa clonez totul dupa hdd as lua un ssd de o capacitate mai mare. eu oricum nu am mult ocupat pe hdd c=50g ocupat si d=140 gb ocupat
Marius Cucu a zis
Corect, dar ce ai zis tu e total diferit de prima postare. Cu un caddy în locul dvd-rw-ului și un SSD în locul HDD-ului este altă discuție, din punctul de vedere al vitezelor.
Mie optim, în zilele noastre, mi se pare unul de 250 GB.
Costelica a zis
Salut. Mă întrebam dacă fac upgrade cu un i5 4460 la sistemul actual de aici
Carcasa Delux DC610
Placa video ASUS GeForce GTX 950 STRIX DirectCU II OC 2GB GDDR5 128-bit
Procesor Intel Haswell Refresh, Pentium Dual-Core G3260 3.3GHz box
Memorie HyperX Fury Black 8GB DDR4 2133MHz CL14
Placa de baza ASRock H81M-VG4 R2.0
Pot să fac live streaming fara lag ?? Sursa din carcasa
catalin a zis
Buna , in luna oct.2016 , am montat in calculator un SSD Intel 540s de 240Gb pe el tin doar sistemul Windows 7 . La sfarsitul lunii ianuarie 2017 , au inceput sa apara primele sectoare defecte iar in momentul de fata starea lui cu programul HDsentinel este de 48%( acceptabil) , dar performantele sunt 100% ( excelent) , calculatorul se deschide in 15sec.
Cu programul IntelSSdToolbox , imi da mesaj ca totul este in regula ( timp de viata si sanatate) , cu mentiunea ca am 52 de sectoare realocate . Banuiesc ca intr-un final va ceda , sau programele de monitorizare nu sunt bune???
Marius Cucu a zis
E posibil și ca programele să nu fie tocmai ok.