Nu știi.
Teoria mea era că HDD-ul va crăpa calm și ușor și că îmi voi da seama de asta. Am pățit-o de câteva ori, când eram la serviciu și am făcut backup din timp. Astăzi am dat să export un filmuleț din Budapesta și s-a produs distorsiunea care a produs degajamentul. Am făcut update, a stat mai bine de 2 ore să îl termine, deși am sistemul de operare pe SSD și apoi, la restart, nu mai voia să plece.
Aveam ceva bănuieli că problemele ar fi de la SSD sau de la placa de bază. Așa presupuneam analizând simptomele. Oricum, placa de bază are o revizie proastă și nu mă coafează deloc când intru în stand by pentru că îmi dă restart și-am zis că sunt incompatibilități cu SSD-ul.
Până la urmă, după ce am dat restart și a făcut update(mă gândesc că temporarele de la update erau salvate pe hardul acela) a crăpat. N-a mai fost recunoscut când n-am intrat în Disk Management.
Fără niciun alt semn că sistemul funcționează greu.
Din fericire, a picat fix hard disk-ul care trebuia. Era cu tutoriale, cu filme și câteva filmări. N-aveau backup, dar nici nu erau foarte importante. Dacă până acum proiectele nu le țineam în cloud de acum voi face backup și la acestea.
Gata, nu mai facem țigănie, luăm ceva server de backup în curând.
Andrei a zis
Cu Synology nu dai greș 🙂
Marius Cucu a zis
Va fi in curând. Momentan, punem 2 tb in loc și după luăm și așa ceva.
Sorin a zis
Bekapu’ e sfînt. Îți zdai seama de asta cînd deja este prea tîrziu, cînd o mare parte din munca ce-ai depus-o și dintr-o dubios de ciudată lene, pur și simplu ai tot amînat să faci acea copie de siguranță. De aceea e bine ca cele mai importante date să fie salvate pe o altă resursă de stocare, fie în cloud, fie un alt HDD, eventual HDD extern și care să fie montat din cînd în cînd la calculator. Joculețele și alte chestii mărunte se mai găsăsc pe net, chiar și muzica & filmele(!), dar poze/filmări de familie, proiecte, memorii, referate, evidențe de tot felul, astea se duc pe apa sîmbetei dacă se duce de tot discul.
Cu puțin noroc se mai pot folosi softuri de recuperare (daca discu mai este încă văzut de sistem), cu ceva și mai puțin noroc este nevoie de o intervenție hardware, bănuiesc destul de costisitoare. La capătul opus, cu cel mai puțin noroc discul se prăjește efectiv, ia foc, iar datele sînt iremediabil pierdute.
O copie în cloud a fotografiilor/filmelor de familie se poate face ușor. Cu puțintică atenție chiar și proiecte, memorii tehnice, diverse documentații. Pentru materiale de mari dimensiuni (filmări de nunți, etc.) atunci un HDD extern, dar și mai bine un NAS, care poate fi atașat rețelei de acasă. Sau de la birou.
Ca și cutremurele, un HDD nu știi cînd va crăpa.
Dar cu siguranță vei ști după aia !!!
Marius Cucu a zis
Încercat cu de toate… n-am reușit. A crăpat mai rapid decât mi-am dat eu seama. HDD-ul pare că era din 2012. WD Blue. Am pus, provizoriu, un WD Green că asta am mai avut prin casă.
Ca pagube, o bază de date cu melodii de montaj, era cea mai importantă, dar recuperabilă. Ah, și ceva detalii tehnice despre anumite televizoare + un semi interviu luat cu detalii de calibrare care n-au fost niciodată montate. 🙂 + câteva proiecte nemontate.
Meh, în perioada următoare stau atent și la celelalte HDD-uri până fac server de backup.
Postolachi Dumitru a zis
Off! Scoate în pana mea Google Adsense din comentarii, arată… bleah…
On! Nu știi, pur și simplu crapă când vrea mușchiul lui… Pe vremea când SSD-urile nu era nici măcar vise umede și erai fericit cu un HDD de 40GB mi s-a întâmplat să închid desktop-ul și a doua zi când să-l deschizi HDD-ul era mort și îngropat. Și degeaba era în garanție că toate datele s-au dus pe copcă chiar dacă am primit gratis un HDD nou-nouț.
Am avut sisteme cu HDD care au crăpat în câteva luni de mers 24h din 24h și HDD care funcționează și după 10 ani cu ciclul de funcționare de 8 – 12 ore pe zi.
Probabil depinde și de noroc…
Marius Cucu a zis
O să scot pentru articolele noi, o să las doar pentru cei din Google.
Da, noroc. Oricum, după 6 ani de zile, cât avea HDD-ul… era de așteptat. Acum o să trec pe la shopping să le schimb pe toate.
Marius Cucu a zis
Am tras și alte concluzii. De ceva timp, PC-ul își lua restart random, atunci când dădeam shutdown. Mult mai frecvent ca înainte. Am mai pățit-o, dar credeam că e de la placa de bază. Acum nu mai iau restart fără motiv 🙂
vasile a zis
Da ceva bad-uri nu a avut inainte, nu le monitorizezi/verifici cateodata?!
Brusc am patit doar cu seagate si erau enterprise, la absolut toate, fix dupa 24-25 de mii ore, inceapeau sa se incalzeasca cu 5, 6 grade peste media normala, apareau cateteva bad-uri si intr-o saptamana erau kaput. Cu WD-uri nu am patit, nici nu am avut blue sau green, la unul de-l am si acum cred ca 2007, de 400, au aparut vreo 8 bad-uri parca, am mers cu el asa pana acum doi ani, i-am dat un wipe si nu le-a mai vazut monitorizarea, acum il tin de frecus zilnic intr-un raid, vioara doi si chiar merge… asta pana io suna ceasu’ 😉
Ar trebui sa folosesti un raid 1, altfel se prea poate sa muncesti degeaba uneori 😉
Marius Cucu a zis
Am testat la un moment dat, dar nu era nimic. Meh, dacă tot ai comentat și am văzut că am deja 30 articole de publicat, în perioada următoare pun aici o introducere. 🙂
Prin 2016, după ce am încercat toate variantele posibile am tras concluzia proastă că Windows 10 îmi face probleme. A mai fost o tentativă, la un moment dat, din ce țin eu minte, dar dădeam vina pe sistemul de operare, apoi pe placa de bază. Suspect era faptul că, în teste, nimeni n-avea nimic.
Nici hard disk-ul, nici memoria RAM, nici procesor. Am testat tot ce s-a putut. N-am reușit să identific problema.
În ultimele luni, shutdown-ul era shutdown atunci când închideam toate aplicațiile. Când rămânea un browser sau ceva își lua restart PC-ul. Mă obișnuisem, la un moment dat, să folosesc funcția de sleep. Era o glumă bună. Îmi dădea restart, iar când încercam să dau shutdown, înainte de logarea în Windows, îmi luam iar restart. Iar butonul de shutdown ajunsese să fie restart.
O minunăție. Totul pare a fi de la un hard disk. Care s-a gândit el că trebuie să strice combinațiile. Bine că pagubele n-au fost atât de mari. Putea să pice orice altceva și să fie probleme cu adevărat.
Cam așa e acum în HD Tune.