A fost un trend, inclusiv eu am fost tare pe poziții și am vrut să îmi iau o dronă. Să mă joc cu ea, să filmez, să fac chestii. Apoi mi-a mai trecut. Poate că e spectaculos, dar imaginea nu e cea mai bună pe cele mai micuțe precum Spark, iar cele mari sunt destul de voluminoase. Așa că mi-am mai tăiat din aripi.
În primul rând, scuza generală este că toată lumea are dronă. Cred că s-a filmat toată România. Dar trecând peste asta, fiecare dintre noi are un telefon mobil cu o cameră foto, nu? La fel am putea avea și dronă.
Totuși, nu e chiar simplu să zbori legal cu drona. Și birocrația e în floare la noi, poate chiar ar trebui să avem un control ceva mai strict.
Să zicem că ești pe o zonă de intravilan, într-o zonă cu case. Eventual de lux, cu pițiponci care și-au făcut ditamai casele ca să vadă vecinul.
Dar poate vedea și hoțul că tu ai nu știu ce prin casă. Da, zbori cu o dronă și te faci prieten cu Google Earth. Știi tot ce ai nevoie, în timp real.
A 2 a chestie ar fi că putea să pierzi controlul dronei și să pice în capul cuiva. Unele sunt pe semnal radio și nu sunt tocmai ok. Dacă la 300 de metri înălțime ai pierdut controlul ei și ea n-a răspuns așa cum trebuie poți să o găsești într-un pom. Sau în capul cuiva. S-ar încadra la tentativă de omor?
Așadar, cum zburăm legal cu drona?
Birocrație este la noi. Dar comparând cu alte țări la noi este bine. Sunt țări în care nu poți intra cu drona. Rămâne la aeroport să se joace băieții cu ele. La noi, chiar și fără autorizație merge pentru că sistemul e așa cum este. Până va cădea în capul unui om și ăla va vedea steluțe verzi. Evident, nu vorbim de ăla de la antena3 care a căzut cu drona și-a spart capul unui protestatar.
Ca să zbori în intravilan la 150m sau mai puțin ai nevoie de avizul AACR. Avizul ăsta se obține cu o cerere până la ora 1. Apoi nu se mai iau în considerare.
Dacă începi și faci fotografii și ai șansa să pozezi o persoană, o societate de pe acolo ai nevoie de un aviz cu ștampilă și faci cozi la notari pentru a da cu subsemnatul.
Altfel, dacă vedeți o dronă că zboară pe deasupra capului puteți să reclamați pe băiatul care face asta. Pune de o amendă penală sau de închisoare. Citiți p-aici una alta.
Mai nou, se schimbă legislația UE. Ca țară avem 2 ani de zile să adoptăm legislația. Depinde de ai noștri cum o vor interpreta.
Toate detaliile sunt aici.
Conform DroneHub:
Exista 3 tipuri de spatii aeriene:
- OPEN, SPECIFIC si CERTIFICAT.
Exista 6 tipuri de DRONE (UAS) in functie masa la decolare (greutate) - C0,C1,C2,C3,C4 si Construite de Utilizatori
Ideea este simpla - Clasa C0 zboara fara probleme in spatiul aerian A1 (tb doar sa citit manualul dronei)
Drone din clasa C0 – MAVIC MINI - Clasa C1 zboara fara probleme in spatiul aerian A1 – IMPORTANT: Drona nu trebuie inmatriculata (aici ramane de vazut) dar trebuie certificat operatorul cu un training si un test online (aici autoritatile tb sa puna la dispozitie platforma!!!)
Drone din clasa C1: Spark, AIR1, AIR2, Mavic PRO - Clasa C2 – aici se complica un pic … tb test dat la autoritati (nu online);
Drone din clasa C2: Mavic 2, Autel 2, Phantom 2,3
Malin a zis
Asa-i in comunism Cucule. Pe la noi e mult mai simplu desi la noi amenzile pentru zbor neautorizat ajung si la 180000 de euro, dar in schimb nu tre’ sa faci hartogaraie de niciun fel decat daca realizezi zboruri in scopuri comerciale.
Atlfel, pentru agrement te duci in zonele unde ai voie sa zbori si nu te intreaba nimeni de vorba.
Grande BOgdan a zis
Eu am avut o drona micuta si nu am avut nevoie de autorizatie pentru ca suntem inca in Romania si se rezolva totul cu ceva bani dati unde trebuie fara avizuri si alte prostii.
Marius Cucu a zis
Probabil că era mult prea mică 🙂
Costin a zis
Mai omule, nu te-ai nascut in Romania? Totul se rezolva in 3 pasi:
In prima faza imprumuta una de la vre-un amic.
Pasul 2: filmeaza-l pe ala care da aprobari si/sau amenzi intr-o ipostaza cit mai compromitatoare. Nu incerca cu chesiuni politice pentru ca nu stii cum o se termine.
Preferabil cu vreo panarama de care nu stie nevasta oficiala. Daca-i prinzi la iarba verde in ipostaze XXX, te-ai scos. Mai ramine sa-i trimiti filmarea insotita de petitiunea ta.
In sfirsit, la pasul 3 iti iei o drona cit un elicopter, pina pica ala din functie ridici topometria si-n Giurtelecu Hododului 🙂
Daniel H. a zis
Eu încă mai visez la o drona, visul meu nu a murit încă