Va spuneam in articolul precedent ca am terminat cu asamblarea. Am terminat-o, dar nu inseamna ca totul mergea asa cum doream. Cand cumperi componente noi, care nu sunt testate de nimeni, te poti astepta sa aiba probleme, sa nu mearga totul asa cum trebuie.
Componentele pe care le-am luat sunt aparute de foarte putin timp, chiar si pe placa de baza scrie Rev 1, asta inseamna ca nu s-au facut imbunatatiri, nu s-au fixat prea multe.
La procesor, cel putin, se stia inca din primavara ca prima revizie va avea un bug la USB 3.0, dar nu i-am dat importanta prea mare.
Imediat dupa ce am facut cateva modificari in BIOS, la FAST BOOT si activarea câtorva servicii pentru RAM, a inceput sa imi dea erori la bootare. La doua trei restarturi de calculator, nu-mi mai recunostea unul dintre harduri.
Primul lucru pe care l-am facut, am luat cartea placii de baza si m-am uitat la ordinea porturilor SATA, precum si a RAM-ului(idiotul de mine nu pusese placutele de RAM in dual channel, trebuie puse pe 1-3 sau 2-4, eu le aveam unul langa altul).
Hardurile nu erau puse in ordinea din calculator, asa ca am respectat schema de pe carte. Cu ocazia asta am facut si un pic de curat prin cablurile de prin carcasa.(legate cu soricei, aproape ca la carte)
Cele de mai sus nu au rezolvat problema, deja ma gandeam sa ii dau retur daca nu se rezolva nimic.
Mai caut pe internet informatii, ma uit la versiunea de BIOS si vad ca procesorul, pentru revizia mea, nu era in lista de specificatii. Imediat mi-a picat fisa ca trebuie sa fac update la BIOS.
Cum am facut update la BIOS?
Toate chestiile s-au suprapus cu o incercare de-a mea de a face update la Windows 8.1 Preview. Am zis ca daca tot stric sistemul de operare, macar sa o fac cum trebuie.
Mai dadeam un restart, iar primeam eroarea ca nu mai sunt fisierele de boot. OK. E clar, facem update la BIOS.
Ma duc pe site-ul de la Gigabyte si caut drivere si update-ul de BIOS pentru placa de baza Gigabyte H87-HD3. Erau disponibile si pentru Windows 8, dar si pentru Windows 7.
Le descarc repede pe cele pentru Windows 8, dar nu citesc si faptul ca trebuie instalat APP Center, programul care centralizeaza toate aplicatiile placii de baza. Se putea face upgrade, dar trebuiau puse fișierele pe un device portabil, am zis pas si am tras repede un Windows 7 pentru ca eram 100% sigur ca funcționează.
Dupa ce instalez Windows 7, vad ca era si programul disponibil pentru Windows 8, fac update-ul la BIOS, apoi butonez APP Center pentru a face update la hotfix-urile pentru placa de baza.
De retinut, insa, ca update-ul de BIOS se realizeaza cu setarile default din BIOS.
In felul acesta am rezolvat aproape toate erorile intalnite, cel putin pana in momentul de fata. Mai vreau sa fac un upgrade de firmware pentru SSD-ul Intel 520. Am reusit sa descarc imaginea si sa pun kit-ul de upgrade pe un stick si sa-l fac bootabil.
Diseara, cel mai probabil ma „ocup” si de el.
Un minus pentru cei de la Intel in defavoarea celor de la Samsung. Pe laptop am facut instant update-ul din Samsung Magician, pe cand in Intel SSD Toolbox esti redirecționat catre imaginea de pe site-ul lor.
Bucur a zis
cata bataie de cap bine ca esti meserias si ai rezolvat…
radu a zis
Am avut aceasta problema si am rezolvat dupa ce am citit postul tau!