Daca tot am vorbit în articolul precedent despre fonturi, acum o să vă prezint câteva modalități de optimizare a pozei.
Eu sunt destul de stresat când vine vorba de mărimea pozei, se poate observa pe blog că foarte multe poze sunt de rezoluție mica si mărime cat se poate de mica.
De ce optimizez pozele la maxim?
Pentru că vreau ca utilizatorii mei sa navigheze cât se poate de repede pe site, chiar dacă pozele pe care le postez pe site nu sunt clare și se pierd din culori, însă ideea contează, nu?
Cum micșorez o poză?
Pentru a micșora o poză putem folosi extrem de multe programe gen Photoshop, Photoscape, însă pentru utilizatorul obișnuit care nu vrea sa manipuleze poza, cel mai simplu cred ca poate redimensiona o poza folosind un site extern.
Un astfel de site este acesta.
Este bazat pe un principiu foarte simplu: urcăm poza pe site, selectăm porțiunea care ne interesează să o redimensionam, apoi o tăiem. După aceasta nu ne rămâne decât sa descărcăm poza gata redimensionata.
Cum fac poza sa fie mai mica? (mă refer strict la dimensiunea în KB a pozei)
După ce am redimensionat poza, e bine sa o și optimizam, prin asta vom scăpa de 10 – 20% poate chiar mai mult din mărimea pozei. În felul acesta, cei cu internet mai prost, pot descărca mult mai repede poza.(nu mai vorbesc de cei cu internet mobil care au trafic limitat)
Pentru aceasta exista un site interesant, după părerea mea, care reduce dimensiunea pozei.
Acesta este TinyPNG. Am mai văzut site-uri/ softuri de genul care optimizează poze, dar care strica transparenta pozei, care optimizează prost, eh, acesta este diferit, poate optimiza pana la 15 de poze, iar daca faceți o donație cât de mica puteți sa încărcați pana la 75 de poze in același timp.
Amândouă site-urile mi se par foarte importante, mai ales pentru cei care dețin site-uri. Daca aveți alte sugestii nu ezitați sa comentați.
Bogdan a zis
foarte bun. la redimensionare cel putin… mult mai bine decat cu paint 🙂
gamer a zis
Salut,
Eu folosesc programul paint.net, e gratis …
andrew a zis
si eu tot Paint.NET folosesc. :-” foarte bun 😛
Marius Cucu a zis
E un program de modificat poze foarte bun, dar nu redimensioneaza fara sa-i reduca din calitate.
Bijuterii a zis
merge si cu programul paint dar daca vrei sa ai o poza reusita sau un banner reusit eu folosesc photo shop aproape cel mai bun program pentru banere si alte imagini 😉
AlexiCa a zis
Wow, foarte tare nu stiam, multumim 🙂 !!
anonim a zis
dar cum fac sa maresc kb la 9??
D-Petre a zis
M-am obisnuit sa folosesc IrfanView pentru redimensionare dar recomandarile tale sunt interesante si merita incercate.
Dragos Cristache a zis
De cele mai multe ori folosesc scriptul batch din Photoshop cand am mai multe poze, iar daca am doar cateva si vreau sa le personalizez, le iau una cate una si le salvez pentru web, tot in Photoshop.
Blog cu Stil a zis
Nu stiam de asta si eu folosesc paint pentru chestiile astea 🙂
Ciprian Pardău a zis
Photoscape e cel mai rapid program care nu are nevoie de internet pentru a functiona. Il folosesc de ceva timp si isi face treaba!
Gabriel Ursan a zis
Eu folosesc Paint.NET pentru redimensionarea pozelor. Este gratuit și are multe din facilitățile Photoshop.
Alex Stan a zis
Eu de obicei folosesc pixlr. E un fel de photoshop online, dar mai micut. Este bun si pentru a redimensiona poze, cat si pentru a crea sau edita.
Multumesc si pentru recomadarea ta. Chiar nu stiam aceste site-uri.
raul rual a zis
Pus semn de carte.
Marius Cucu a zis
Merci, inseamna ca te-a ajutat. 🙂
cotos a zis
Eu foloseam pana acum din Office, insa am observat ca exista o diferenta uriasa intre ce poate acel program si cele prezentate de tine.
Daniela a zis
Eu folosesc Photo Brush 5 pentru redimensionari.
Nea Cornel a zis
Pentru lucrări mai complexe folosesc Gimp, iar pentru o optimizare rapidă o simplă comandă : optipng -nume poza. Valabil pentru Linux 🙂 !
Razvan Gavrila a zis
Exista un plugin care face acest lucru automat atunci cand uploadezi poza….se numeste WP Smush.it
Marius Cucu a zis
Da, stiu, chiar l-am recomandat cand am scris despre pluginuri worpdress. Ce facem insa daca nu avem wordpress si avem alta platforma?:)
Savu Marian a zis
Nu stiu de ce dar sunt putin retinut de unele noi moduri pentru redimensionare. Dupa cum pune Google accent pe viteza site-ului pe langa o alta mare lista pentru o buna optimizare, este buna o compresie a imaginilor cat si redimensionarea fizica in locul redimensionarii html/css.
Marius Cucu a zis
Foarte corect.
Octavian a zis
De asta chiar avem nevoie. Multumesc pentru informatii
bogdan a zis
foarte tare punypng ala. foarte util. chiar cautam un program care sa faca asta…
Ion a zis
Este interesat articolul tau despre cum redimensionez o poza. Eu personal folosesc paint.net pentru ceva rapid, irfanview si pentru dimensiuni mari – gen postere, etc ma bazez pe Photoshop. Insa din ceea ce am citit pare chiar o unealta buna, iar in plus de asta, sincer acuma, cine nu are un card sa faca o donatie de 1,2 dolari pentru un serviciu care iti permite sa redimensionezi zeci de poze din cateva clickuri. Foarte bine scris. Tine-o tot asa, Stima, Tudor
Lucian a zis
Eu folosesc hangman.ro/resize_img, e cel mai rapid, adica dai upload si marimea…Dar cand vreau sa redimensionez si sa mai pun un watermark ceva folosesc pixlr.
Marius Cucu a zis
E ok, dar parca era bine sa fie un pic mai profi.
George Iacob a zis
Eu redimensionez potele cu fireworks sau daca ma grabesc foarte tare cu paint. Nu e chiar atat de greu.
Alexandra a zis
Chiar aveam nevoie de un astfel de program. Zilele trecute m-am chinuit 5 ore s redimensionez o poza si tot n-am reusit. Merci
Alexa Ioana a zis
As recomanda Adobe Illustrator, chiar daca in cazul acesta nu e nevoie de intreaga complexitate a programului, pe viitor e bine sa stii ca poti sa inveti mult mai multe in acest soft. De asemenea, recomand pt. realizat colaje dar si retusat poze un site simpatic, pizap.com.
Marius Cucu a zis
Ai dreptate, este un program extraordinar, dar mult prea complicat pentru cei care nu au cunostine. Mai repede folosim programe mai mici, care fac doar lucrul acesta.
George a zis
Si inainte google punea accent pe viteza de incarcare a unu site. Iar in ultimul timp, din ce am citit pe net, chiar a adaugat chestia asta in algoritmul sau. Asa ca a devenit chiar vitala! 🙂 Asa ca articolul este foarte util pentru marea majoritate a celor ce lucreaza in domeniu. Multumesc!