Cred că era evident că urmează și un tutorial pentru recuperarea fișierelor de pe calculator după ce v-am povestit în articolele precedente. Am făcut-o, am făcut-o…
Ca să facem o sinteză mică pentru configurația pe care am avut-o, iată, mai jos, câteva detalii:
- 3 hard disk-uri ce nu erau în RAID, special pentru situații în care am nevoie de backup-uri. Mi-a luat o grămadă să recuperez, dar cred că mi-ar fi luat și mai mult să refac un RAID.
- partițiile au fost convertite din NTFS în RAW din greșeală, iar toate fișierele de pe 2 din cele 3 harduri au fost pierdute. Al 3 lea era aproape gol, era ca și cum aș fi șters tot.
Care au fost pașii pe care i-am urmat ca să reușesc să recuperez cât mai mult?!
Mi-am făcut provizii cu răbdare multă, stick-uri și un hard disk.
Cel mai important lucru, pe care îl bag și într-un chenar ca să-l vedeți, nu suprapuneți nimic pe hardurile pe care aveți ceva de recuperat. Ele se transformă în bibelouri până în momentul în care veți încerca să recuperați datele
Am încercat:
să caut informații despre conversia între RAW și NTFS. Se pare că acea comandă pe care am dat-o eu a stricat doar câteva block-uri de informație așa că șansele de recuperare au fost mari.
M-am jucat cât am putut în Disk Management. Fiind pe Windows 10 am zis că au mai băgat și ei ceva opțiuni. Da, da…
M-am dus în Safe Mode să-l văd pe Dumnezeu. Dumnezeii măsii de treabă, nu era nimic acolo. 🙂
Am zis să încerc cu Hiren Boot. Acolo nu mi-a recunoscut partițiile. De când mi-am pus SSD-ul am trecut de pe IDE pe AHCI cu toate dispozitivele.
Am făcut stick bootabil cu Hiren Boot. Acesta are un tool cu interfață care se găsește în Windows Mini XP. Nu știe să recunoască hardurile pe AHCI. Cu o mică modificare în BIOS puteți să le „vedeți”.
Mai erau câteva utilitare care te ajutau în linia de comandă să faci treaba de recuperare, dar oboseala și faptul că seara n-aveam un hard pe care să mut informația, m-am lăsat păgubaș. Nu înainte de a-mi complica viața desfăcând carcasa și să inversez SATA-urile până nu mai știam care este hardul aproape liber și celelalte de recuperat. Sunt talentat, știu!
Trecând peste lucrurile sado maso, a doua zi, cu forțe proaspete am reușit să identific hardul gol, să îl formatez(pentru cei care n-au citit articolul vechi, avea un windows mai vechi ce nu mă lăsa să formatez, nu aveam acces la el)
Operațiunea am reușit să o fac cu un stick bootabil cu Ubuntu. Am folosit utilitarul GParted pe care era bine să-l folosesc din prima pentru a nu se ajunge aici… În GParted am văzut că am și ceva bad-uri pe unul din harduri.
Fișierele încă erau RAW. Cu mâna mea, nesilit de nimeni, dar obligat de împrejurări, am formatat ambele harduri problematice. Quick format ca să fie treaba rapidă.
Cum recuperez datele de pe harduri formatate?
Vă reamintesc: nu rescrieți nimic pe hardul problematic.
După ce am trecut prin toate utilitarele de mai sus m-am oprit la Recuva. E un sfânt. L-am mai folosit la muncă, dar acolo rescriem non stop și nu m-a ajutat ca acum.
Operațiunea de recuperare quick scan nu m-a ajutat deloc. Cu Deep Scan, varianta ce a durat câte 4 ore pentru fiecare hard în parte, a recuperat aproape tot.
Între timp, mi-am pus în funcțiune improvizația de hard extern și am adăugat un hard disk de 1 TB la configurație. S-au făcut 4 TB, din care 2TB trebuiau să fie recuperați.
Deșteptăciunea s-a văzut iar. Eu aveam de recuperat fișiere video și foto(alea mă interesau), iar eu am dat recuperare pentru tot.
Eh, a recuperat până și fișierele temporare de prin 2012. M-am trezit cu descărcări de pe filelist pentru rație, m-am trezit cu fel de fel de tâmpenii pe care le-am șters de-a lungul vremii.
Așteptați-vă ca fișierele să aibă alte denumiri, așteptați-vă să nu vedeți niciun folder, ci numai fișiere, așteptați-vă ca unele fișiere recuperate să aibă anomalii. Să aveți jumătate de poză, să aveți fișiere video care să aibă nevoie de rescriere de index.
Concluzia e nasoală gândindu-mă la SSD-uri. Tehnologie nouă, mișto, dar e mult mai greu acolo. Dar învățăm, prindem experiență, și nu ne mai băgăm nasul unde nu trebuie.
George a zis
Încercați ontrack easy recovery profesional. El identifica inclusiv partitiile vechi șterse . Folosesc versiunea 6,dar exista și mai noi.
Tomy a zis
Salut. Am trecut si eu prin situatii asemanatoare. am incercat diferite softuri de recuperare insa recomand un soft care m-a lasat uimit. Se numeste File Scavenger.
Ion a zis
Dai cu ddrescue … ala e „like a bos” (in limbajul blogului) dar inainte de facut o clona a hdd-ului cu dd-ul
Marius Cucu a zis
Mda. Păcat că nu știam pe vremea aceea de ddrescue. Văd că știe de RAW-uri.
Ionut a zis
Salut, mi-am formatat hdd , apoi am instalat windos-ul pe el , apoi am recuperat poze si filme de pe el.Filmele au marimea care au avut-o si inainte, dar nu functioneaza.Sunt filme filmate cu camera video. Ai putea sa imi zici cum as putea face filmele sa mearga?
Marius Cucu a zis
Vezi dacă se deschid cu VLC.
Marius Cucu a zis
Sunt deja la al 3 lea card de la SanDisk și văd că pe fiecare am câte o licență de ResucrePro.
Așa că m-am gândit că e bun pentru cei care o pățesc: primul venit, primul servit: RPDLX-0602-95224-34703-21478