Acum ceva ani eram foarte interesat de aspectul acesta. Între timp, am mai învățat și eu una alta. BNC-urile chiar se mufează ușor. Evident, dacă ai cleștele potrivit.
În filmulețul de mai jos există un clește pe care îl am și eu la serviciu. Eh, lucrurile au evoluat și băieții s-au gândit să modifice STAS-ul. Nu știu de ce, dar nu se mai potrivesc mufele. Băieții care fac asta, în laborator, cred că se pricep mult mai bine decât mine.
BNC-urile se folosesc în foarte multe domenii. La un moment dat rețelele erau construite pe cabluri mufate cu așa ceva. Între timp au apărut RJ 45 și fibra optică.
Noi folosim pentu camere. Conexiunea între mixerele video și camerele din platou se face cu ajutorul mufelor BNC. Câteva despre formate analogic(AV), digital(SDI) pe wikipedia.
ice4you a zis
Prima mea retea … cand am invatat cu ce se mananca reteaua era BNC pentru ca puteai usor conecta 2 sau mai multe PC’uri fara avea nevoie de un router/switch. Tot ce aveau nevoie erau niste T’uri si terminale penttru ele. Foarte tari vremuri, o sa scriu si eu ceva pe tema asta din amintiri. 😀
Marius Cucu a zis
Ehe, noi „vizitam muzeul de istorie” înseamnă. Eu am auzit doar povești n-am pus mâna pe BNC ca să mufez rețeaua. Bine, ni le-au arătat fizic și-aveam norocul că lucrasem la serviciu cu ele. Altfel n-aveam niciun habar de așa ceva.
ice4you a zis
Ei iote ca azi o sa iti fac eu o invitatie la „muzeul de istorie” din anii ’90 cand BNC era calea spre retele, UTP era ceva empiric pana sa aflam noi ca se poate si cu ala, dar doar „pe direct” intre maxim intre 2 PC’uri. 😀
Marius Cucu a zis
Bagi link aici să vadă toată lumea 😀
ice4you a zis
Oki doki! 😀
Valentin a zis
Eu chiar am ,,muzeu de istorie”, ca mi-am zis ca poate …. nepotii nepotilor vor avea curiozitatea sa stie cam cum au evoluat calculatoarele.
Asa se face ca in podul de la tara am: Sinclair Spectrum, CIP, Cobra, HC85, HC90, HC2000 cu discheta mica si unitate externa de discheta (dubla densitate), un TPD, si inca cateva ,,articole” dintre care nu putea lipsi casetofonul ,,digital” pentru incarcarea softului (cu reglaj manual al capului pe piste!!!!), monitor EGA si celebrele joy-stick-uri Electronica, de ,,alea bune” cu microswitch-uri, nu cu lamele.
Sic!!!
Valentin a zis
Yes!!!!
Stii ca mai am inca pe undeva prin dulap una sau doua placi de retea cu BNC?!!! Mama ce palpitant era, mai ales ca puteai sa folosesti un simplu patent!!!!!!
Si se numeau terminatoare. Daca nu le aveai…..
Vasile a zis
Ce coloana sonora, adevarul ca e palpitant!!
Marius Cucu a zis
Adevărat că n-am auzit melodia decât acum. Era Youtube pe mute. 🙂
ice4you a zis
Hai ca am reusit sa pun ceva cap la cap aici din amintiri, este doar inceputul, ca ce aventuri spumoase au fost dupa le voi scrie doar daca exista interes. 😀
Bafta!