In articolul precedent va spuneam ca am instalat Windows 8.1 si Ubuntu in dual boot după ceva timp. Am lăsat balta comunitatea open source acum ceva timp pentru ca nu mai aveam timp de asa ceva.
Nici acum nu pot sa zic ca stau prea bine cu timpul, dar intr-un moment de plictiseala am zis sa incerc si noua versiune de Ubuntu, sa vad ce poate aduce in plus Ubuntu 14.04.
Asa cum spuneam si in articolul precedent, l-am tot chestionat pe Alex ca in ultima vreme era mult mai in tema decat mine cu aplicatiile de pe Ubuntu.
Lucrul care m-a deranjat a fost grub-ul. Pentru cei care n-au folosit niciodata doua sisteme de operare grub-ul este bootloader-ul linuxul, un fel de boot manager din Windows.
El ne ajuta sa alegem sistemul de operare pe care vrem sa lucram. Exact ca in poza de mai jos.
Ceva de genul aveam si eu, doar ca nu am vrut sa fie atat de complicat si in niciun caz nu doream ca memtest86 si Ubuntu sa fie primar, ca ceilalti utilizatori ai calculatorului sa nu isi dea seama ce se intampla.
Asa ca am vrut sa modific grub-ul pentru ca sistemul de operare care apare primul in lista sa fie Windows 8.1.1, iar Ubuntu pe locul 2. De restul optiunilor nici nu s-a pus problema. In plus, timpul de selectare al unui sistem de operare am vrut sa fie la 5 secunde, nu la 30 asa cum era default.
Cum modificam grub2 in Ubuntu?
Modificarile se pot face in doua moduri. Unul manual, prin care modifici fisierul /etc/default/grub/. Inainte de a face orice modificare este bine sa faceti backup.
Dar si mai simplu si mai intuitiv este sa folositi programul Grub Customizer. Nu trebuie sa va chinuiti sa modificati sau sa stergeti liniile de comanda, trebuie doar sa editati in interfata grafica.
Cum se instalează Grub Customizer?
Trebuie deschis terminalul si adaugat in linia de comanda urmatoarele comenzi:
sudo apt-get update && sudo apt-get install grub-customizer
Imediat dupa vom putea gasi in aplicatii programul Grub Customizer. Interfata este prietenoasa si intuitiva, nu cred ca va vor pune probleme in modificarea/ stergerea vreunei optiuni din grub.
Alex a zis
Astăzi când m-ai întrebat, n-am ştiut să-ţi răspund concret, dar în iulie şi septembrie 2012 am scris de două ori de GRUB Customizer :)). Memoria scurtă, ce să-mi ceri.
Marius Cucu a zis
Inseamna ca Google nu tine cu tine, am gasit articol referitor la asta in afara, daca-l gaseam la tine nu mai scriam despre asta 😀
Buculesei a zis
Recent mi-am luat si eu Ubuntu 12.04 si este ok. Nu sunt obisnuit cu el, dar ma simt mult mai sigur fata de windows.
Marius Cucu a zis
De ce nu faci upgrade la 14.04? Oficial se lanseaza in 3 zile… 🙂
Nea Cornel a zis
Sau poți să îți instalezi BURG 2 dacă dorești ceva mai estetic.
Marius Cucu a zis
Nu arata rau deloc insa e suficient pentru mine, tocmai de aceea am facut modificarile astea pentru ca ceilalti care folosesc calculatorul nici sa nu isi dea seama de ce se intampla.
Alexandru Ionut a zis
„cum customizăm grub2 în Ubuntu” , ”cum instalam grub customizer in ubuntu” pnm.. :)) chiar crezi că puteam scrie ”cum modific grub2”? Nu-s bun prieten cu Google Adwords.
Marius Cucu a zis
Bine ca faci tu SEO… fie, recunosc, am cautat direct in engleza!
Alexandru Ionut a zis
Nu fac SEO, scriu doar titluri neinspirate. Ăsta-i secretul insuccesului :). Ce să fac, mane? Să iau vreo 650 articole la puricat? Că o s-o fac dacă mă enervez. Le și șterg pe alea de rahat. Cum ar fi să iau o măsură d-asta? Că sunt în stare de orice :)).
Bucur a zis
Imi cer scuze pentru intrebarea stupida dar ce face exact grub2? ca nu prea am inteles din articol cu ce se ocupa…
Marius Cucu a zis
Grub-ul este exact interfata din poza pusa de mine in articol. Cu el poti sa iti alegi sistemul de operare pe care vrei sa-l folosesti. Daca ai 5 sisteme de operare, iti vor aparea listate in GRUB.