Nu degeaba zicea ice ca sunt masochist. Ii dau dreptate chiar si de data asta. Inca din 2011, de cand am ales sa ma mut de pe shared, pe VPS, am inceput sa ma maltratez singur.
Ce-i drept, sunt sceptic, cand vine vorba de securitate incerc sa fac tot ce stiu ca sa ma protejez, ca sa nu am probleme. Nu am activat FTP, nu am activat multe servicii, ma gandesc chiar sa imi aloc doar clasa mea de IP-uri pentru conectare, la baza de date am acces doar de pe un IP.
Lucrurile acestea au facut ca eu sa ma chinuiesc cu worpdress-ul. Daca pe shared dai doar un click si faci update sau daca faci o modificare, o faci din panoul de admin, eu nu prea am avut acces pentru ca trebuia sa umblu cu SSH.
Pana ieri am tot facut lucrul acesta.
Curios din fire si cu un pic de timp liber, am decis sa testez/ instalez infiniteWP.
Ce face pluginul acesta?
In cazul in care ai mai multe bloguri, poti sa te loghezi in panoul de administare si sa te „joci” cu fiecare blog in parte. Update-uri, modificari, backup-uri si orice ai nevoie. Nu mai trebuie sa te loghezi pe fiecare in parte.
Din pacate, pentru mine n-a fost ceea ce voiam. Nu ma deranjeaza sa ma conectez in panoul de admin, dar sa fac munca de indian si sa urc prin SFTP fiecare fisier in parte, mi se pare o prostie. Acum ma oftic ca nu am cautat mai devreme o solutie.
Cum ma conectez prin SSH la wordpress?
Asadar, in timp ce ma documentam ca sa setez infiniteWP am gasit un alt plugin(se poate face si fara un plugin, instaland si configurand libssh2) care ma lasa sa ma conectez prin SSH si sa fac modificari din panoul de administrare.
Astfel, nu mai trebuie sa intru cu Filezilla, sa adaug fisierele, sa modific manual orice.
Pluginul de care va vorbesc se numeste SSH SFTP Updater Support si se poate descarca de pe link-ul urmator:
Intre timp cei de la Jetpack au lansat propria solutie care inlocuieste acest plugin. Mai multe detalii aici.
Alex a zis
Stai ca nu pricep, trebuie sa ai un client SSH pentru sistemul de operare (Windows, Mac), si cu acel client te conectezi la blog. Sau gresesc?
Marius Cucu a zis
Am scris cu picioarele articolul, nu stiu cat de mult s-a inteles, eram atent si la ce trebuie sa fac la munca…
SSH e un protocol, exact cum este transferul prin FTP, doar ca este criptat. Mai multe despre: https://ro.wikipedia.org/wiki/SSH
Eu folosesc Putty pentru a da comenzi pe VPS, dar ma pot conecta si cu un client FTP gen Filezilla prin SFTP.
ice4you a zis
Eu aleg mereu sa pastrez lucrurile cat p0t fi ele de simple. A fost o vreme cand faceam cam ce faci tu … pana cand mi’am dat seama ca de ce fug nu scap … si de ales ma aleg numai cu complicatii inutile. 😀
No ce sa zic … succes in continuare si nervi de fier! 😀
Marius Cucu a zis
Pai intr-un final a iesit mai bine, dar mi-au trebuit aproape 2 ani de zile. Acum cu cateva click-uri fac si eu update ca omul si chiar am inceput sa caut chestii care sa ma ajute sa imi optimizez timpul cat mai mult.
Laurențiu Trofoșilă a zis
Nici eu nu am FTP pe server. Și nu-i duc lipa 🙂
Am FTP peste SSH și tot cu FileZilla mă conectez și eu… dar sincer găsesc că este destul de comod și suficient de sigur.
Întrebare: de ce nu faci update direct din panoul de administrare al WordPress?
Marius Cucu a zis
Pai fara sa folosesc pluginul asta nu imi functiona. 🙂
Laurențiu Trofoșilă a zis
Da… situația este diferită: tu ai LiteSpeed, eu Apache. Poate este o problemă de drepturi pe fișiere.
Marius Cucu a zis
Am Lighttpd, nu Litespeed. Din cate am observat acolo treburile sunt mai simple. 🙂
Grig a zis
Păi fără această tortură, ce farmec ar avea blogging-ul?
Ethos a zis
Faptul că la mine nu ai avatar ține tot de obsesia de a fi cât mai protejat/sigur? 🙂
Marius Cucu a zis
Cred ca mi-a ramas alt mail in comentarii. 🙂
C.L.M. a zis
ce bine ca-s pe blogger 😀
Vlad Caruseanu a zis
Chiar daca e multa munca, uneori merita sa tragi pentru securitate. E drept ca e genul de efort caruia nu-i simti valoarea sau dupa caz, lipsa, decat daca dau problemele peste website-ul tau.