Discutam acum ceva timp cu un amic legat de finanțe și economii și fiecare încerca să traseze ideile lui despre bani. El a plecat de ceva ani din România, vede lucrurile oarecum diferit de mine, în plus, eu mă raportez la om fără copil, fără legături chiar strânse. Implicit, toate astea fac eu să am mai puține constrângeri și mai mult confort financiar.
Dar cred că pe lângă alegerile pe care le-am făcut, la un moment dat, totul ține și de obiceiuri. Da, cred că am mai zis-o pe aici, stilul de viață actual mi-ar permite să nu mai fac nimic pentru următorii ani de zile. Dar nici nu cred că e momentul să fac asta, să dau înapoi, în loc să evoluez în tot ceea ce fac.
Stilul de viață cred că fiecare și-l alege și în funcție de ceea ce își dorește. Evident că sunt și constrângeri punctuale, de la om la om.
Aveam o discuție punctuală cu persoane apropiate referitoare la achiziții. Eu aleg să comand foarte mult la grămadă pentru a obține un preț mai bun, o ofertă.
Ca de exemplu:
- am luat 10 cutii de becuri acum câțiva ani de zile cu 3 lei bucata. LED, brand, tot ce trebuie. A fost și un context mai ciudat, am luat anterior niște chinezării și efectiv se ardeau la 2-3 luni de zile. Pe cele noi le am de vreo 2-3 ani și nu am schimbat nici măcar unul. Ca să nu par tâmpit, număr vreo 20-25 de becuri în casă.
- întotdeauna iau pachete mari de curățenie. Detergent, balsam, pastile pentru mașina de spălat vase
- mi-am luat 15 borcane de miere și-am reușit să le iau direct de la sursă. Aduse și acasă, fără bătăi de cap
- mi-am luat un dulap de băutură. Nici după ani de zile n-am reușit eu să consum de acolo tot, dar mereu iau volum. Aici e foarte simplu pentru că am pluginul acela cu care îmi monitorizez prețul pentru produsele pe care le doresc și pac comand online când se poate.
- cumpărăturile le fac de la hypermarket în 99% din cazuri, iar provizii pentru iarnă se fac direct din piață. Aici am noroc și cu ai mei, am fost piețari(inclusiv eu am vândut prin piață când eram mic) știm mersul, ne descurcăm să negociem un pic. Mai mult, e un supermarket(La Cocoș) care promovează asta la noi: cu cât cumperi mai multe produse de același fel, cu atât ai discount mai mare. Cred că e pe 3 niveluri: 1 produs, 3 produse, 6 produse. Nu sunt adeptul treburilor: merg la supermarket Lidl pentru produsul X și la supermarket-ul Kaufland pentru produsul Y. Mă adaptez, poate cel mult fac un drum în care să iau mai multe produse din X, iar la ceva timp merg și în Y. Știu persoane care fac „travel pe supermarket”. Efectiv, le iau la rând că vor produsul Ț de acolo, ca mai apoi să se ducă după Z în altă parte.
Mi-amintesc că am fost în bazar în Turcia și efectiv turcul m-a făcut gipsy că i-am negociat prețul la maxim. E un skill la care știu că nu am talent, dar încerc să deprind cât se poate de mult, mai ales când sunt pe poziție de forță și n-am nimic de pierdut. Apropo de travel, inclusiv acolo încerc să merg pe mixt între ceea ce plătesc versus ceea ce obțin. De exemplu, la tâmpenii, la suveniruri, dacă se poate negociez, iar la zona de mâncare pur și simplu merg în zona mai puțin turistică. Deh, la mâncare și băutură mi se pare ciudat să negociez. Pur și simplu, aleg să nu cumpăr. Vreau să cred că am ajuns și călător, nu neapărat turist și am mai deprins niște lucruri.
Ideea de bază este că, dacă pot să obțin un lucru cu 2 lei în loc de 3 lei, cu minim de efort din partea mea, o fac.
Cumva, lucrurile astea vin natural. Pentru unii poate să fie un stres să faci asta, să fii atent la toate detaliile astea, dar pentru mine e o obișnuință. Sau satisfacție.
Postolachi Dumitru a zis
Cucule sigur nu ești familist convins? Zici că suntem gemeni… eu mă uit foarte mult la calitate și chiar dacă încerc să fac un deal bun nu fac compromisuri la calitate.
Mă bodogănește nevastă-mea de fiecare dată când cumpăr en-gross dar apoi în timp își dă seama că atunci când deschide orice dulap are tot cei trebuie în casă (sau în frigidere).
Eu mai fac chestia aceasta și din cauza faptului că economisesc timp, nu stau să mă fâțâi de fiecare dată când am nevoie de ceva…
Marius Cucu a zis
Păi timpul este, dar am făcut o perioadă inclusiv la perisabile și n-a fost tocmai cea mai bună idee. Sau chiar la făină pentru mașina de făcut pâine. Greu pe timpul verii.
Alexje a zis
Ha ha credeam ca ai uitat de discutie. Eu incerc sa ma ghidez dupa anumite chestii de ceva vreme. Nu cumpar niciodata ceva scump pentru ca acum e la reducere, e black f.day, Craciun sau etc.. Cumpar doar cand am nevoie de acel ceva. Exceptand chestii de pana in 10-15 euro, aici includ produse consumabile gen baterii, hartie pentru masa, role de hartie bucatarie, sampon.. Nu aparatura, nu alte aberatii inutile pentru ca sunt la reducere si le iau ca poate prin 2055 am nevoie de ele.
Sau cand vreau ceva ce simt ca nu imi este util, mai astept cateva zile. Uneori nu-mi mai trebuie si nu mai cumpar.
Bautura am redus-o la zero. Nu cumpar pentru consum. Cumpar ocazional pentru cadou cuiva. Si aici s-a economisit ceva bani. Am mai taiat pe ici pe colo cheltuieli inutile.
Insa au bubuit oarecum cheltuielile mari de mii de coco :)). Asa se intampla cand vrei sa investesti in casa si gradina. Totusi numesc asta investitie, nu cheltuiala.
Marius Cucu a zis
Eh, tot cheltuială e aia.
Normal că am uitat de discuție, dar bine că am scris atunci articol ca să ne amintim acum.
Fărcaș Gelu Dănuț a zis
Păi să ne învățăm cu economiile, zic, că după noile taxe și impozite la PFA-uri și microintreprinderi noi vom fi mai săraci, mult mai săraci, iar cei ce ne conduc vor fi mai bogați, mult mai bogați, cădoar nu credeți că vor face drumuri sau spitale din banii pe care ni-i vor luat. ?
Pheno a zis
Ca simpla persoana fizica, fara firma/firme, sunt de parere ca banii trebuie sa circule, cu vrerea sau fara vrerea noastra si ca ceea ce economisim pentru ceva, cheltuim pe altceva, altfel inseamna ca primim/castigam bani doar ca sa-i colectionam, iar spre sfarsitul vietii avem tot felul de revelatii, cum ar fi „iata cum mor bogat, dar nu iau nimic cu mine”. Cat timp cineva poate economisi, inseamna ca nu-si pune probleme existentiale legate de crestere a taxelor, impozitelor, etc.
Marius Cucu a zis
Nu zice nimeni să nu circule. Asta este economia sănătoasă, ca banii să se ducă dintr-o parte în alta. Doar să dăm banii potriviți pe lucruri la preț corect.
Claudiu a zis
La fel facem și noi. Cred că totuși obiceiul ăsta de a lua cantități mai mare l-am format în pandemie, când am zis că vin prea des curierii de orice fel.
Așa că am început să luăm la pachete mai mari, chiar de mai multe tipuri o dată. Probabil de aia sesizez și că au crescut foarte tare prețurile, pentru că iau cantități mai mari. Și asta de la mâncarea pentru noi, mâncarea pentru animale sau varii consumabile pentru casă.
Marius Cucu a zis
Stilul ăsta îl am de vreo 10 ani, de când era moda voucherelor la Altex, Emag și… nu prea aveam ce face cu ele. Luam ce puteam la grămadă.