Riscul de infectare cu malware a telefoanelor si tabletelor care ruleaza Android, este destul de mare si intr-o continua crestere. La fel ca si pe sistemul de operare Windows de pe calculatoare, un soft malware poate fura datele cartii de credit, liste de contacte dar si alte date personale. O alta metoda prin care un malware poate compromite atat securitatea cat si confidentialitatea unui utilizator este aceea ca poate inregistra apelurile telefonului si trimiterea conversatiilor catre o alta persoana care a pus la cale planul.
V-ati speriat? Nu stiu daca ar trebui sa-i spunem sperietura, dar totusi a avea putina teama este absolut normal. In orice caz, exista cateva metode de micsorare riscul infectarii cu malware si alte riscuri ale securitatii.
Cum ajung softurile malware in dispozitivul Android
Metodele prin care un malware ajunge in dispozitivul Android se numesc vectori de atac. Acestea variaza de la aplicatii descarcate din depozitul Google Play in mobil, pana la cineva care pur si simplu ne fura telefonul. Cea mai probabila metoda de infectare ramane cea pe calea „ingineriei sociale”. Cu alte cuvinte, pacalindu-te pe tine.
De asemenea, trebuie sa fiti constienti de faptul ca, daca ati instalat un ROM personalizat, acesta atinge radacina dispozitivului mobil. Asta inseamna ca malware-ul poate explora sistemul de operare si iti poate acorda permisiunea de root pentru a instala software-uri suplimentare, fara nici o interactiune de la utilizator.
Sfaturi de baza pentru a proteja telefonul
Prima linie de aparare in lupta cu securitatea cibernetica este aceea de modificare a comportamentului nostru. De exemplu, pastrarea unei mici informatii personale in telefon este posibila. NU pastrati parolele si detaliile cartilor de credit in fisiere care nu sunt criptate.
Un alt exemplu, atunci cand browserul intreaba daca memoreaza parola, alegeti NU. In schimb, puteti folosi o solutie de securitate precum LastPass.
Android are o multime de moduri prin care putem restrictiona accesul fizic. Navigand la optiunile sectiunii Lock Screen, putem seta un cod PIN, parola sau un mod de trecere pe ecran.
Chiar daca cineva nu poate avea acces fizic la interfata de utilizare, poate incerca sa obtina date cu ajutorul unui port USB. Pentru a ne apara impotriva acestei metode, utilizam optiunea de criptare a tuturor datelor de pe dispozitiv.
Atentie mare la ceea ce instalati pe dispozitivul mobil, de la Play store – paziti-va de „imitatiile ieftine”. Sistemul ar trebui sa fie intotdeauna updatat cu ultima versiune de firmware.
Un lucru pe care l-am vazut la foarte multi utilizatori de telefoane, chiar si cei care nu au Android. Nu tineti Bluetooth activat daca nu aveti nevoie de el. Reprezinta un risc foarte mare, dar din pacate multe persoane neglijeaza acest aspect. Personal, cu ajutorul unei banale aplicatii, am reusit sa citesc mesajele si sa sterg cateva fisiere multimedia, catorva prieteni care aveau bluetooth activat. Evitati pe cat posibil hostpot-urile Wi-Fi care nu sunt criptate.
Un lucru recomandat este folosirea aplicatiilor de detectare a programelor malware. Acestea sunt puse la dispozitie de mari companii precum Avast, Dr Web, F-Secure, Kaspersky, McAfee etc. Aceste suite de securitate pot aduce un plus de siguranta dar din pacate rata de detectie fiind in jurul procentului de 90%. Am dezvoltat un articol mai complex aici, cu o listă de antiviruși ce sunt interesanți pentru telefonul mobil. Sigur că discuția rămâne în picioare în legătură cu folosirea sau nu a unui antivirus pentru telefonul mobil.
Securitatea retelei este de asemenea un lucru important. Daca aveti nevoie de un firewall, DroidWall este cea mai populara alegere.
Concluzie
Intr-o era a tehnologiei, securitatea datelor si informatiilor personale conteaza foarte mult. Indiferent ce metode vom folosi, daca cineva ne vrea raul cu tot dinadinsul, o poate face. Metodele de protectie NU vor bloca riscurile de infectare cu malware in proportie de 100%, dar pot ingreuna sau incetini acest proces, ceea ce e de apreciat. Indiferent cat de complexa e o parola, aceasta poate fi sparta, dar diversitatea si lungimea caracterelor poate incetinii procesul chiar si cu cativa ani.
Raspunsul la intrebarea „conteaza o parola puternica?”, ei bine…DA, iar cel mai puternic protector de date ești tu, utilizatorule.
Claudiu a zis
Am vazut ceva teste recent… majoritatea aplicatiilor free pentru android (dar si majoritatea celor cu plata) nu detecteaza decat un procent foarte mic de malware. Sunt aproape inutile.
Cat despre bluetooth, nu stiu daca l-am folosit de 2-3 ori in ultimii 3 ani. Nu prea mai transfera lumea fisiere prin protocolul asta. A murit, la fel ca sistemul infrarosu. E ok pentru casti bluetooth, in rest…
Premiantul a zis
si mai grav e ca aplicatiile malware sunt in continua crestere
Stefan a zis
Oricum atunci cand instalezi o aplicatie dai anumite drepturi, le dai de buna voie. Eu zic ca daca citesti 10 secunde cui i dai drepturi de acces in anumite zone din telefonul tau, riscurile de a fi furat scad considerabil.
Daniela a zis
Mi-am pierdut telefonul in primele luni de facultate. Dintr-un oras mic, intr-unul mare, eram cam dezorientata. Nici o panica, mi-am luat altul, de acelasi fel desigur, de care voi avea grija ca de ochii din cap si aici vroiam sa subliniez faptul ca in permanenta va sta langa mine, nu are rost sa-mi pun lock screen. Imi ingreuneaza mie, intr-un fel, navigarea rapida.
Cat despre securitate, cu ocazia primirii licentei Bitdefender, mi-am pus si aplicatia pe telefon. Acum, sper sa-mi fie de ajutor. 🙂
Anonim a zis
Oricum, Androidul este mult mai sigur decat IOS. Si pe langa asta este si gratis.