Mhm, nu prea poți! Poți doar să te minți că iei ieftin, dar tot prețul ăla este. Bine, mai sunt zboruri în care nici naiba nu se duce și le găsești la 5 euro. Așa cum găsisem eu pentru Timișoara la 5 euro, dar am zis că va fi frig și urât. Sau la 1 euro, dar sunt conștient că le-am găsit pentru că era rută nouă, nu pentru că aș avea cine știe ce skill-uri și aș putea să fac asta de fiecare dată.
Astea-s cazuri rare, oricum. Cum l-am găsit pe ăla de 1 euro? Mult, prea mult noroc. L-aș mai găsi acum?! Sunt convins că nu!
În fine, mai toate motoarele de căutare îți dau prețuri decente. Dacă vei căuta la mai multe ai grijă să nu cauți imediat pentru că prețul crește. Eu am tras concluzia că se întâmplă asta pentru că se consideră o rezervare și ai șansa să ajungi să iei din pachetul de bilete mai scumpe.
- Citește și: Cum zbori ieftin spre Tenerife?
- Citește și: Cum zbori ieftin spre Portugalia
Practic, ei vând x bilete la agenție, y bilete la altă agenție și ce rămâne mai vând și ei direct. Asta înseamnă că după ce se depășește numărul x de bilete vor începe să fie mai scumpe.
Cum iei cele mai ieftine bilete de avion
Așa am pățit în Roma când am luat bilete pentru 8 persoane. Primele 5 cu un preț următoarele 3 cu alt preț.
Și, totuși, când sunt biletele de avion mai ieftine? Când scad prețurile la bilete de avion, de fapt?
Păi, din câte am urmărit eu în zeci, în sute de zboruri, nu există perioadă mai bună sau mai proastă, ci e strâns legată de cele pe care vi le povestesc în rândurile următoare.
Ore de zbor proaste
Acolo sunt cele mai bune prețuri pentru că avioanele alea nu sunt pline niciodată. Adică vei pierde din timpul tău petrecut acolo sau vei fi nevoit să iei o noapte de cazare în plus.
Transfer de la aeroport spre oraș
Am luat acum bilete pentru Londra. Voiam să mai văd un oraș, fără să-mi dau seama că nu am de unde să zbor spre casă la oră decentă. Singurul aeroport decent între treabă și oraș e Heathrow. Eh, acolo nu zboară low cost-urile, așa că n-am avut încotro, am preferat British Airlines.
În Suedia ne-am bucurat de faptul că biletele au fost ieftine. Da, oraș frumos, dar la distanță de 120 de km de aeroport. Biletul de transfer a fost mai scump decât biletul de avion.
După ce ați făcut planul încercați să dați un Google Maps și să vedeți ce vă estimează, câte ore faceți de la aeroport în oraș, ce variante aveți, dacă aveți cazare sau recepție la ora aia.
Bilete luate din timp
Da și nu. Nu e o regulă să ai preț mai bun pentru bilete. Anul ăsta am luat undeva după Black Friday bilete pentru ceva city break-uri în mai. S-au introdus rute noi pe low cost-uri, iar noi n-aveam variante în iarnă. Practic, scoteam mult mai ieftin. Așadar, nu există o regulă în a găsi bilete mai ieftine…
Mai mult, se întâmplă ca unele prețuri să nu fie actualizate pentru anumite zboruri. Să zicem că suntem în martie. E posibil ca pentru decembrie să nu avem prețurile actualizate. S-au întâmplat lucrurile acestea la anumite companii low cost. De aceea pot jongla un pic prețurile.
Bilete cu escală sau multi city
O singură dată am luat cu escală pentru că am plecat în Franța de pe-o zi pe alta și erau prețuri de-ți stătea inima. Nu mai știu unde am avut escală, undeva prin Germania. Acum au băgat rută directă, oricum.
În schimb, recent, am descoperit treaba cu multi city. Mi se pare foarte tare și, de multe ori, mai ieftin decât un dus întors.
În Roma prețul biletelor tur retur a fost mai scump decât București – Roma – Bari – București. O să încerc să vă propun soluții în viitor, ca de exemplu, zborul acesta spre Thailanda.
Orașe flexibile
Eu-mi fac o listă de orașe pe care vreau să le vizitez. Nu călătoresc un an întreg, iar Europa e imensă, ai de unde! În general, orașe mai puțin turistice, cât mai puțină aglomerație.
Apoi mă uit unde pot zbura mai ieftin. În general, tonul îl dă escala. Te uiți unde se face escală înseamnă că de acolo se poate face o combinație de orașe. Cred că cei de la Kiwi aveau ceva simulator la un moment dat, dar nu m-a prins.
Mai arunc și un ochi pe site-ul aeroportului din acel oraș și văd ce companii zboară și scanez datele lor de zbor. De câte ori au fost mai multe companii care au zburat din X aeroport au fost și prețuri mai ok.
Date flexibile
Sunt mai importante decât orice. Ba chiar aș pune aici și zburat în timpul săptămânii.
Mie mi-e perfect, eu pot să îmi iau concediu aproape la orice oră. În plus, nu suport aglomerația, nu vreau să văd tone de oameni care se bat pentru a merge pe stradă, așa cum am pățit-o în Roma.(acolo a fost excepție, majoritatea era angajată luni-vineri)
Nu vei lua bilete ieftine în sezon
Ok, poți zbura de Crăciun și de revelion. Atunci ai biletele cele mai ieftine din an, dar doar pentru că lumea vrea să petreacă în familie.
În rest, dacă vara e cald în Suedia și e perfect de călătorit nu vei avea prețuri decente la avion, dacă vrei să te duci în Tenerife să te bălăcești nu vei prinde preț ok pentru că ține de cerere și ofertă. De ce să-ți dea ție preț ok când ei au estimări din anii precedenți că pe datele alea vor avea avioanele pline?!
Zburat de oriunde altundeva decât din România
Poate suntem noi cei mai tari, dar nu, pe bilete de avion nu avem nicio treabă. Între Suedia și Polonia am zburat cu 60 de lei. Am avut transfer de la aeroport de 3-4 ori mai scump.
Urmăream site-uri pentru o plecare în USA/ Canada și zboruri din Londra/ Barcelona sunt mult mai ok decât ce-ar ieși direct d-aici.
Atenție la site-urile pe model: agenție
Unii pun tot felul de taxe suplimentare. Verificați înainte prețul, verificați la pagina finală să nu fie vreo problemă, să nu fiți taxați în plus.
Agenții de la care am luat au fost:
- Kiwi
- avion.ro
- vola.ro
Între timp, am învățat că pe anumite rute zbori decent din anumite orașe. De exemplu, din Barcelona spre România aș trece prin Viena doar pentru că sunt mult mai ieftine avioanele. Fie escală, fie o pauză de 3-4 zile poate să fie utilă, la un moment dat.
Ce alte idei și experiențe aveți cu biletele de avion la preț mic?
Nu vă puneți să căutați toți prietenii bilete de avion. Unul și bun, mai ales dacă sunteți grup mai mare. Nu aș miza nici pe campaniile lor de reduceri decât dacă prindeți zborurile pe care le ofertează ei. Atât. În rest, aveți șansa să plătiți mai mult.
Eh, treaba cu last minute nu funcționează și la bilete de avion. Eu o consider taxă de risc, ca să fiu diplomat. Efectiv, sunt rare șansele în care prinzi un preț bun.
rivi a zis
eu folosesc skyscanner daca nu stiu unde si cand merg. e foarte fain sa-ti dea o idee. daca stiu aproximativ cand vreau sa merg si stiu exact unde vreau sa merg, atunci bag momondo.
Marius Cucu a zis
Până acum, eu cele mai bune prețuri le-am găsit pe avion.ro și pe kiwi.
Pe momondo caut, dar n-am comandat niciodată prin ei.
rivi a zis
de obicei caut prin ei dar comand mereu direct de la site-ul companiei. chiar daca e cu 5 euro mai scump. ma simt eu mai in siguranta.
de obicei nu caut crazy deals, dar imi place sa fiu sigur ca am cel mai bun pret pe destinatie.
Marius Cucu a zis
Nu e mereu cel mai bun preț pe site-ul companiei. Am luat acum de la gotogate sau ceva de genul. A fost cel mai ok preț la ei. Atât timp cât am primit confirmarea pentru zboruri, sunt valide… nu cred că ar trebui să fie probleme. 🙂
Dana a zis
Cum multa lume cauta bilete si eu am peste 100 de zboruri, m-am gandit sa postez niste sfaturi:
1. Cumparati daca se poate la promotie care in ultima vreme este cam la 1 luna. Intre timp monitorizati pretul zborului fie manual (eu trec intr-o agenda ce date ma intereseaza), fie cu Flights de la Google sau kiwi.
2. Daca zburati mai mult de 1 persoana sau zburati cu Wizzair mai mult de 2 ori pe an, inscrieti-va in clubul Wizzair. Taxa de inscriere de 29 de euro se amortizeaza chiar la un zbor dus intors fiind compensata de reducerea acordata membrilor clubului.
3. Cand sunteti pregatit sa luati un bilet, nu intrati de multe ori in aceiasi zi pe site sa vedeti daca scad sau nu. Vad ca sunteti interesati si cresc pretul. Uneori ajuta sa intri cu alt browser (Chrome, Modzila, Internet Explorer) daca vezi ca au crescut pretul imediat. Uneori nu.
4. Am vazut ca preturile cele mai mici sunt duminica noaptea, chiar si la 5-6 dimineata in ziua de luni (aviz insomniacilor ? ).
5. Achizitia cu 3-4 luni inainte a unui bilet nu inseamna pret mai mic, ci din contra, depinde si de numarul de persoane care au cumparat bilet pentru acea data
6. Daca vedeti un pret bun, insa va ganditi ca poate o sa scada, puteti rezerva cu optiunea de plata prin transfer bancar care inseamna un ragaz de 24 de ore in care sa faceti transferul. Puteti intra a doua zi si daca pretul e mai mic sa le luati pe loc, cu plata prin card. Trucul functioneaza pt rezervari cu data zborului peste mai mult de 30 de zile, putandu-se face o singura blocare de bilete. Au si ei functia de rezervare pt 24 de ore, dar contra cost. Atentie cand faceti rezervare cu transfer bancar sa selectati moneda contului in care stiti ca aveti bani. Personal am platit niste comisioane de 20-30 de euro ca am selectat in lei si aveam bani doar in contul de euro sau invers.
7. Atunci cand preturile sunt afisate in euro, dar vreti sa platiti in ron, cursul practicat de ei pt conversie ajunge la 5 lei? Cum cei care calatoresc des au de obicei si card in euro va sfatuiesc sa faceti plata in euro. Eu mai fac conversia cu Revolut sau intru pe site-ul BNR ca sa vad ce surprize am…
George a zis
Salut.
Vreau sa merg cu familia in vacanță peste 3 luni , suntem 3 persoane și am comparat varianta de a cumpara la comun cele 3 bilete ( pe aceeași rezervare ) cu varianta de a cumpăra cele 3 bilete individual , făcând deci 3 rezervări pe 3 nume diferite la același zbor. Ne duce mai ieftin dacă cumparăm bilete individual. Dar nu am mai facut așa și mi e teamă să nu avem vreo problemă.
Ai cumva cunoștință de așa ceva ? Ar apărea vreo problemă dacă aș face 3 rezervări separate , având același nume de familie și folosind același număr de telefon și același email pt toate cele 3 rezervări ???
Mulțumesc
Marius Cucu a zis
Nu îmi dau seama despre ce rezervare vorbiți. La ce companie ați făcut rezervarea?
George a zis
Nu am facut , urmează sa fac , dar am observat ca dacă fac o rezervare pentru toate cele 3 bilete, costă mai mult decat dacă aș face 3 rezervări , individuale pentru fiecare pasager in parte. Adică toate cele 3 bilete luate pe o singura rezervare ma costă 950 euro , iar dacă fac 3 rezervări , separate pt cei 3 pasageri, ma costă in total 880 euro.
Marius Cucu a zis
La ce companie vreți să faceți rezervarea?
Din ce înțeleg eu, pentru acea dată, sunt doar 2 bilete la prețul dorit. Sau unul, iar când sunt selectate toate 3 evident că va crește prețul la general.
George a zis
Nu,nu , toate cele 3 bilete sunt la același preț , doar ca sunt mai scumpe dacă selectez că zburăm 3 pasageri decât dacă selectez ca doresc sa fac rezervarea pentru o singura persoană. Adică , dacă sunt 3 pasageri in rezervare , costă 320 euro per pasager , in total 960 euro. Iar dacă fac rezervarea pentru un singur pasager , prețul doar pentru 1 pasager este de 300 euro. Deci , dacă aș face 3 rezervări individuale in loc de una care sa ne cuprindă pe toți 3 pasagerii , aș economisi 60 euro. Înțelegeți acum ? Asta voriam sa știu de la dumneavoastră, poate aveți mai multă experiența ca eu nu prea am : daca cei de la compania aeriană ne ar accepta sa facem 3 rezervări in loc de una , adică , căci check-in-ul tot pentru 3 pasageri se va face , dar pe rezervări diferite. Sper să va fi explicat corect , sa mă puteți intelege. Mulțumesc
Marius Cucu a zis
E exact ce v-am zis anterior. Acum vă apare 300 de euro per pasager când faceți simularea. Biletele de avion funcționează sub formă de sloturi. Primele 5 sunt la 10 euro bucata, următoarele 5 sunt la 15 euro bucata și așa mai departe.
Veți vedea că primul bilet costă 300 de euro, iar după ce îl cumpărați pe al 2 lea prețul o să fie 330 de euro sau dacă sunt doar 2 sloturi nevândute aveți primele 2 cu 300 de euro și al 3 lea va fi 360 de euro. Oricum ar fi, nu puteți să păcăliți sistemul lor, poate doar să reușiți să găsiți o dată în care găsiți 3 sloturi libere la același preț.
Așa am pățit și eu când am comandat pentru 8 persoane biletele. 🙂
Sper că m-am făcut înțeles de data asta.