Aseară, înainte să adorm cu bale, a venit inspirația pe mine și-am testat bash-ul din Linux pe Windows 10. Iar pentru că o imagine face cât 1000 de cuvinte, așa mi-a zis mie un nene pe la muncă, am zis să mă joc și cu interfața.
Așa că am folosit programul VcXsrv. În mod normal poți să-l folosești cu Putty să faci treaba cu interfața, dar se poate folosi linia de comandă pentru a te juca și cu interfața grafică.
Așadar, ca niște oameni capabili ne punem întâi să instalăm bash-ul. Va dura ceva timp și, momentan, veți avea multe buguri. E în beta, n-avem ce face.
Se va activa opțiunea de mai jos, din Control Panel -> Windows Features.
După ce veți da ok o să fie nevoie de un restart că de: Microsoft și își va face el update-urile necesare.
Ca să facem treaba cu interfața despre care vă vorbeam trebuie să descărcăm și să instalăm VcXsrv. Link-ul de descărcare este acesta.
Alte programe de genul mai sunt: Xming, Cygwin/X.
Puteți să vă jucați cu setările lui, are câteva lucruri interesante: să-l pui într-o fereastră, în mai multe, să nu afișeze chestiiuțe. După ce am terminat toate cele cu VcXsrv putem să mergem în Command Prompt și să ne jucăm cu bash-ul. Eu îl am deja instalat, dar dacă îl folosiți pentru prima dată o să vă descarce toate nebuniile de la Canonical. Ca-n poza de mai jos pe care am găsit-o în OneDrive. 🙂
La versiunea precedentă, la primul build, nici măcar credenţialele pentru drepturile de administrare(sudo) nu mi le cerea. Acum, văd că au evoluat.
După ce termină toată nebunia cu instalarea Ubuntu-ului în interfața Windows, nu ne rămâne decât să ne jucăm cu interfața și cu aplicațiile.
Așa cum vedeți în anumite poze m-am folosit de apt-get pentru a instala firefox. Eu am fost mai de la țară și-am uitat, în prima fază, că am dezinstalat din Control Panel totul pentru a nu avea surprize la update-ul de versiuni de Windows.
Așadar, ca să instalați cu drepturi de administrare, Firefox va trebui să folosiți următoarea comandă:
sudo apt-get install firefox
Apoi, pentru a accesa firefox, nu trebuie decât să scrieți în linia de comandă:
firefox
După cum se vede și în poza de mai jos sunt câteva erori fatale pentru firefox. De fapt și de drept, în versiunea de față, mi-a dat foarte multe bătăi de cap. Abia am reușit să fac o captură de ecran.
Momentan, văd că funcționează mult mai bine comenzi precum:
xcalc
xclock
dar vă puteți încerca norocul și instalând Gnome Control Center. Evident, cu ajutorul comenzii
sudo apt-get install gnome
Dar asta pe mai târziu pentru că serverele de la Canonical merg cu viteza melcului.
Întrebarea, întrebătoare este următoarea: eu în ce categorie bag chestia asta? Pe Windows sau… pe Ubuntu? 🙂
valicfu a zis
Stii cum e asta cu Linux pe Windows?
E ca la masinile din ziua de azi.. toata lumea vrea sa scape de diesel, toti vor eco.. masini pe baterii.. insa pana atunci (cand tehnologia va permite autonomie decenta) mergem pe hibrid 🙂
Eu sunt foarte sceptic (hater), si nui vad viata lunga acestei idei.
In anii astia de cand folosesc linux, nu numai ca sunt indiferent fata de windows.. dar am prins si o antipatie.
Marius Cucu a zis
Nu vreau să dau startul unei discuții între Windows, Linux și Mac OS X pentru ca se va ajunge la o discuție interminabilă.
Cert este că fiecare e productiv cu programul lui, cu sistemul lui de operare.
Exemplul meu: dacă mă pun să folosesc Premiere Pro pe MAC OS X sigur voi căuta 2,3 scurtături sau 2,3 chestii care sunt diferite acolo…
Așa și cu treaba cu Windows vs Linux dacă tu ai fost mulți ani pe Linux, te-ai obișnuit cu el, ești mai productiv cu el, n-ai nicio șansă să placi Microsoft.
Eu zic că până acum s-au completat cele 3 sisteme de operare, s-au nișat pe zona lor de interes.
King Rocker a zis
Si restul de 90% de utilizatori de PC la fel, doar ca invers. Incercat Linux pentru „stabilitate”. Foarte stabil. Pana instalezi o interfata grafica, un driver audio, unul video etc. Apoi, Windows 95 pare deja bijuterie.
Marius Cucu a zis
Salut King. La fel aș putea să zic și eu de cele mai noi versiuni de Windows 10. Stabile până… la BSOD.
Sorin a zis
Posibil ca Micro$oft sa cocheteze cu posibilitatile nelimitate ale Linux-ului, si ca si MacOS, sa scoata o versiune complet noua bazata pe nucleul de Linux, o versiune comerciala (si MacOS e tot comercial) si care sa fie orientata pentru procesoarele din ziua de azi. Pentru ca windoz de acum e bazat pe o arhitectura imbatrinita, contine o amestecatura de cod de 64 biti si 32 biti si poate ca si de 16 biti. O varza! Ca si Mac, windows se indreapta pe o linie paralela care nu duce nicaieri, sistemul de operare fiind absolut deloc optimizat, si noroc de procesoarele si memoriile RAM rapide din ziua de azi, altfel ar merge groaznic de incet. Sa speram ca li s-or ilumina mintile.
Marius Cucu a zis
Nu știu dacă se dorește acest lucru. Gândește-te că PC-urile cumpărate sunt în scădere.
Eu zic că interesul unei industrii de acest gen este să îți vândă chichițe ca să te facă să cumperi hardware nou. Să-ți creeze nevoi, apoi să optimizeze dacă este cazul.
Nu vezi că de ceva versiuni de Windows ne învârtim în cerc.
Abia acum am ajuns să avem un pic de compatibilitate între dispozitive și, timid, între sistemele de operare.
XeNNo a zis
Wah, super … stiam ca vor da drumul insa nu stiam ca au dat drumul 🙂
Parerea mea este ca aceasta caracteristica va fi totusi necesara exclusiv celor care scriu cod iar piata pentru asa ceva este mica.
Partea plina a paharului este ca probabil cei ce scriau cod de Windows vor incepe sa scrie si cod de Linux pentru ca mi-e greu sa cred viceversa decat daca nu cumva este vorba de bani.
Consider ca se vor creea astfel pargiile necesare aparitiei unui nou sistem de operare, care sa le uneasca pe toate … unificarea este cheia … si unii au inceput sa vada asta 🙂
Marius Cucu a zis
Păi momentan este prin programul Insider. La vara va fi o versiune stabilă de Windows, dar m-aș mira să iasă bash-ul din Beta pentru că mai au multe de făcut p-acolo.
Bobses a zis
Mi-ai luat-o înainte. 🙂 De când încerc să fac şi eu un articol despre asta… Dar n-am avut timp. 🙂
Malin a zis
Eu unul nici nu intentionez sa-mi irosesc timpul pe asa ceva. Cine vrea Linux si stie ce inseamna Linux foloseste Linux, pentru ca ma indoiesc de faptul ca bucatareasa sau instalatorul ce intra 3 ore pe zi pe calculator doar pentru Facebook si matrimoniale au nevoie de bash scripting.
Pana la urma cine voia Linux pe Windows il punea cu cygwin in 5 minute 😀
Marius Cucu a zis
Păi tocmai aia e că îl instalezi instant, din linia de comandă, dacă ai nevoie. Cred că mai trebuie lucrat un pic la serverele de download, ori a dat WiFi-ul meu rateuri.
Nechifor a zis
am incercat, nu e chiar ok, raman pe Arch dual boot cu Win 10, cum spunea cineva mai sus, e vorba de nise, sunt inca multe programe pe care nu le regasesti in Linux, de exemplu nu poti resofta telefoane, sau nu am gasit driver care sa lucreze corect pentru un scaner foto.
George a zis
Prefixeaza cu ro. toate repo-urile si s-ar putea sa mearga mai bine (tin minte ca ro.archive.ubuntu.com era gazduit de UPC)
IULIAN a zis
Este super ai incercat sa instalezi Playonlinux sau da mi ceva idei
Marius Cucu a zis
Eh, să nu mergem atât de departe. Poate la viitorul build stabil ce ar trebui să fie lansat pe 2 august. Momentan… nu.
Am revenit cu un filmuleț: