Se dă o casă înaltă, veche, însă nu suficient de lată. Adică avem nevoie să dărâmăm un perete ca să ai un oarecare acces pentru un soi de studio. Să avem unde testa mai multe, cine știe?!
Eh, meșterii de până acum nu par a fi chiar meșteri, adică dau din colț în colț. Mie mi se pare cea mai importantă treabă de până acum. Amenajarea interioară e simplă, treburile astea mi se par însă din altă ligă.
Așadar, P+1 și-un soi de mansardă. Noi vrem să dărâmăm la parter.
Peretele selectat cu alb ar trebui să dispară. Eu am zis că ar trebui ca un inginer de structură să vină să facă ceva calcule, dar nu prea mă înțeleg cu lumea.
Procedura ar fi asta, e simplu pe net, dar e la fel de simplu să faci replica lui Arthur din Ceptura.
Ca acte e nevoie de ceva autorizații? Mă gândesc că e mai simplu să dărâmi la o casă decât nebunia de la blocuri.
Adrian Bolocan a zis
Cu barosul, ca Arthur. 😀 E din zonă de acolo, poți să-l aduci să te ajute.
Marius Cucu a zis
Da, cred că îi dau un telefon.
Grig a zis
Văd că planșeul este din lemn, deși nu pare la prima vedere, s-ar putea ca acel perete să aibă o oarecare importanță în a susține planșeul de deasupra. Rămâi cu o deschidere de 6 metri la un planșeu din lemn.
Sunt multe necunoscute acolo: vechimea planșeului, felul în care este executat.
Nu te-aș sfătui să apelezi la Arthur!
Costin a zis
In locul lui as zice sa pui totusi 1 sau 2 stilpi de rezistenta.
vasile a zis
Schita e din ’99, cladirea?! Banuiesc ca nu stii istoricul ei si ce modificarii s-au mai facut in timp. Daca peretele e cumva si portant, doi stalpi si o grinda, ca in ultima secunda din clip, nu inlocuiesc acel perete. In conditiile actuale cand un cutremur de 7,8 ne paste in orice moment, nu e de glumit!!
Marius Cucu a zis
1936. Nu știm nimic.
Grig a zis
Sfatul meu: Apelează la un specialist, în principiu se poate înlocui peretele cu o arcadă sau grindă și doi stâlpi, chiar dacă este portant, dar trebuie măsurători și calcule
Marius Cucu a zis
Pe el îl caut.
vasile a zis
Mda… daramati si vedeti pe parcurs peste ce dati! Apoi ca sa nu se mareasca greutatea structuri eu as folosi o grinda lamelara in arc, din lemn, calculata corect la situatia de acolo!
Marius Cucu a zis
Păi intenționăm să folosim și etajul, nu vrem pereți așa de înalți.
Să îmi amintesc să iau un GoPro că poate fac ceva frumos la marea dărâmare. Oricum, să mai vină căldura…
dam167 a zis
În mod normal e un perete de compartimentare, dar trebuie verificat dacă vreun element al planșeului sau al acoperișului este rezemat pe peretele ăla (nu cred, totuși). Soluția cu stâlpi e o poveste – stâlpii au nevoie de fundație, iar să faci fundații în mijlocul unei case vechi… nu e chiar ușor. Ilegal, poți verifica dacă stă ceva pe peretele ăla, iar dacă nu, îl poți da jos cu grijă (și speranța) să nu pice casa. Dacă totul rămâne în picioare, riști o amendă penală pentru lucrări fără autorizație și e posibil să te pună să-l faci la loc.
Legal, ai nevoie de un proiect pentru modificările pe care vrei să le faci. Ar trebui să iei legătura cu un arhitect care îți va spune etapele și probabil că se va ocupa de toate specialitățile (rezistență, instalații etc.). Problema e că acea casă e posibil să trebuiască consolidată pentru a fi adusă la standardele de azi și totul pleacă de la o expertiză tehnică – acolo se menționează ce lucrări trebuie făcute. Depinde și de cum a fost construită casa, multe case vechi nu au fundații. E ceva bătaie de cap, la nivel de proiect probabil că e mai complicat decât dacă ai face o casă nouă. Ăsta e cumva scenariul pesimist, e posibil să fie totul în regulă și să ai nevoie doar de proiect, fără să fie necesare consolidări.
Marius Cucu a zis
Studio foto cu stâlpi în centru mai greu. Ne gândeam ca o structură încastrată ca cea de pe Tiktok.
dam167 a zis
Dacă peretele e de compartimentare n-ai nevoie de așa ceva. Dacă nu e, îți trebuie fundații pentru stâlpii ăia pentru că altfel vor străpunge pardoseala. Sau vor pleca la seism – se sperie și ei și fug.
Marius Cucu a zis
N-am nici cea mai mică de idee, de asta am și venit aici, sunt întrebări în stânga și în dreapta și nu vreau să o pățim. Încerc să aduc cât mai multe păreri de la oameni care au mai făcut măcar o dată asta.
dam167 a zis
Pune niște poze din pod dacă ai, sau planșe cu structura acoperișului. În interior se văd grinzile planșeului sau ai tavan fals?
Marius Cucu a zis
Sus nu e renovat deloc. În partea cu studioul la fel. O să îi zic soră mii să facă poze și revin.
vasile a zis
In loc de grinda de pe Tiktok, grinda lamelara in arc din lemn‼️
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2023/02/grinda-lamelara-arc.png
La deschiderea de acolo nu va fi necesara o raza mica a arcului, ceva gen ultima R1, R2‼️
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2023/02/schema-grinda-2ape.jpeg
Asta ca sa nu faci ca Arthur
Alexje a zis
Mane, aici in Be apeleaza la un arhitect. In primul rand, vezi daca e un perete de sustinere. Daca nu e, il poti da jos, dar il locul lui as pune grinda metalica cu suport la capete in peretii paraleli. Altfel si grinda verticala.
Si sper ca nu iti faci arcade si ca a trecut epoca lor. Mi mi se par hidosenii arcadele.
Marius Cucu a zis
Daca arcada e utilă facem. Va fi studio, vor fi decoruri extra, pe alea le reglam din pix.
Marius Cucu a zis
Nu am mai dărâmat la parter, urmează să facem asta sus, la etaj. Dacă pică, să pice sus, nu toată casa 😀